Starten met testautomatisering - de voorbereiding - Qquest

Actualiteit

Starten met testautomatisering – de voorbereiding

Wil je testen automatiseren om tijd te besparen op je regressietest-werkzaamheden, met betere precisie complexe validaties uitvoeren of testresultaten vanuit je ‘luie’ bureaustoel zien binnenkomen? Wij bieden jou praktische tips waar je rekening mee moet houden bij het starten met testautomatisering. Met deze tips weet jij straks jouw team en de business in beweging te krijgen voor testautomatisering.

Starten-met-testautomatisering

Voor wie is testautomatisering?

Iedere organisatie die gebruik maakt van specialistische software krijgt te maken met testen. Het maakt niet uit of het gaat om een softwarepakket, een op maat gemaakte applicatie of een samengestelde applicatie. In alle gevallen komt testwerk voor en zijn er mogelijkheden om dit te automatiseren.

Om testautomatisering van de grond te krijgen is het belangrijk dat er ‘iemand’ verantwoordelijk is voor deze automatisering. Wijs een ‘eigenaar’ aan, meestal de QA of Test Manager, die zorgt dat er middelen beschikbaar zijn/komen, verantwoording draagt en richting geeft aan testautomatisering. De eigenaar is veelal de persoon die de IT-manager weet te overtuigen van het belang van testautomatisering. Tevens helpt de eigenaar de IT-manager met het vrijmaken van budget bij de organisatie. De sleutel tot succes? Laat zien dat het een investering is die zich gedurende de tijd terugverdient.

Toon de meerwaarde aan van testautomatisering

Het is goed om vooraf stil te staan bij de businesscase voor testautomatisering. “Wat is de meerwaarde van testautomatisering?” Breng in kaart wat testautomatisering oplevert voor de business. De volgende pijlers kunnen hierbij relevant zijn:

  • Tijd besparen: door testen te automatiseren, bespaar je tijd die je normaal gesproken besteed aan handmatig testen.
  • Meer precisie: bij complexe testen, waarbij veel precisie komt kijken, kan het ‘de beste’ tester overkomen weleens iets over het hoofd te zien. Het volgen van een testscript (waarbij de resultaten worden opgeslagen) voorkomt minuscule foutjes.
  • “U vraagt, wij draaien.”: wanneer de business snel om een advies verlegen zit, versnelt testautomatisering het testproces en kan je sneller feedback geven.
  • Kostenbesparing: hoe sneller je bugs vindt, hoe eerder deze kunnen worden opgelost. Zo bespaar je kosten!
  • Hoge testdekking: voer een hoger aantal regressietesten uit door deze te automatiseren. Zonder toename in tijd en spanning kan je zo een hogere testdekking bereiken. Zeker bij kleine wijzigingen is het gunstig om een geautomatiseerde regressieset te draaien. Zo kan een software-update niet alleen sneller, maar ook vaker naar productie worden geïmplementeerd.

Communiceer tijdig, zo creëer je transparantie en begrip

Om mensen enthousiast en gemotiveerd te maken voor testautomatisering. Is het aan te raden om te starten met een Proof Of Concept (POC). In de POC geef je de praktische haalbaarheid van je concept weer. Hierdoor kunnen stakeholders snel en gemakkelijk zien wat het gewenste resultaat is.

Om betrokkenheid en draagvlak te creëren, is het ook raadzaam om regelmatig updates te geven over de ontwikkelingen. Zorg dat de informatie persoonlijk is en geef de meerwaarde aan voor de ontvanger. Wanneer je aan kunt tonen dat testautomatisering tijd en geld bespaart of ‘saai’ werk uit handen neemt, dan heb je een grote kans dat mensen het project eerder zullen omarmen. Maak gebruik van bestaande (interne) informatiekanalen zoals intranet, wiki, nieuwsbrieven et cetera.

Neem testautomatisering mee in het testbeleid

Het is belangrijk om testautomatisering in het testbeleid te verankeren. Door het mee te nemen in de testactiviteiten, zorg je dat het onder andere wordt meegenomen in de planning en budgettering. Let erop dat testautomatisering geen apart proces wordt. Integreer de automatisering in bestaande (test)processen. Zo weet je zeker dat hier tijd voor wordt gereserveerd en je hier zonder drempels mee aan de slag kunt gaan.

Neem je hele organisatie mee in de ontwikkelingen

Het beste is om de testautomatisering periodiek (bij voorkeur dagelijks) uit te voeren, ook al zijn er geen softwarewijzigingen. Omgevingsfactoren zoals gewijzigde instellingen en OS-updates kunnen tests doen falen en het is goed om dit tijdig te weten. Ieder teamlid moet de testautomatisering kunnen gebruiken. Zorg voor een handleiding en begeleid elkaar bij het gebruik en onderhoud. Maak testresultaten voor alle betrokkenen zichtbaar. Door de resultaten bijvoorbeeld dagelijks aan de business te laten zien, zien ze eenvoudig hoe de vlag erbij hangt en zien zij de meerwaarde van testautomatisering. Voorafgaand aan de implementatie van testautomatisering is deze informatie van belang om mee te nemen in je plan van aanpak.

Zorg dat je de juiste kennis/personen in huis hebt

Heb je de juiste mensen in huis om te starten met testautomatisering? Verrijk je team met specialisten die hier handen en voeten aan kunnen geven. Zij zetten (de eerste) concrete stappen voor de uitvoering van testautomatisering én leren het toepassen van testautomatisering aan hun teamleden. Dit schept draagvlak in het IT-team. Tevens levert het herhaalde en daarom steeds verbeterende geautomatiseerde testen (mini Proof of Concepts) op als input voor onderbouwing richting de business en de rest van de organisatie. Laat zien waar het team aan werkt en welke resultaten behaald worden!

Een testautomatiseringsspecialist is dus een belangrijke schakel binnen de implementatie van testautomatisering. Deze specialist heeft kennis over het schrijven van testscripts, het opstellen van een business case en weet welke tools relevant zijn voor de juiste aanpak. Onze ervaren IT Consultants zijn helemaal thuis in testautomatisering en weten welke aanpak nodig is om hiermee te beginnen. Zoek je een testautomatiseringsspecialist als aanvulling op je team? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wanneer start jouw team met testautomatisering?

Door een goed uitgedachte voorbereiding en heldere communicatie kun je het hele team meekrijgen. Breng de beoogde doelen in kaart, wees transparant en toon aan waar testautomatisering daadwerkelijk waarde kan toevoegen. Mis je bepaalde expertise omtrent testautomatisering of is er te weinig capaciteit? Qquest is expert op het gebied van testen en testautomatisering. Dagelijks bieden onze IT Consultants een vooruitstrevende maatwerkoplossing. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wanneer presenteer jij je aanpak aan jouw business/MT?

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!