Hoe testvolwassen is jouw team? - Test maturity - Qquest

Actualiteit

Hoe testvolwassen is jouw team? – Test maturity

Denk je dat jouw testen beter kunnen of ben je benieuwd naar het testniveau in jouw team? Dan kun je gebruik maken van een test maturity model. Als je gaat Googlen kom je talloze modellen tegen, maar hoe bruikbaar zijn deze? De Qquest testers denken graag vooruit en ontwikkelen nu een model om de testvolwassenheid voor iedereen inzichtelijk en begrijpelijk te maken. We geven je in dit blog alvast een inkijkje in wat we gaan doen.

Checklist

Wat is test maturity?

Letterlijk staat test maturity voor ‘testvolwassenheid’. Wanneer een organisatie een testproces heeft, dan bestaat deze uit verschillende gradaties variërend van weinig tot superefficiënt. Hiertussen zitten nog heel veel stappen. Hoe volwassen een testproces is en in hoeverre deze aansluit op de testbehoefte van het team of de organisatie kan via een testmodel weergegeven worden.

Een passend testmodel met een uitkomst die iedereen begrijpt

Er bestaan talloze modellen om jouw test maturity te bepalen. Het nadeel van het overgrote deel hiervan is dat je (bijna) test expert moet zijn om de vragen en de uitkomst te begrijpen. Momenteel zijn wij bezig een model op te zetten die gemakkelijk is in te vullen, waarmee het testniveau getoetst kan worden. Het model kan gebruikt worden door een junior tester tot aan een test expert en van product owner/manager tot aan Scrummaster. Zowel de vraagstelling als de uitkomsten moeten begrijpelijk zijn.

Maak testen begrijpelijk en inzichtelijk, zo creëer je draagvlak

In de praktijk zien wij dat er teams zijn die weinig tot geen testkennis hebben. Veelal wordt er een begin gemaakt met het invullen van een test maturity model, maar teams lopen snel vast. Dit komt doordat de gevraagde input niet helder is of doordat zij de uitkomsten verkeerd begrijpen. Om draagvlak te creëren is het dan ook belangrijk dat een test maturity model begrijpelijk is voor iedereen.

Ga-in-gesprek

Wat is ons doel?

Met ons eigen testmodel hebben twee doelen voor ogen:

  1. Een eenvoudige en begrijpelijke vragenlijst opstellen die iedereen in moet kunnen vullen en waarvan de uitkomst helder en duidelijk is.
  2. Sparringsessie(s) faciliteren om als team aan deel te nemen om iedereen op een lijn te krijgen.

Wij delen onze kennis graag. Daarom willen we met ons model organisaties en teams vooruit helpen. Wanneer je als team vastzit, dan kunnen onze testexperts jullie verder helpen door een of meerder sparringsessies. Dat noemen wij samen slim vooruit.

Je wilt weten hoe je kunt groeien

Het is interessant om te weten hoe ‘mature’ je bent, maar interessanter is het om te weten hoe je kunt groeien. Hoe testvolwassen je bent is in de meeste modellen te achterhalen, maar hoe je kunt groeien is een andere vraag. Dat is ander onderdeel wat nu mist in de modellen en waar wij het verschil willen gaan maken.

Stap 2: De sparringsessie

Ben je benieuwd naar de volgende stap? Check dan de tweede stap van ons test maturity model ‘De sparringsessie‘. Tenslotte wil je met je testvolwassenheid een bepaald niveau bereiken, maar het is wel gewenst om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wij kunnen jou hier optimaal bij ondersteunen. 

Sta jij open om mee te werken?

Om de kwaliteit en de werkbaarheid van ons model te testen zoeken wij teams die hieraan mee willen werken. Ben jij benieuwd naar jouw testvolwassenheid en wil je dit checken? Vul onderstaand formulier in en onze testers nemen contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!