Creëer interactie op de hybride werkvloer! - Qquest

Actualiteit

Creëer interactie op de hybride werkvloer!

Corona heeft voor een omslag gezorgd in de manier van werken. Bedrijven stappen over op de hybride werkomgeving, een samenkomst van thuiswerken en op kantoor. Dit vraagt ook om tools die het coachen in een hybride werkomgeving versterken. Fysieke tools, zoals associatiekaarten, komen online niet goed tot hun recht of er ontbreekt een online alternatief. Bij Qquest hebben we hier nu een handige online oplossing voor bedacht, de Qquest Associatiekaarten!

Qquest-associatiekaarten

Hoe begin je een coaching sessie zonder in standaardvragen of antwoorden te vervallen? Associatiekaarten komen daarbij goed van pas. Aan de hand van een verzameling foto’s heb jij als coach een goede basis om het verdiepende gesprek met collega’s of cliënten aan te gaan. Het is een middel om onderliggende problemen die moeilijk in woorden uit te drukken zijn, boven tafel te krijgen en een middel om laagdrempelig over onderwerpen te kunnen spreken die niet puur op project technische inhoud ingaan.

Om een voorbeeld te geven: “Kies de foto uit die het beste weergeeft hoe jij de afgelopen sprint hebt ervaren” Zo krijg jij als coach iemands onderliggende gedachtes en gevoelens boven tafel. Hiermee help je mensen in het proces van zelfreflectie, om er samen achter te komen hoe het echt is gegaan. Doordat de andere collega’s de foto ook zien en de toelichting horen, kunnen zij zich beter voorstellen hoe iemand de sprint heeft ervaren. Op dezelfde manier is het mogelijk om te vragen wat het team de komende sprint moet verbeteren, door te vragen welke foto weergeeft hoe de volgende sprint zou moeten gaan.

Associatiekaarten zijn dus super nuttig! Maar hoe kun je ze in een hybride werkomgeving toepassen? Deze vraag is voorgesteld aan ons Development gilde en binnen no time hadden zij hier een oplossing voor, de Qquest Associatiekaarten webapplicatie!

Het doel van de Qquest associatiekaarten

Het doel van deze app is om coaches te ondersteunen bij het proces van reflectie door een team of individu in een hybride werkomgeving. De associatiekaarten zijn te gebruiken voor alles waar je interactie wilt creëren. Ze zijn onder andere te gebruiken:

 • Bij individuele coaching
 • Bij teamsessies
 • Bij loopbaan coaching
 • Voor teambuilding
 • Als fijne ijsbreker
 • Om nieuwe ideeën te bedenken

Hoe werkt de Qquest associatiekaarten applicatie?

Zodra je op de website bent kun je gelijk van start. De app is namelijk ontzettend gemakkelijk in gebruik en compleet gratis! Er zijn twee weergaves waar je tussen kunt switchen:

 • Meerdere rijen met foto’s waar je doorheen kan scrollen. Hiermee kan je rustig per rij de foto’s goed bekijken, zodat je een beeld krijgt van je keuzemogelijkheden.
Associatiekaarten-weergave1
 • Alle foto’s tegelijk verdeeld over het hele scherm. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker sneller een beeld krijgt van welke foto’s hem of haar aanspreken.

Bij beide weergaves is het mogelijk om de foto’s te vergroten door erop te klikken en deze weer te verkleinen door ernaast te klikken. Bij het vergroten van de foto verschijnt ook het nummer dat bij de foto hoort. Er zitten geen rechten op de gebruikte foto’s, dus dat is ook een win!

Natuurlijk blijft het hier niet bij en zullen er in de toekomst nog functionaliteiten worden toegevoegd om de mogelijkheden nog wat verder uit te breiden!

Hoe de associatiekaarten te gebruiken?

Wat een goede manier is gebleken om de applicatie te gebruiken is als volgt:

 1. De coach of scrummaster stuurt iedereen de link naar de webapplicatie. Hiermee kan de deelnemer deelnemen op iedere gewenste locatie.
 2. De deelnemers kiezen een foto uit het overzicht, waarin ze het prettigste werken, en onthouden het nummer van hun gekozen foto.
 3. De coach of scrummaster deelt het scherm en zorgt dat alle deelnemers aan de beurt komen. Hierbij opent de coach of scrummaster de gekozen foto, zodat iedereen dezelfde foto te zien krijgt. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om zijn/haar gekozen foto toe te lichten.

Meer weten over development?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Development.

Lees meer

Meer weten over development?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Development.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!