Van IT-trainee tot Back-End expert! Het verhaal van Sjors - Qquest

Actualiteit

Van IT-trainee tot Back-End expert! Het verhaal van Sjors

Twee jaar geleden maakte Sjors de overstap naar de IT. Na zijn master Cognitive Neuroscience op de Universiteit van Maastricht startte hij als IT-trainee bij Qquest. Sinds januari 2023 werkt hij intern als Back-End Ontwikkelaar bij de ANWB. Lees hier hoe hij tot deze overstap is gekomen en over zijn ervaring bij Qquest.

Wanneer is jouw interesse in de IT ontstaan?

Voordat ik startte bij Qquest studeerde ik Cognitive Neuroscience aan de Universiteit van Maastricht. Geen IT-opleiding dus, net zoals veel andere collega’s bij Qquest. Het is een master waarbij je veel onderzoek doet en experimenten voorbereidt. Daar kwam toen ook IT bij kijken. Ik deed onderzoek met behulp van een MRI-scanner, daarbij programmeerde ik voor de dataverwerking en -analyse. Voor de start van mijn thesis volgde ik hier al lessen in, deze kennis nam ik mee in mijn onderzoek.

Achteraf is dat niet te vergelijken met de code die ik nu schrijf. Het was wel mijn eerste kennismaking met een programmeertaal. Na mijn master ben ik gaan reizen, pas toen ik terugkwam ging ik nadenken over welke vervolgstap ik wilde maken in mijn loopbaan. Dit was tijdens de start van corona, veel bedrijven gaven toen geen aandacht aan het werven van nieuw personeel. Daardoor duurde het best even voordat ik landde bij Qquest.

Je hebt een IT-traineeship gevolgd, hoe kijk je terug op deze periode?

Ik startte helaas tijdens een nieuwe lockdown. We begonnen aan ons traineeship op kantoor, maar vanaf de derde week werkten we vanuit huis. Voor Qquest was het de eerste keer dat de projectmaand, de tweede maand van het traineeship, volledig vanuit huis werd gedaan. Uiteindelijk ging dit gelukkig goed. Verder had ik een leuke traineegroep en leerde ik veel in een korte tijd. Daar ben ik blij mee!

Wat maakt dat je overstapt naar de ANWB?

Ik werk 40 uur per week voor de ANWB dus het voelt al alsof ik direct voor dit bedrijf werk. Na verloop van tijd voelde het daarom juist om de overstap te maken. Ik was wel bij Qquest gebleven als ik meer interesse had in het uitvoeren van verschillende opdrachten. Maar, ik ben heel tevreden met mijn opdracht en ze willen mij ook graag in het interne team hebben. Vandaar deze overstap.

Je bent Back-End Ontwikkelaar, wat houd deze rol in?

Mijn officiële titel is “Back-End Ontwikkelaar”. Dat betekent dat ik mij bezighoud met de systemen die data leveren, verwerken en beslissingen nemen. In mijn geval komt daar ook nog een stukje front-end ontwikkeling voor webapplicaties bij kijken. Daarnaast zet ik de infrastructuur in de Cloud op en werk ik aan het automatische deployen van wijzigingen via pipelines.

‘’Mijn rol als Back-End Ontwikkelaar is heel gevarieerd.’’

Sjors Vermijs

Wat maakt dat deze rol bij jou past?

Er komt best veel uitzoek- en onderzoekswerk bij deze rol kijken. Het schrijven van de code is vaak niet het moeilijkste onderdeel. Het gaat om het hele proces. Dat begint bij het functioneel duidelijk krijgen. Wanneer het bedrijf met een idee komt is het voor ons belangrijk te achterhalen wat ze daadwerkelijk willen. Wanneer dit duidelijk is, wordt er besproken hoe we dit technisch kunnen oplossen. Daarna starten we pas met bouwen. De rol is dus heel gevarieerd, ik ben niet de hele dag code aan het schrijven. Je bent veel in gesprek met mensen, maar werkt ook zelfstandig. Deze mix bevalt mij goed.

Sjors Vermijs

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Een gemiddelde dag start met een “daily scrum”. Het team bekijkt dan wat de voortgang van bepaalde features zijn en hoe we eventuele blokkades kunnen oplossen. Vervolgens wisselt de rest van de dag vaak af tussen: het schrijven van code, het reviewen van andermans code en het uitwerken en analyseren van nieuwe features. Dit laatste gebeurt meestal in samenspraak met andere ontwikkelaars en een business analist.

‘’Mijn persoonlijke groei is sneller gegaan dan ik had verwacht en daar ben ik trots op.’’

Sjors Vermijs

Waar ben je het meest trots op?

Hoe ik binnen een half jaar mijn eerste bijdragen kon leveren aan mijn team, zónder IT-gerelateerde bachelorsdiploma. Vervolgens zette ik die ontwikkeling door, nu komen de startende collega’s naar mij met vragen. Dit gaat allemaal sneller dan ik had verwacht. Daar ben ik best wel trots op.

Sjors Vermijs

Voor wie is een rol als Back-End Ontwikkelaar geschikt?

Je moet houden van dingen uitzoeken, complexe systemen willen doorgronden en begrijpen. Je moet goed kunnen omgaan met tegenslagen; soms duurt het gewoon een lange tijd voor je het probleem vindt. Daarnaast is het een gebied wat continue in ontwikkeling is. Datgene waar ik nu gebruik van maak is over een jaar of twee al weer achterhaald. Dat betekent dat je het leuk moet vinden om nieuwe dingen te leren en moet accepteren dat je nooit echt een expert wordt.

‘’Qquest geeft je de ruimte om samen tot een geschikte rol binnen de IT te komen.’’

Sjors Vermijs

Wat maakt Qquest uniek voor jou?

Wat mij aansprak is de kleinschaligheid. Daarbij hoort de persoonlijke aandacht die er bij Qquest voor je is. Je wordt niet zomaar afgerekend, maar krijgt juist de ruimte om samen tot een geschikte rol binnen de IT te komen. Daarnaast is het aanbod veel breder dan alleen development. Je maakt kennis met verschillende functies binnen IT. Daardoor maak je de juiste keuze. Ook de mogelijkheid om echt als developer in opdracht te gaan, zonder dat je daar de ervaring vanuit je opleiding voor hebt, zie ik niet op veel andere plekken.

Had je aan het begin van de TalentClass gedacht dat je nu hier zou staan?

Eigenlijk heeft alles heel goed uitgepakt voor mij. Natuurlijk blijft het een gok als je iets nieuws gaat doen of een richting in gaat waar je niet voor gestudeerd hebt maar gelukkig past de IT goed bij mij. Daarnaast ben ik heel blij met mijn opdracht en alle collega’s. Ik denk dat ik al verder ben dan ik vooraf verwachtte.

Welke tip heb je aan (nieuwe) collega’s die in het Traineeship starten?

Er is heel veel over IT te vinden op het internet. Er zijn bijvoorbeeld gratis IT-cursussen. Dus zeker als je twijfelt of IT iets voor je is kan je online gemakkelijk meer informatie vinden. Ik heb de cursus ‘Introduction to Computer Science’ van Harvard University gevolgd. Deze gratis cursus geeft je inzicht in de IT-wereld. Zo zijn er nog duizenden andere websites, YouTube filmpjes, cursussen en informatiebronnen. In mijn huidige functie besteed ik ook veel tijd aan het Googelen naar wat ik moet doen en kan leren. Je kan daar dus beter vroeg mee beginnen om deze vaardigheid goed te ontwikkelen.

Sjors Vermijs Back-End Ontwikkelaar bij ANWB Voormalig Qquest IT-Trainee

Ben jij ook benieuwd naar de IT-mogelijkheden?

Heeft het verhaal van Sjors jouw nieuwsgierig gemaakt naar de IT? Bij Qquest zijn wij continu op zoek naar gemotiveerde collega’s die al ervaring hebben in de IT of juist de switch naar de IT willen maken. Je kunt hieronder ons IT-Traineeship informatiepakket aanvragen of neem contact op met een van onze recruiters. Zij kunnen jou alles vertellen over de mogelijkheden.

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!