Starten op afstand bij CZ middenin de coronacrisis. Het kan dus wel! - Qquest

Actualiteit

Starten op afstand bij CZ middenin de coronacrisis. Het kan dus wel!

Middenin de coronaperiode starten bij een nieuwe opdrachtgever? CZ nam de uitdaging aan en onze TalentClass IT-Trainee Alyssa Tournier begon vanuit haar huiskamer aan een nieuwe opdracht. Voor beide partijen was het even wennen en creatief schakelen, maar het resultaat is erg positief. In dit artikel delen we graag hoe onze collega bij CZ is gestart en tegen welke gemakken en ongemakken zij aanliep bij het inwerken op afstand.

“Na mijn master Economic and Business ben ik bij Qquest gestart als TalentClass IT-Trainee. De eerste twee maanden bestonden uit de algemene IT-training, vervolgens heb ik ook de dataverdiepingsmaand gevolgd. Hierin stond alles in het teken van data en heb ik tools als PowerBI, SQL, Python en Excel voor gevorderden mijzelf eigen gemaakt.”

Alyssa_thuiswerken-cz-qquest

Een intakegesprek waarbij een collega inbelt

“Na de dataverdiepingsmaand ben ik aangeboden op een opdracht bij CZ en mocht ik op intakegesprek komen. Dit speelde zich begin maart af. CZ zit in Brabant en zij raakte toen al half in een lockdown. Een CZ-collega die ook aan zou sluiten moest inbellen vanwege verkoudheidsklachten. Wat prima werkte, hij kon zijn vragen stellen en ik de mijne. Dit gesprek was de enige keer dat ik mijn huidige teamleider live heb gezien. Gelukkig was het snel duidelijk dat ik kon gaan starten binnen CZ, maar de start werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Mijn nieuwe leidinggevende is creatief en heeft een coronaproof plan van aanpak gemaakt. Zo kon ik vanuit huis ingewerkt worden. Voor zowel CZ als voor mij was dit een heel nieuwe ervaring.”

Coronaproof inwerken dankzij een plan van aanpak

“De eerste twee weken waren strak ingepland met een schema, waarbij ik meteen elke ochtend aansloot bij de stand-up. Iedere dag had ik een andere teamgenoot toegewezen gekregen, zodat de druk bij collega’s goed verspreid werd en ik iedereen leerde kennen. Het was heel intensief om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe applicaties onder de knie te krijgen. Gelukkig zijn mijn nieuwe collega’s erg behulpzaam en staan open om vragen te beantwoorden.”

Alyssa_inbellen_collega-AVG-proof

Nieuwe collega’s leren kennen op afstand

“Eigenlijk startten we iedere kennismaking met een kort luchtig praatje en naarmate de dagen verstreken leerde ik mijn team beter kennen. Na het praatje legde mijn teamgenoten de applicaties uit waarmee zij werken. In het begin had ik wel wat opstartproblemen omtrent autorisaties. Bij CZ werken ze met klantgegevens die streng beveiligd zijn. Daarom kostte het wat tijd en moeite om mij op afstand toegang te kunnen bieden binnen het systeem. Een aantal keer had ik hierover contact met de IT-afdeling en mijn collega’s.”

Zelfstandig aan de slag en vragen kunnen stellen

“Na 1,5 week heel veel gesprekken gevoerd te hebben met andere functioneel beheerders over de applicaties begon ik zelf met het oppakken van problemen. Eerlijk gezegd had ik nog geen idee hoe of waar ik moest beginnen en voelde mij soms lichtelijk bezwaart om collega’s continu te bellen met vragen. Iedere keer wanneer ik belde vroeg ik ‘stoor ik?’, wat resulteerde in het commentaar dat ik dat niet steeds hoef te vragen. Ze vonden het geen probleem om mij op weg te helpen.
Natuurlijk was het voor iedereen even wennen, een nieuwe collega inwerken op afstand. Van mijn teamleider en collega’s kreeg ik wel veel positieve berichten terug dat ik het werk goed oppakte.”

Ook op afstand is het mogelijk om te groeien binnen je vakgebied

“Naarmate de tijd verstreek ben ik steeds meer zelf op gaan pakken. In het begin vroeg ik veel feedback aan collega’s, maar dat werd steeds minder en ik kon problemen zelf afhandelen. Na 1,5 maand kreeg ik te horen dat ik aan mocht sluiten bij het scrumteam van de CZ nota app. Een applicatie waarin declaraties ingediend kunnen worden. Binnen dit team ontbrak een tester. De test skills die ik had opgedaan tijdens de Qquest TalentClass kwamen nu goed van pas.”

“Binnen het scrumteam werken we nauw met elkaar samen. Naast het testen word ik ook uitgenodigd voor pre-refinement, ook wel backlog refinement genoemd, en de refinement. Hierdoor krijg ik meer kennis van de app en kan ik meedenken aan de vormgeving van de app. Verder help ik klanten die tegen problemen aanlopen in de app. Hierbij denk ik mee en geef ik input hoe de applicatie eruit zou moeten komen te zien.”

De voor- en nadelen van inwerken op afstand

“De nadelen vielen eerlijk gezegd behoorlijk mee. In het begin liep ik tegen wat autorisatieproblemen aan, maar de IT-afdeling had dat best snel verholpen. Ik had verwacht dat het moeizaam zou zijn om contact te leggen met nieuwe collega’s, maar dat is erg meegevallen. Hierbij heeft het plan van aanpak, dat ik iedere dag een andere collega als aanspreekpunt had, zeker aan bijgedragen.
Het grootste voordeel van thuiswerken is toch wel dat je geen reistijd hebt. Nu kan ik na het sluiten van mijn laptop direct in de keuken uitgebreid gaan koken. Dat vind ik heerlijk ontspannend om te doen na een drukke werkdag!”

Alyssa_Koken-voordeel-thuiswerken

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!