Wat doet een Business Intelligence Specialist? - Qquest

Actualiteit

Wat doet een Business Intelligence Specialist?

Niels Baijer is IT-Consultant bij Qquest en is momenteel gedetacheerd bij Robeco als Business Intelligence Specialist. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het combineren en visualiseren van data, met het doel om (nieuwe) inzichten te genereren. In dit blog leggen we je uit wat een BI-specialist is, welke werkzaamheden hierbij komen kijken en welke eigenschappen gewenst zijn om te hebben.

Niels-business-intelligence-specialist

Wat is een Business Intelligence Specialist?

Een Business Intelligence Specialist is iemand die op basis van de wensen van anderen, verschillende databronnen combineert en visualiseert in een dashboards. Deze dashboards worden gebruikt om operationele en strategische beslissingen te onderbouwen.

“Als BI-specialist bij Robeco krijg ik verzoeken vanuit de business. Een afdeling komt met een vraagstuk om data inzichtelijk en meer gebruiksvriendelijk te maken. Aan mij is het dan de taak om de beschikbare data zo te presenteren dat er (nieuwe) inzichten uit gegenereerd kunnen worden. Hierbij maken wij gebruik van Qlik Sense, een webbased analyse platform.”

Waaruit bestaan de werkzaamheden van BI-specialist?

“Mijn voornaamste taak is het bouwen en onderhouden van dashboards in Qlik Sense. Andere afdelingen binnen Robeco kunnen ook zelf dashboards bouwen. Wanneer er vragen zijn, komen ze bij mij terecht en help ik hen verder. Daarnaast controleren wij ‘zelfgebouwde’ dashboards voordat deze gepubliceerd worden. Zo houden wij overzicht en kunnen we gedeelde informatie zuiver houden.
Dagelijks worden de databronnen geüpdatet en ik monitor of dit proces goed verloopt. Wanneer er iets misgaat ga ik dit met mijn team fixen. Ook zit er een stuk beheer in mijn takenpakket. Hierbij moet je onder andere denken aan het beheren van de toegang voor collega’s tot verschillende dashboards.”

Een dashboard bouwen in Qlik Sense, hoe doe je dat?

“Het bouwen van een dashboard begint met het inladen en prepareren van databronnen. Als ik de bronnen heb ga ik ‘business logic’ toevoegen. Dit is het combineren van data in een datamodel en het toepassen van berekeningen en formules. Een onmisbare stap om de gebruikte data juist te kunnen interpreteren. Zodra deze stappen zijn doorlopen is de data klaar om gevisualiseerd te worden in een dashboard.”

qlik-sense

Hoe kom je aan data?

“In de meeste gevallen wordt data aangeleverd door de afdeling waarvoor ik het dashboard bouw. Daarnaast hebben we een ‘centrale dataopslag’ waarin alle data die in Qlik Sense wordt gebruikt is opgeslagen. Op deze manier kunnen we overkoepelende data gebruiken voor meerdere vraagstukken en apps. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van externe databronnen. Welke databronnen we gebruiken hangt helemaal af van het vraagstuk dat we krijgen.”

Welke eigenschappen moet een BI-specialist hebben?

“Als BI-specialist moet je niet bang zijn om met grote hoeveelheden data te werken. Daarnaast is het belangrijk dat je snel en makkelijk kunt schakelen tussen verschillende vraagstukken en data. Je bent namelijk het ene moment bezig voor marketing, daarna voor finance en tussendoor komt operations nog met vragen over een app. De functie voor een BI-specialist is dus heel divers. Ook is het aan te raden om niet continu de achterliggende betekenis van data te achterhalen. Uit gesprekken die je voert met de business moet je verbanden begrijpen en toepassen in je dashboard. Ik wil graag weten hoe alles in elkaar steekt, maar dat kost veel tijd en is in de meeste gevallen ook niet relevant.”

Wat voor impact maakt een BI-specialist?

“Een BI-specialist maakt het mogelijk om processen te versnellen. Veel afdelingen zijn vaak nog veel tijd kwijt met het handmatig opzoeken van data in verschillende systemen. Dit kost erg veel tijd. Door het werk wat ik doe combineer je al deze data in een overzichtelijk dashboard. Hierdoor kunnen afdelingen sneller en efficiënter werken. Daarnaast is het veel makkelijker om nieuwe inzichten te genereren.”

Hoe kun je een BI-specialist worden?

“Tijdens mijn opleiding Bedrijfseconomie, Marketing en Gedragseconomie aan de Erasmus Universiteit, kwam ik al veel in aanraking met data. Na het afronden van mijn opleiding werd ik door Qquest benaderd voor de TalentClass. De TalentClass is het IT-traineeship van Qquest. Dit leek mij een mooie kans om mijzelf breed binnen de IT-wereld te ontwikkelen. Na twee maanden training kon ik starten bij Robeco als BI-specialist. Een datafunctie die mij direct erg aansprak. Bij Robeco werken zij met Qlik Sense en heb ik mijzelf hierin kunnen ontwikkelen. Dus om terug te komen op de vraag, hoe je een BI-specialist kunt worden? Dan zou ik zeggen door het volgen van het Qquest IT-traineeship.”

Meer weten over Data & Analytics?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.

Lees meer

Meer weten over Data & Analytics?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!