2020 staat in het teken van het jubileumjaar van Qquest. Ter ere van ons 15-jarig bestaan publiceren wij iedere maand een artikel over een (oud-)medewerker, relatie of leverancier. Ditmaal zijn wij langsgegaan bij Hans Andringa, één van de eerste Qquest-medewerkers. Hans is softwaretester en heeft in de afgelopen jaren bij veel verschillende opdrachtgevers gewerkt.
Hoe ben je tester geworden?
“Sinds 1 augustus 2005 ben ik in dienst bij Qquest als softwaretester. Een hele tijd waarin er de afgelopen 15 jaar veel binnen en buiten onze organisatie is veranderd. Destijds heb ik hts-elektrotechniek gestudeerd. Vervolgens ben ik via een detacheringsbedrijf gestart binnen een systeembeheerdersrol bij Philips. Vandaaruit ben ik mij gaan verdiepen in verschillende disciplines en eigenlijk geleidelijk aan het testvak ingerold.”
Wat was jouw eerste detacheringsopdracht voor Qquest?
“De testopdracht waar ik mee startte was bij KPN – Atos. VoIP kwam net op de markt en moest op een nieuwe manier doorbelast worden aan klanten. Mijn opdracht bestond uit het testen van het nieuwe ‘billingsysteem’. Het testen ging destijds voornamelijk nog handmatig en dit kostte veel tijd. Nu werken organisaties veel met geautomatiseerd testen. Acht maanden heb ik op dit project gezeten, waarna uiteindelijk de stekker uit het project gehaald werd. Doordat ik gedetacheerd was, kon ik gelukkig weer snel door naar een nieuwe opdracht.”
Waar ben jij als tester in gespecialiseerd?
“Ik zie mijzelf als Test Engineer, dus afgezien van testen, testuitvoering en analyse doe ik ook veel met ‘tooling’ om het testen heen. Bijvoorbeeld het opzetten van een testautomatisering bij de testuitvoering, maar ook het klaarzetten van testdata en het maken van een testrapportage schaar ik onder tooling. De tooling die ik gebruik varieert per opdracht. Zo maak ik als tester veel gebruik van Selenium, Finesse en Cucumber of ik maak het zelf.”
Voor welke testopdrachten word jij ingezet?
“De testopdrachten waarvoor ik word gedetacheerd zijn heel divers. Zo werk ik momenteel voor Nexios, een organisatie die software bouwt voor goede doelen. De software die Nexios levert is voor fondsenwerving, vrijwilligersbeheer en collectanten. Ik test een module voor het aanvragen van evenementenhulp. Een externe website maakt gebruik van deze module en sluit zo naadloos aan op Nexios vrijwilligersbeheer. Nexios werkt volgens de Agile-methode. Daarom word ik als tester vroegtijdig bij projecten aangehaakt, om zo snel mogelijk fouten eruit te kunnen halen. Door vroegtijdig aan te haken bespaart dit tijd en geld.”
“Testopdrachten die ik uitvoer bij de klant zijn heel divers. Dat geeft mij iedere keer weer nieuwe energie om er het beste van te maken!”
“Ik heb ook een opdracht gedaan bij ING. Deze opdracht als securityspecialist bestond uit testen, maar ook advies geven. Toen ik begon, waren ze bezig met het implementeren van een nieuw autorisatiepakket. Dit pakket moest grondig getest worden. Toen het pakket operationeel was, veranderde mijn rol als tester. Ik kwam in een beheerfunctie terecht op de afdeling die dit pakket gebruikte. Nieuwe updates moest ik nog steeds testen, maar ik heb ook mensen geadviseerd over het functioneel beheer van het pakket.”
Hoe werk je als Agile softwaretester?
“Als Agile softwaretester werk je samen binnen een team. Een team bestaat meestal tussen de 3 en 9 mensen. Je moet goed en duidelijk met elkaar communiceren binnen het Agile team. Je werkt veel samen en als je ergens niet uitkomt, dan ga je met collega’s kijken hoe je het op kunt lossen.”
Wat maakt het werken binnen de detachering leuk voor jou?
“Ik heb niet bewust voor detachering gekozen, ook hier ben ik ingerold en het bleek en blijkt onwijs leuk! Elke organisatie heeft zijn eigen cultuur. Ik vind het leuk om te zien hoe mensen binnen allerlei verschillende organisaties werken. Daarnaast help ik graag organisaties vooruit door het inzetten van mijn specialisme en ervaring. Ook denk ik dat een heleboel kennis onbenut blijft wanneer je telkens op eenzelfde werkplek zit. Wanneer je veel kennis en ervaring opdoet binnen een bedrijf, kun je deze kennis ook ergens anders weer goed inzetten.“
Hoe helpt Qquest jou met het op peil houden van jouw kennis?
“Er worden veel kennisdelingen georganiseerd binnen Qquest. Ik zie dan vaak raakvlakken met mijn werk, waardoor het interessant is om aan te sluiten. In een toegankelijke setting leer je dan over verschillende onderwerpen. Door deze onderwerpen met elkaar te bespreken, kom ik samen met collega’s tot waardevolle inzichten. Ik vind het ook belangrijk dat een werkgever deze mogelijkheden biedt. Bij veel opdrachten waar ik kom, zie ik niet dat er op deze manier kennis binnen een organisatie wordt gedeeld.”
Mijn leukste opdracht
“Ik heb verschillende keren bij KPN gezeten. Maar de keer toen ik in opdracht zat met twee Qquest collega’s, is mij goed bijgebleven. KPN was bezig om ervoor te zorgen dat je jouw apps aankopen kon voldoen met je KPN-rekening binnen de Google Playstore. Binnen dit project was ik end-to-end tester en moest ik de gehele keten doortesten. Je begon met het testen in de Playstore, waarna je de systemen binnen KPN moest testen. Dit was een erg leuke opdracht, bij een innovatieve organisatie.”
Ben jij een software tester of op zoek naar een tester? Dan komen we graag met jou in gesprek! Momenteel hebben we een testvacature open staan. Wil je in contact komen om de mogelijkheden voor een tester te bespreken, neem dan contact op met ons salesteam.