Stappenplan om je ASL 2 Certificaat te behalen - Qquest

Actualiteit

Stappenplan om je ASL 2 Certificaat te behalen

Wil jij je beheer skills uitbreiden en aan kunnen tonen wat je in huis hebt? Dan is het ASL 2 certificaat aan te raden om te behalen. ASL staat voor Application Services Library. ASL is het enige framework dat een beschrijving geeft van werkzaamheden die op het gebied van applicatiemanagement moeten worden uitgevoerd. In deze blog legt IT Trainee Jamie Lee jou uit wat ASL 2 is en wat er is vernieuwd. Daarnaast geeft ze hierin handige tips en tricks om jou optimaal voor te bereiden op het ASL 2 certificaat.

Wat is er nieuw in ASL 2?

Eerst kort een opfrisbeurt. ASL beschrijft de processen op uitvoerend (operationeel), sturend (tactisch) en richtinggevend (strategisch) niveau. De uitvoerende en sturende processen bewaken stabiliteit, continuïteit en de aansluiting bij het bedrijfsproces van de klant en de afspraken met de klant. De richtinggevende processen zorgen voor een toetsing op langere termijn.
In ASL 2 is de continue dynamiek en het bijstellen van de besturingsstructuren onderdeel geworden van de processen. Vergeleken met de originele versie van ASL zijn bij ASL 2 de onderwerpen, de stromen en de beschrijving van de processen bijna volledig veranderd. In het ASL framework worden zes procesclusters onderscheiden, namelijk; Beheer, Onderhoud en vernieuwing, Verbindende processen, Sturende processen, Organization Cycle Management en Applications Cycle Management. Bij een aantal clusters hebben er veranderingen plaatsgevonden, hieronder volgt een korte toelichting daarvan.

Beheerprocessen

De wijzigingen binnen de beheerprocessen zijn voornamelijk van toepassing op de samenvoeging van beschikbaarheidsbeheer en capaciteitsbeheer. Beide zijn ondergebracht in het nieuwe proces operationele ICT-sturing. Configuratiebeheer is algemener en eenduidiger geworden. Incidentbeheer is gebruiksondersteuning geworden aangezien er niet alleen na incidenten gereageerd wordt, maar ook proactief gecommuniceerd wordt.

Onderhoud en vernieuwing

Het cluster onderhoud en vernieuwing heeft binnen ALS 2 meer aandacht voor het werken in ketens. Daarmee speelt het cluster in op de trend naar componentisering en multi-leverancier van de ICT-dienstverlening. De processen zijn aangepast aan het werken in een omgeving en het leveren van dienstverlening in samenwerking met andere leveranciers.

Sturende processen

SLA beheer is contractmanagement geworden, het proces leveranciersmanagement is als nieuw proces erbij gekomen. Kwaliteitsmanagement is verbreed en heeft functies van het beheersproces probleembeheer overgenomen. Kostenmanagement is financieel management geworden, omdat er meer interactie is tussen de afnemers.

Organization Cycle Management

Organization cycle management bevat nu het proces account & market definition, een samenvoeging vanuit de vorige versie van ASL. Supplier definition is een nieuw proces, en skills definition is capabilities definition geworden om het meer naar het organisatieniveau te brengen.

Waarom is het ASL-certificaat waardevol?

Als je in de dagelijkse praktijk bezig bent met applicatiemanagement, bijvoorbeeld in de rol van applicatiebeheer, functioneel en technisch ontwerper, ontwikkelaar, testmedewerker of projectmanager, dan kan een ASL-certificaat goed van pas komen. Met dit certificaat kun je jouw kennis van het ASL framework aantonen. Dit is zeker aan te raden doordat de markt de afgelopen decennia vele malen dynamischer en complexer geworden is. Ook de posities van de interne en externe leveranciers zijn niet meer vanzelfsprekend, omdat specialisatie en andere trends leiden tot multi-leveranciersdienstverlening naar afnemers.

Stappenplan voor het behalen van het ASL-certificaat

Wanneer jij je ASL-certificaat wilt behalen kun jij mijn stappenplan volgen. Dit heeft mij geholpen om tijdens mijn fulltimebaan als Bedrijfsproces coördinator het ASL-certificaat te behalen.

Stap 1: Kies een online cursus die bij je past

Er worden een aantal online cursussen aangeboden, maar vergeleken met bijvoorbeeld ITIL 4 zijn het er niet heel veel. De cursussen beginnen vaak bij €1.000 en dat is exclusief het examen zelf. Je kan er ook voor kiezen om de literatuur zelf aan te schaffen en deze zelfstandig door te nemen. Zo bereid je jezelf goed voor om het examen te gaan maken. Het voordeel is dat deze optie vele malen goedkoper is en je zelf verantwoordelijk bent voor de planning. Nadeel is wel dat het waarschijnlijk langer duurt.

Stap 2: Planning maken en literatuur doornemen

Als je besluit om niet deel te nemen aan een onlinecursus, maar via zelfstudie gaat leren dan is het verstandig om een planning te maken. Wees niet bang om deze planning, naarmate de tijd vordert, bij te werken om het realistisch te houden. Wat ook werkt is om een datum in je hoofd te nemen waarvoor je het examen in ieder geval gehaald wilt hebben. Dan heb je een concreet doel om naartoe te werken. Wat ik zeker kan aanraden voordat je begint met leren is om het ASL framework uit je hoofd te leren. Je herkent dan begrippen in de literatuur veel beter, hierdoor leer je de theorie gemakkelijker.

Jaime_Lee-ASL2-framework

Stap 3: Herhalen theorie en oefenexamens maken

Om de stof te herhalen is het handig om een samenvatting te maken van de literatuur. Zo heb je gelijk een overzicht van alle begrippen. Maak ook verschillende oefenexamens en neem foute antwoorden nog eens extra door. Als je de samenvatting, het framework en alle begrippen uit je hoofd kent en kunt toepassen. Dan ben je klaar om het examen te gaan maken. Het echte examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen, waarvan je er 26 goed moet hebben (65%).

Stap 4: Examen boeken

Het examen boek je bij EXIN. Het examen kost €242 en je kan kiezen of je het examen op locatie wilt maken of thuis met je eigen laptop. Zodra je het examen hebt aangeschaft, heb je 20 dagen de tijd om hem te maken. Je hoeft dus niet bij het aanschaffen al te besluiten wanneer je het examen gaat maken. Je mag tijdens het examen geen hulpmiddelen gebruiken. Daarnaast wordt bij dit online examen geluid en beeld opgenomen en moet je ook een foto maken van jezelf, je ID en een film van het bureau welke verder leeg moet zijn. De geluid en beeld opnamen worden achteraf bekeken, dus na het examen krijg je eerst een voorlopige uitslag.

Stap 5: Examenvoorbereiding

Zoals ik al eerder vertelde zijn de proefexamens een goede voorbereiding voor het echte examen. Daarnaast is het belangrijk dat je alle begrippen uit het ASL framework kent en ook kan toepassen. Wat mij ook goed heeft geholpen met de voorbereiding is de website www.aslfoundation.nl. Tevens kun je op deze website ook informatie vinden over de benodigde literatuur, de belangrijkste begrippen en informatie over het examen.

Stap 6: Maak het examen

Als je kiest voor het online examen dan kan je zelf bepalen waar je het examen wilt gaan doen. Als je thuis een stabiele internetverbinding hebt en ongestoord kan werken dan is dit een goede plek voor het examen. Je kan kiezen of je het examen in het Nederlands of in het Engels wilt maken. Voor het examen heb je 60 minuten de tijd en dat is meer dan genoeg om alle vragen te beantwoorden.

Meer weten over Beheer?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Beheer.

Lees meer

Meer weten over Beheer?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Beheer.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!