Van innovatie in het klaslokaal naar passie voor IT - Qquest

Actualiteit

Van innovatie in het klaslokaal naar passie voor IT

In zijn vorige functie als leraar ontdekte Ugur een passie voor onderzoek en innovatie tijdens de ontwikkeling van lesmethoden. De overstap naar IT bood hem de ideale kans om dagelijks bezig te zijn met datgene waar hij het meest van houdt: vernieuwing brengen in IT. Na twee intensieve trainingsmaanden in het IT-traineeship ging hij aan de slag als functioneel beheerder bij CZ, en momenteel is hij werkzaam in het team Ontwikkeling en Processing bij Translink. Ontdek de boeiende reis van een voormalige leraar naar de dynamische wereld van IT. Lees het interview en laat je inspireren!

Wanneer en hoe is je interesse in IT ontstaan?

Voorheen werkte ik als leraar, een beroep dat ik geweldig vond. Naast het omgaan met mensen ontdekte ik plezier in onderzoek, met name door analyses en onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe lesmethoden, die we implementeerden op basis van onze bevindingen. Mijn interesse neigde steeds meer naar het verkennen, ontdekken en bijdragen aan innovatie. Ik zocht naar een manier om deze passie optimaal te benutten, en zo belandde ik in de IT. Tijdens mijn online onderzoek ontdekte ik dat dit precies is wat ik dagelijks wil doen: analyseren, innovatief bezig zijn, bouwen en op basis daarvan vernieuwing brengen. Een traineeship leek de meest logische keuze voor de overstap naar deze branche. Tijdens mijn zoektocht online stuitte ik op Qquest. De foto’s van Mario Kart spraken me direct aan, dus solliciteerde ik, ging op gesprek en alles verliep positief.

Hoe ervaar je tot nu toe het IT-traineeship?

Het IT-traineeship was de eerste twee maanden behoorlijk intensief. Er werd in korte tijd veel nieuwe kennis op me afgevuurd, die scherpte en concentratie vereisten. Maar het was juist interessant omdat het nieuwe kennis betrof en het een hele nieuwe branche was voor me. Daarnaast was het project ook superleuk; de TalentClass vormde een uitstekend team waarmee het leuk was om samen te werken. Ik merkte dat ik uit de eerste twee maanden kwam met een schat aan nieuwe kennis, en het heeft mijn manier van denken veranderd. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het voldeed precies aan mijn verwachtingen van een omscholingstraject. We zouden veel nieuwe dingen leren, en dat is ook precies wat er gebeurde.

Je hebt inmiddels twee rollen vervuld. Kun je uitleggen wat deze rollen inhouden?

Bij CZ, een zorgverzekeraar, was ik functioneel beheerder. Ik hielp mensen die problemen ondervonden binnen onze IT-applicaties. Stel dat ze een blokkade ervaarden door een fout in de applicatie, problemen ondervonden, of moeilijkheden ervoeren, dan hielp ik bij het oplossen ervan.

Ik werk momenteel bij Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaarten, waar innovatie en de ontwikkeling van nieuwe OV-betaalmethoden plaatsvinden. Recentelijk is betalen met de bankpas bijvoorbeeld geïntroduceerd. Translink werkt hierbij samen met partners zoals vervoerders en banken. Verder is Translink bezig met de nieuwe OV-chipkaart, OV-pas genoemd. Als IT-consultant in het team Ontwikkeling en Processing (TOP) ben ik betrokken bij de documentatie en het testen van nieuwe features voor deze betaalmethoden. Onze functie is breed en omvat ook netwerktaken, aangezien veel features afkomstig zijn van vervoerders. Wij verfijnen deze features en communiceren ze naar externe ontwikkelaars. De feedback wordt besproken met vervoerders en ons team. We zijn nauw betrokken bij het testen van features met alle betrokken partijen en bieden gebruikersondersteuning als tweedelijns support voor technische vraagstukken.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor deze rollen?

Voor een functioneel beheerder is het van belang dat je het leuk vindt om met mensen te werken. Als voormalig leraar vind ik het leuk om te helpen. Op school hielp ik leerlingen, en bij CZ collega’s en klanten om hun ervaring bij het gebruik van IT-applicaties te verbeteren. Je bent als het ware de verbindende schakel die ervoor zorgt dat processen soepel verlopen.

Voor de functie bij Translink zijn vooral communicatieve vaardigheden en een sterk analytisch vermogen belangrijk. De communicatieve vaardigheden zijn van belang omdat we in contact zijn met verschillende partijen die allemaal wensen hebben. Daarnaast voeren we onderzoek uit om de oorzaken van incidenten te achterhalen en om te bepalen waar in het hoofdsysteem aanpassingen nodig zijn voor specifieke functieverzoeken.

‘’Als voormalig leraar vind ik het leuk om te helpen. Op school hielp ik leerlingen, en bij CZ  collega’s en klanten om hun ervaring bij het gebruik van IT-applicaties te verbeteren.’’

Ugur Tultak

Hoe verloopt een gemiddelde werkdag in deze functies?

Bij CZ had ik om 10.00 uur een dagelijkse vergadering, ook wel bekend als de “daily”. Tijdens deze bijeenkomst reflecteerden we op onze werkzaamheden en stelden we een planning op voor de rest van de dag. Vervolgens controleerde ik in TOPdesk welke nieuwe opdrachten waren binnengekomen. TOPdesk is service management software waarmee je de dienstverlening naar klanten, zowel intern als extern, kunt verbeteren. De opdrachten varieerden sterk, van gebruikers die niet konden inloggen tot het oplossen van complexe puzzels. Dit maakte het werk zeer divers, leuk en uitdagend.

Bij Translink zijn de dagen zeer gevarieerd, met veel vergaderingen en het doornemen van documentatie. Enkele vaste structuren zijn bijvoorbeeld de scrum-events. De rest van de dag verloopt afhankelijk van gemaakte afspraken.

Waar ben je het meest trots op in jouw IT-carrière tot nu toe?

Het feit dat ik überhaupt de switch heb gemaakt. In het begin was het een enge stap, maar uiteindelijk verliep alles prima. Daarnaast ben ik blij dat ik mijn weg binnen dit vakgebied heb gevonden en durf te zeggen dat ik een basis-IT’er ben. Dat is zeker iets om trots op te zijn.

‘’Ik ben trots dat ik mijn weg binnen dit vakgebied heb gevonden en durf te zeggen dat ik een basis-IT’er ben.’’

Ugur Tultak

Wat maakt Qquest uniek voor jou?

Vooral nu ik in opdracht zit, ervaar ik dat Qquest voor mij aanvoelt als thuiskomen. Het is niet meer zozeer de plek waar ik werk, maar eerder een soort thuisbasis waar je naar terugkeert. Collega’s die op verschillende locaties in opdracht zitten, komen bij Qquest samen om kennis te delen en een leuke tijd te hebben. Ik denk dat dat wel iets is wat Qquest heel uniek maakt. De wekelijkse Kahoots tijdens de vrijmibo zijn altijd een succes, en de sfeer met collega’s is gewoon heel prettig. Als ik hier ben, ervaar ik het bijna als een collega-uitje.

‘’Vooral nu ik in opdracht zit, ervaar ik dat Qquest voor mij aanvoelt als thuiskomen.’’

Ugur Tultak

Hoe is het voor jou om trainer van het IT-traineeship te zijn?

Het is interessant om het van de andere kant te bekijken, niet als trainee maar als trainer. Het is grappig om te zien dat het nu anders is dan toen ik hier net begon. Training geven beschouw ik eigenlijk niet als werk; met mijn achtergrond als leraar is het iets wat ik erbij doe, wat ik heel leuk vind en wat een fijne diversiteit aan mijn werk geeft.

Welke tips of adviezen zou je aan toekomstige collega’s die in het IT traineeship starten mee willen geven?

Laat je niet gek maken door de hoeveelheid stof die binnenkomt. Voor mij was dat soms een beetje intimiderend, vooral als je bijvoorbeeld geen programmeerkennis hebt en dan opeens de hele dag Java-les hebt. Maar bijt er echt doorheen, laat je niet afschrikken en zeker niet demotiveren, want het komt allemaal goed. Er zijn zoveel andere richtingen binnen de IT die je bij Qquest kunt ontdekken. Wees daar vooral nieuwsgierig naar. Zet door, dan kom je er wel!

Ben jij ook benieuwd naar de IT-mogelijkheden?

Heeft het verhaal van Ugur jouw nieuwsgierig gemaakt naar de IT? Bij Qquest zijn wij continu op zoek naar gemotiveerde collega’s die al ervaring hebben in de IT of juist de switch naar de IT willen maken. Je kunt hieronder ons IT-Traineeship informatiepakket aanvragen of neem contact op met een van onze recruiters. Zij kunnen jou alles vertellen over de mogelijkheden.

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!