Applicaties beheren cruciaal in iedere keten | Qquest IT Randstad

Actualiteit

Applicaties beheren, cruciaal in iedere keten

Met een afgeronde studie bewegingswetenschappen stapte Peter Paul ruim twee jaar geleden het IT-Traineeship in van Qquest. Data-analyse in de sport en zijn opleiding maakte hem enthousiast voor de IT. Na twee maanden training bij Qquest, was de volgende stap: de dynamische omgeving bij PostNL. Peter Paul ging aan de slag als Bussiness Proces Coördinator (BPC) op de afdeling Pakketten van PostNL. Recent is Peter Paul in dienst gegaan bij PostNL. Een wensenlijk resultaat na het afronden van de Qquest TalentClass. Samen kijken we terug op zijn ervaringen.

Waaruit bestaan je werkzaamheden als beheerder binnen PostNL?

“Bij PostNL werk ik in het team BPC pakketten, wat ik samen vorm met acht collega’s. We zijn verantwoordelijk voor meerdere ketens met applicaties om de doorstroom van (bijzondere) pakketten te kunnen verwerken en bezorgen. De ketens zijn zo opgedeeld, waarbij elk proces (bijvoorbeeld het sorteren of uitrijden van een pakket) een applicatieketen op zichzelf is. Binnen het team dragen twee mensen dan verantwoordelijkheid voor zo’n keten.

Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor logistieke oplossingen/Logistic Solutions. Dat zijn producten die wel als pakket bezorgd worden, maar niet als “gewoon” pakket behandeld kunnen worden. Het versturen van bloemen of voedselpakketten is hier een goed voorbeeld van. Deze producten hebben een korte houdbaarheid en het vervoer dient aan strenge eisen te voldoen. Denk daarnaast ook aan Extra@Home”.

De Extra@Home service is een dienst die PostNL aanbiedt om bijvoorbeeld wasmachines te leveren en te monteren. Een extra service voor onze klanten, waardoor zij de consument optimaal kunnen bedienen.”

Wat is eigenlijk een Business Proces coördinator?

“Ik ben het aanspreekpunt voor de leveranciers en collega’s van PostNL bij technische IT-gerelateerde incidenten. Mijn voornaamste taak is het oplossen van incidenten op applicaties in de keten. Hiervoor schakel ik direct met leveranciers om problemen te verhelpen. Door monitoring van de keten zijn we tegenwoordig in staat om proactief te handelen en incidenten te voorkomen, in plaats van te reageren en te verhelpen. Ook monitoring van de ketens is een taak die bij ons team ligt.

Door het bijzondere karakter van de pakketten die wij verwerken, zijn we ook op zoek naar oplossingen voor de applicaties waarbij het ook moet passen in de doelarchitectuur van PostNL. Ook dat is al een uitdaging op zich.”

Wat maakt dat jij zo goed tot je recht komt in deze beheerrol?

“Ik krijg energie van samenwerken in een dynamische omgeving, waarbij we processen verbeteren. Daarin neem ik initiatief en is het tof als een probleem snel opgelost kan worden. Daarbij voel ik me fijn als ik ergens verantwoordelijk voor kan zijn. Zo kan ik anderen helpen.”

Wat is voor jou ‘anderen helpen’?

“Als ik met mijn werkzaamheden kan zorgen voor een optimale werkbeleving en gebruik van applicaties door anderen. Waarbij de keten zo soepel mogelijk werkt.
Maar voor mij was het ook elke twee maanden vertellen aan nieuwe Qquest collega’s hoe het is om bij PostNL te werken in een beheerrol. Daarmee heb ik collega’s enthousiast kunnen maken en enkelen zijn tegenwoordig mijn collega bij PostNL. Het vervolgens wegwijs makken binnen het team en binnen de organisatie, vind ik echt leuk om te doen.”

Wat is tofste wat je in de afgelopen twee jaar hebt bereikt?

“Sinds dat ik bij PostNL werk heb ik het incidentenproces (opnieuw) ingericht bij de ketens van de Logistic Solutions. Daarvoor heb ik veel afstemming gehad met PostNL collega’s als gebruikers en ben ik op een grote verscheidenheid aan locaties geweest om het proces op te zetten en zaken af te spreken. Ik moest zelf kennis opdoen over het afhandelen van incidenten. De volgende stap is nu dat het proces duidelijk is en we ook genoeg kennis hebben om monitoring in te gaan zetten.”

Daarbij krijg ik het vertrouwen van mijn teamleider in oplossen van incidenten en de initiatieven die ik neem. En weten mensen mij tegenwoordig te vinden vanuit de Logistic Solutions. Dat is het resultaat van hoe ik mijzelf gepositioneerd heb binnen die ketens. Ook Qquest heeft hier aan bijgedragen door regelmatig te checken in coachgesprekken of ik nog wel gelukkig ben in mijn opdracht en of er problemen zijn waar je tegenaan loopt. In de TalentClass wordt hier goed aandacht aan besteed in mijn ogen.”

Vertel eens over de rol van Qquest in je carrière?

“Zonder Qquest had ik nooit in deze opdracht gezeten. Bij Qquest wordt er geleerd hoe je je moet bewegen in een organisatie als PostNL. Daarbij heb ik altijd steun vanuit Qquest en mijn collega’s daar ervaren. Veel Qquest collega’s helpen elkaar.”

Welke ambitie heb je voor de komende jaren?

“Ik werk in een veelzijdige rol en wil me daarin verder ontwikkelen met kennis van analyse en programmeren. Monitoring past daar ook bij en is nu ook actueel. Daarnaast ben ik al met PostNL in gesprek om te zien hoe ik binnen PostNL mijzelf verder kan ontwikkelen in werkzaamheden die passen bij een coach of docent. Zo hoop ik straks PostNL collega’s te begeleiden.”

Welke tips heb je nog voor toekomstige beheerders?

“Er zijn een aantal zaken die je als beheerder echt leuk vindt. Pro-actief informatie ophalen bij collega’s of externe leveranciers. Vragen stellen om informatie te verduidelijken voor betrokkenen. Daarmee laat jij jezelf zien en is je communicatie daarvoor op orde. Daarmee bedoel ik weten hoe je reageert in gesprekken met anderen en wat jij kan doen om iets voor elkaar te krijgen. Andere eigenschappen waar jij je in herkent zijn snel kunnen en willen leren over een organisatie en gebruikte applicaties. Daarin verbanden kunnen leggen en opvallende zaken bespreekbaar maken. Het helpt heel erg als je analytisch sterk bent en je energie krijgt van een proces waarin je continue aan het leren bent. Enkele eigenschappen die mij hebben gevormd in mijn beheerrol.“

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!