Qquest TalentClass trainees op werkbezoek bij KPN iTV

Actualiteit

TalentClass op werkbezoek bij KPN

Vrijdag 28 februari was de laatste dag van de januari 2020 TalentClass. Na één intensieve trainingsmaand, gevolgd door één projectmaand werd de eerste twee maanden training op originele wijze afgesloten. Alle trainees vertrokken ’s ochtends vroeg naar het KPN-kantoor in Amersfoort. Hier vond een werkbezoek met een agile safari op de iTV afdeling van KPN plaats. Job Meijdam zat in de TalentClass van januari en vertelt over het werkbezoek bij KPN en de TalentClass.

Na een moeizame reis, de machinist van de trein bleek spoorloos, kwamen we uiteindelijk aan in Amersfoort en arriveerden we nog op tijd bij KPN. Daar werden we ontvangen in de ‘Cockpit’. Deze ruimte wordt zo genoemd omdat vanuit daar de belangrijkste zaken geregeld worden binnen de iTV-afdeling van KPN.

We begonnen de dag met een voorstelronde tijdens de koffie. We maakten meteen kennis met Hans en Hamid. Zij gaven de invulling aan deze dag. Beide mannen zijn scrummaster van meerdere teams binnen iTV.

Terugkijken op het project

Vervolgens was het tijd voor de laatste Retrospective van ons project. Het ochtendprogramma stond namelijk in het teken van het afronden van ons project. Samen met de product owner van het project en TalentClass coördinator hebben we het gehele project geëvalueerd. We deelden onze ervaringen die we opgedaan hebben tijdens het doorlopen van de TalentClass. Vervolgens was het officiële moment daar, en kregen we ons certificaat uitgereikt.

Qquest_TalentClass_DevOps-chili-peppers

KPN had een lekkere lunch geregeld. Hierbij sloten ook andere scrummasters aan die werkzaam zijn binnen KPN iTV. Zij waren benieuwd wat er uit onze Retrospective kwam en waar we überhaupt tegenaan gelopen waren tijdens scrum werken. Op dat moment kwam ik erachter dat we gelukkig niet de enige waren die wat moeite hadden met een heldere Definition of Done. Het was leuk om te zien dat zij zo geïnteresseerd waren in onze ervaringen en na de lunch was een mooi moment voor de laatste demo.

Tijdens deze demo is er uitgebreid gesproken over wat we hebben geleerd en waar we tegenaan zijn gelopen. Vooral dat laatste was een mooie input voor vragen over hoe het scrum werken ons was bevallen. Hierbij kwamen een aantal waardevolle tips naar voren die we zeker in de toekomst gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld het beter Refinen van taken en User Story’s.

De Agile-safari van KPN

Na de demo was het tijd voor het interessantste onderdeel van de dag, de Agile-safari over de afdeling. Hamid en Hans namen ons mee en aan de hand van een tijdlijn met foto’s, die over de gehele afdeling liep. Met behulp van deze tijdlijn vertelde ze ons over de transitie van een waterval-werkwijze naar een Agile-werkwijze. Binnen KPN was de afdeling iTV een van de afdelingen die als eerste Agile is gaan werken. Dit gaf ons een mooi kijkje in hoe zo’n proces er aan toe gaat, wat daar allemaal bij komt kijken en wat voor gevolgen dat heeft. Één van de dingen die me daarvan is bijgebleven, is dat meerdere scrumteams samen behoren tot een tribe. Dit betekent dat ze geen doelen per team meer hebben, maar doelen stellen voor de gehele tribe. Hiermee creëren ze gelijke belangen voor iedere collega, zodat de tribe zo efficiënt mogelijk samenwerkt.

Agile safari KPN Qquest

Functies bij KPN

Aan het eind van de rondleiding kwamen we bij een overzicht van de verschillende functies binnen de iTV-afdeling en welke competenties er bij de verschillende functies horen. De competenties per functie waren opgesteld door de scrumteams van iTV, en weergeven waar volgens hen iemand aan moet voldoen. Hiermee kwamen we aan het einde van een dag, waarin we een leerzame inkijk hebben gekregen hoe het eraan toe gaat binnen iTV van KPN. Ik vond het vooral interessant om het proces naar een Agile-werkwijze te zien en hoe ze binnen iTV Agile werken. Al met al dus een zeer leuke manier om onze TalentClass mee af te sluiten.

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!