Al tien jaar een duurzame samenwerking tussen CB en Qquest - Qquest

Actualiteit

Al tien jaar een duurzame samenwerking tussen CB en Qquest

Ruim 17 jaar is Chris Amelink manager Systeemontwikkeling bij CB. CB biedt logistieke dienstverlening voor fysieke boeken, e-books en sinds kort ook voor luisterboeken voor met name de Nederlandse en Belgische markt. Enkele jaren geleden hebben zij hun dienstverlening verder uitgebreid richting de Healthcare markt. Om ervoor te zorgen dat CB haar klanten optimaal kan blijven bedienen, heeft de van oorsprong boekendistributeur de afgelopen jaren flink op digitalisering ingezet. Bij verschillende IT-vraagstukken helpen Qquesters bij het overwinnen van deze vraagstukken. 

DE GROOTSTE UITDAGING VAN CB

Van oorsprong is CB, voorheen ‘Centraal Boekhuis’, een boekendistributeur voor Nederlandse uitgevers. Door onder andere de komst van de e-reader leek het fysieke boek hard op zijn retour. De berichten vanuit Amerika waren niet al te rooskleurig. De prognoses lieten zien dat de verkopen van fysieke boeken met zo’n 10% per jaar zouden kunnen gaan afnemen. Dit betekende dat CB moest vernieuwen om toekomstbestendig te blijven. Chris Amelink vertelt hierover: “We wilden met de neergang van het boekenvolume, relevant blijven voor de uitgevers en boekhandelaren in deze veranderende boekenmarkt.”.

Chris_Amelink-CB-Qquest

CB FOCUST OP TWEE PIJLERS

Momenteel ligt de focus bij CB op twee specialismes Media en Healthcare. Door ook distributie te verzorgen voor Healthcare, heeft CB zich de afgelopen jaren weerbaarder gemaakt en natuurlijk de wereld van e-books en nu ook luisterboeken omarmd. Ondanks de schokkende cijfers uit Amerika, verliep de neergang van het fysieke boek veel minder hard dan werd gedacht. CB blijft zich volledig focussen op de diensten die plaatsvinden rondom de distributie van boeken. “Hoe kunnen wij onze klanten het beste van dienst zijn en hen de beste service verlenen tegen laagste kosten?” is een vraag die iedere dag wordt gesteld.

VAN DISTRIBUTEUR NAAR FULL-SERVICE-SUPPLIER

“In de afgelopen tien jaar hebben we niet stil gezeten. Naast het uitwerken van nieuwe strategieën hebben we gekeken waar we in de boekensector nog konden groeien. Zoals in de educatieve sector, het internationale boek en print on-demand. De boeken die wij hier hebben liggen, zijn niet van ons. De uitgever legt zijn boeken hier op voorraad en de boeken blijven zijn eigendom. Wij distribueren de boeken op een zo’n efficiënt mogelijke manier tussen uitgever, boekverkoper en voor de internetboekhandel direct aan de consument. Samengevat verzorgen wij de opslag, de distributie, de informatievoorziening en de financiële afhandeling. Het hele traject wat nodig is om de boeken van de uitgever bij de klant te krijgen. Iedere uitgever kan zijn boeken bij ons in de magazijnen opslaan en CB regelt de rest!”

WELKE ROL SPELEN JULLIE BINNEN DE E-BOOK MARKT?

“Binnen de E-book markt zijn wij ook de spil tussen uitgever en e-bookaanbieder. Wij werken onder andere voor partijen als Kobo en Apple en de bibliotheken. Wij leveren de metadata, verzorgen de registratie en distribueren de e-books. Alle informatie omtrent verkopen, omzet etc. kunnen onze klanten (bijna) realtime bekijken en analyseren in onze Analytics (BI) omgeving, welke boeken het hardst lopen, welke niet, de ontwikkelingen van het e-book vs het fysieke boek etc. Op deze manier zijn wij het centrale punt omtrent de informatievoorziening richting de uitgevers.”

OVERSTAPPEN VAN ON-PREMISE NAAR DE CLOUD

“Naast dat de fysieke boekenmarkt terugloopt, hebben wij intern ook uitdagingen. We moeten oppassen dat onze organisatie niet vergrijst. Met onze IT-infrastructuur zitten wij in een on-premise omgeving, veel draait bij ons lokaal, in een klassieke Oracle-client-server architectuur. De talen die hierbij horen worden momenteel nauwelijks nog onderwezen. Het zal in de toekomst dus zeer lastig worden om nog nieuwe ontwikkelingen hierin te realiseren en het bestaande te onderhouden. Daarom zijn we nu ook bezig met een traject om naar de cloud te gaan. Qquest helpt ons hierbij door het leveren van jonge ambitieuze mensen. Deze jonge mensen nemen nieuwe inzichten met zich mee, die samen met de ervaring van CB zorgen voor een goede mix.”

MINIMALISEREN VAN RISICO’S DOOR EEN DETAVAST CONSTRUCTIE

Qquest detacheert junioren, medioren en senioren binnen de IT-sector. “Het voordeel voor ons om te werken met mensen uit de Qquest TalentClass is dat het fijn is om laagdrempelig toegang te hebben tot jonge mensen. De detavast constructie geeft ons flexibiliteit. Hierdoor lopen wij als CB weinig risico. Daarnaast ontziet deze constructie ons van het intensieve en tijdrovende werving- en selectieproces en de bijkomende risico’s. We gaan met detavast gedetacheerde mensen een traject voor twee jaar aan. Na die periode kunnen de Qquesters de overstap naar CB maken.”

HOE IS DE SAMENWERKING ONTSTAAN?

“Zo’n tien jaar geleden solliciteerde een oud-Qquester, Henrico Zondag, bij CB. Hij kwam uiteindelijk op mijn afdeling te werken en kende Reginald Sam-Sin, de oprichter van Qquest. Die kwam een keer op de koffie om kennis te maken. Na een uurtje koffiedrinken kwamen we erachter dat, we elkaar eigenlijk al kenden. Reginald noemde het bedrijf waar we beiden hebben gewerkt, en toen bleek: wij waren destijds collega’s, dus het was leuk dat onze paden elkaar kruiste.”

WAAR BEN JIJ BINNEN CB HET MEEST TROTS OP?

“Persoonlijk vind ik dat wij bij de IT-afdeling een enorme mate van professionaliteit en kwaliteit opleveren. Onze systemen zijn allemaal zo goed als 24/7 beschikbaar en we hebben met relatief weinig ernstige verstoringen te maken gehad de afgelopen jaren. We gaan nu flinke stappen richting de Cloud zetten. De Qquesters die bij ons gekomen zijn, hebben hier zeker ook een flinke bijdrage aan geleverd!” zei Chris lachend!

Benieuwd of een detavast constructie ook binnen jouw organisatie een oplossing kan bieden? Ons salesteam legt je graag uit wat de mogelijkheden zijn. Wie weet komen jullie er tijdens een kopje koffiedrinken ook achter dat jullie paden elkaar eerder zijn gekruist.

Ook met ons samenwerken?

Neem contact op met ons salesteam!

Contact opnemen

Ook met ons samenwerken?

Neem contact op met ons salesteam!

Contact opnemen

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!