Proces- en Informatie Analist, een droombaan in de IT voor Gwen - Qquest

Actualiteit

Proces- en Informatie Analist, een droombaan in de IT voor Gwen

Gwen is Trainee IT-consultant bij Qquest en momenteel werkzaam als Proces- en Informatie Analist bij PostNL. In dit interview nemen we je mee in haar werkzaamheden en haar zakelijke ontwikkelingen. Met een diploma Spaans en Communicatie op zak, vervult zij nu een rol binnen de IT.

“Als IT-consultant ben ik via Qquest ingezet bij PostNL. Hier werk ik als Proces- en informatie Analist binnen het retourenteam. Als team zijn wij verantwoordelijk voor alle pakketten die in Nederland en België retour gaan. Koop jij als consument een product, maar wil je het terugsturen? Dan zorgt mijn afdeling ervoor dat de processen aan de voor- en achterkant zo efficiënt en makkelijk mogelijk geregeld zijn.”

Gwen-Oudshoorn-PIA-PostNL-Qquest

Wat is jouw rol als Proces Informatie Analist?

“Als Proces- en informatie Analist (PIA) zit ik tussen de business en de IT in. Zo heb ik veel contact met de business om te overleggen en samen te werken om business requirements op te halen. Wat willen we gaan doen, wat is het vraagstuk vanuit de business en wat willen we uitwerken en opleveren. In mijn rol als PIA ben ik verantwoordelijk om processen uit te tekenen en te checken welke requirements gelinkt zijn aan de IT.

 

Een propositie binnen ons team is een pakket meegeven aan de pakketbezorger. Een leuke ontwikkeling die we nu enorm proberen te stimuleren. Wanneer een pakketje bij jou thuis geleverd wordt, kun je direct jouw oude pakket meegeven, mits er voldoende ruimte is in de bus en het label correct is. Een tof project waar ik in mijn rol een groot aandeel heb kunnen leveren.”

Welke bijdrage lever jij aan ‘retour aan de deur’?

“Het vergt best veel van de pakketbezorger om retouren aan de deur mee te nemen. Het kost namelijk extra tijd en handelingen. Om het voor de chauffeur zo eenvoudig mogelijk te maken, heb ik met IT-teams gekeken hoe we pakketten aan de deur direct kunnen valideren op basis van de barcode. Achter het scannen van deze barcode zit bepaalde logica en daar ben ik ingedoken.

 

De consument heeft een retourlabel bij zijn/haar zending gekregen die op het retourpakket geplakt dient te worden. De pakketbezorger scant deze en bij een groen vinkje mag het pakket mee. Bij een rood kruis is er iets mis en kan het pakket niet mee. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar om een groen vinkje of een rood kruis te krijgen moet je met veel verschillende applicaties (afdelingen) samenwerken.”

Voor welke informatievoorziening is een Proces- en Informatie Analist verantwoordelijk?

“Om een pakket te valideren moet je weten welke informatie daarvoor nodig is. Hoe ga je die informatie dan controleren en waar koppel je deze aan? Een bezorger heeft een handterminal, waarmee het pakket gescand moet worden. De rol van de PIA is om al deze stapjes uit te zoeken die we nodig hebben en vervolgens uit te tekenen.

 

Ik onderzoek met welke applicaties we in aanraking komen en bij welke applicaties er iets aangepast of nieuws ingericht moet worden. Met de eigenaren van de applicaties gaan we om de tafel zitten om de vraag uit te leggen en de requirements te bespreken. Met elkaar checken we vervolgens hoe we dit proces het beste in kunnen richten. Natuurlijk weet ik niet alle stapjes tot in detail, maar ik heb inzicht in het hele proces en hoe we het werkend zouden moeten krijgen.”

Gwen-Oudshoorn-PIA-PostNL-Qquest

Hoe kwam je erachter dat je een rol als Proces- en Informatie Analist ambieerde?

“Na mijn opleiding Spaans en Communicatie heb ik gekeken naar een marketing traineeship. Daar werd gezegd dat ik daarvoor niet geschikt was én dat de IT beter bij mij zou passen. Ik ben mij toen gaan verdiepen in de IT-mogelijkheden en kwam met Qquest in aanraking. Hier ben ik vervolgens gestart als trainee IT-consultant.

 

Toen ik startte met het traineeship en in aanraking kwam met Java en testautomatisering, wist ik vrij snel dat code schrijven niets voor mij was. Ik ben geen diehard developer die lekker de code in wilt duiken. Dat heb ik ook constant gezegd. Ik kan code lezen en begrijpen, maar ik wil het niet schrijven. De IT is namelijk veel meer dan alleen maar code.

 

Business Analyse sprak mij enorm aan, vanwege het feit dat je met zo’n functie tussen de business en de IT in zit. Dat is ook exact wat ik nu in mijn rol als Proces- en informatie Analist bij PostNL doe. Ik vind mijn werk oprecht heel erg leuk en uitdagend. Daarom ben ik ook super blij met de positie die ik nu heb en is het traineeship een springplank voor mijn IT-carrière!”

Ook starten in het Qquest IT-Traineeship?

Denk jij ook na over een carrière in de IT, maar heb je geen passende vooropleiding? Bekijk dan ons IT-Traineeship of vraag hieronder het gratis informatiepakket aan. Net als Gwen helpen we jou ook graag aan een toffe carrière binnen de IT.

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!