Van boekhandelaar naar developer: Omschakelen naar IT - Traineeship

Actualiteit

Van boekhandelaar naar developer: Omschakelen naar IT met de Talentclass van Qquest

Je bent klaar met een interessante studie, maar je hebt geen idee hoe je nu eigenlijk verder wilt. Het werk dat voor je beschikbaar is prikkelt je niet, terwijl je wel het gevoel hebt dat je mooie dingen neer zou kunnen zetten. Je bent altijd al handig geweest met computers en hebt wel eens een website gebouwd of met een programmeertaal gerommeld. Als dit jou beschrijft, is een carrière in de IT misschien wel iets voor jou! Lieke is IT Trainee bij Qquest en vertelt over haar ervaring. 

Lieke-Beunders-omscholen-naar-it

Keuzestress! Wat ga je doen na je studie?!

Toen ik ging studeren dacht ik niet echt na over wat ik later zou willen doen. Ik pakte vakken op die ik interessant vond, en zo kwam het dat ik op een gegeven moment afstudeerde als boekwetenschapper. Ik kon verschillende kanten op, zoals het onderzoek of marketing bij uitgeverijen, maar geen van de opties paste volledig bij mijn wensen. Ik zocht werk waar ik mijn creativiteit op los kon laten en waar ik tastbare resultaten kon opleveren. Het liefst hield ik me bezig met iets waar mensen direct wat aan hebben. Eerder heb ik al websites gebouwd, al dan wel met tools als WordPress en Tumblr. Het enige uit mijn ervaring wat op programmeren leek was het efficiënt inrichten van Excel-documenten. Na eerst zelf wat te leren programmeren met Python, heb ik me vol enthousiasme aangemeld voor de Talentclass van Qquest.

Lieke

Bij Qquest start je breed én ga je op zoek naar wat bij jou past

Bij Qquest word je in twee maanden klaargestoomd voor een carrière in de IT. De eerste maand word je breed opgeleid, zodat je van alle richtingen wat kan proeven. Zo zijn er lessen in programmeren met JAVA, databases met SQL, maar ook testen, het achterhalen van requirements en verschillende manieren van beheren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan soft skills, waardoor je niet alleen beter wordt in communiceren en jezelf presenteren, maar ook jezelf beter leert kennen. In de tweede maand ga je met je collega’s werken aan een project. Je vormt met elkaar een DevOps-team, wat inhoudt dat het team zich bezighoudt met alle werkzaamheden gerelateerd aan het creëren en onderhouden van een applicatie en dat ieder teamlid betrokken is bij deze werkzaamheden. Zo kan je tegelijkertijd ontdekken welke werkzaamheden het meest bij je passen en oefenen in een praktijksetting.

Developer-code

Doe wat je leuk vindt

Na twee intensieve maanden kan je je verder verdiepen in de richting die je het meeste aanspreekt en in opdracht gaan bij één van de partners van Qquest. Ik koos voor development, het schrijven van code. Misschien is dit iets wat voor jou heel abstract klinkt. Als je “programmeren” intoets op Google krijg je allemaal plaatjes te zien van onleesbare gekleurde tekst op een zwarte achtergrond. Alhoewel dat inderdaad is wat je als developer doet, dekt het wat mij betreft niet helemaal de strekking. Eigenlijk is programmeren het schrijven van zinnen, al is het dan niet in een taal die mensen met elkaar spreken, maar een taal die mensen met computers laat spreken. Een programmeertaal heeft grammatica net zoals andere talen. Als je taalfouten maakt, begrijpt de computer je niet. Het leuke van programmeren is dat je met die zinnen hele mooie dingen gedaan kan krijgen. Je kan taken automatiseren of een website maken, bijvoorbeeld. Als developer hou je je dus in feite bezig met het in elkaar puzzelen van regels code tot een logisch en efficiënt geheel. Voor mij is programmeren iets creatiefs, net zoals het schrijven van verhalen of het maken van een tekening. Dat is het mooie aan development.

Je leert de basis van development, maar geen stress als dit jou niet ligt

Je hoeft echter echt geen held in programmeren te zijn om de mee te doen aan de Talentclass. Veel van je studiegenoten zullen net als jij weinig tot geen ervaring hebben. Je leert programmeren in ieder geval kennen, maar daarna kan je verder met je eigen ding. Iedere verdieping heeft eigen studiemogelijkheden. Er is bovendien veel ruimte om je eigen draai te vinden en cursussen of certificaten uit te kiezen. Ook kan je je nieuwe skills vaak direct toepassen op interne projecten zoals het intranet, dat gebouwd, getest, gedeployed en onderhouden wordt door mensen zoals jij.

De Qquest muziekbingo als speelveld voor developers

Eén van de eerste projecten waar ik aan kon sluiten als developer was de muziekbingo van Qquest. Bij het aansluiten aan zo’n project is het als eerste even de tijd nemen om te begrijpen hoe iets in elkaar steekt. Aan het begin snap je er maar weinig van, maar stukje voor beetje vallen de puzzelstukjes dan in elkaar. Toen ik eenmaal een beetje snapte hoe de website was opgebouwd, ben ik begonnen met het maken van een nieuwe pagina. Dat was weer lekker puzzelen en googelen. Als developer is het probleemoplossende vermogen één van je belangrijkste eigenschappen. Het toepassen van algemene richtlijnen en aanbevelingen op je eigen project is wat het werk uitdagend maar ook boeiend maakt. Als het dan werkt en je waarde kan toevoegen aan het geheel, dan geeft het echt een kick!

De IT kan zeker iets voor jou zijn!

Wat ik graag aan mensen mee wil geven is dat je niet super-technisch hoeft te zijn om de IT in te gaan. Ik denk dat mijn beeldvorming van de IT er mede voor heeft gezorgd dat ik pas later het als serieuze optie ben gaan overwegen. Het belangrijkste is dat het werk je boeit en dat je leergierig bent. Veel van je studiegenoten hebben ook geen technische achtergrond, je zit in een heel divers gezelschap. Mensen om mij een hebben bijvoorbeeld psychologie, commerciële economie of de studie media & cultuur gedaan. Juist omdat je een andere achtergrond hebt kan je je eigen draai geven aan je functie en iets unieks meenemen in het team. Softskills als communicatievaardigheden en onderhandelen zijn bovendien ook hartstikke belangrijk, nog extra als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in business-analyse of Scrum. Maar wat het beste bij je past, kan je het beste komen ervaren tijdens de Talentclass!
P.S. Als je interesse door mijn verhaaltje is geprikkeld, voel je vrij om mij vragen te stellen.

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!