Benieuwd naar wat een ICT-tester doet, waar hij of zij zich mee bezighoudt en hoe testen in de praktijk wordt toegepast? Dat zal duidelijk worden in het interview met Johan Sap en Joost van Bruggen. Beide zijn gestart in de Qquest TalentClass. Johan is bij Qquest in dienst als medior tester. Joost werkt nu ruim een half jaar bij Qquest en is via de TalentClass gestart als junior tester. Beide mannen werken nu als testers bij PVH, een van de grootste kledingbedrijven ter wereld. Merken die onder de PVH-paraplu hangen zijn onder andere: Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Michael Kors en Speedo.
Achtergrond van de testopdracht
Anderhalf jaar geleden is Johan Sap door Qquest bij PVH geplaatst. Binnen PVH lagen er een hoop mogelijkheden voor een medior tester/QA (Quality Analist). PVH was bezig met het inslaan van een nieuwe koers; het doel is om de gehele IT-afdeling in eigen beheer te nemen. In de digitale wereld waarin wij leven heeft dit voordelen: je kunt als organisatie snel en direct inspelen op ontwikkelingen. Door de snel veranderende technieken is het wel van groot belang om continu de juiste kennis in huis te hebben. Bovenal is het essentieel dat wat er opgeleverd is, ook moet werken. Goed werken welteverstaan, iedere fout in software kan resulteren in honderden tot duizenden euro’s misgelopen omzet.
De ontwikkelingen van testen
Testen werden binnen PVH wel uitgevoerd, maar waren niet altijd betrouwbaar. Soms werden bij automatische testen bepaalde onderdelen uitgeschakeld, wat het inzicht in de fouten onbetrouwbaar maakte. Daarnaast werd er veelal aan het einde van de keten getest, wat vrij inefficiënt was. In het algemeen geldt de testregel: hoe eerder een fout gevonden wordt, hoe makkelijker en goedkoper het is om de fout te herstellen.
Doordat het testen niet juist ingericht was, bestond er ook veel chaos. Het testteam was bijvoorbeeld nog aan het testen, terwijl de developers alweer bezig waren met het voortborduren van nieuwe software op niet geteste software.
Testen in kaart brengen
Om de rust weer terug te brengen moest de chaos verholpen worden. Daarom startte Johan met zijn team om alle problemen in kaart te brengen. Zo was er overzicht van de huidige testen, wat er getest werd en hoe er getest werd. Dit werd ketenbreed bekeken, zodat alle facetten beoordeeld en meegenomen werden. Voorheen werden regressietesten gedraaid om het delivery proces te kunnen testen. Dit werd front-end getest, dus direct aan de voorkant van de website. Gemiddeld nam deze test voor 27 landen ongeveer 8 uur in beslag.
Door het testproces intern te waarborgen kon hier een enorme tijdswinst behaald worden. Momenteel worden deze testen in 30 minuten afgerond voor de 27 landen. In zo’n test wordt bijvoorbeeld gekeken of de betaalmodules nog werken en actief zijn, of de velden nog werken om persoonsgegevens in te noteren, of de notatie daarvan op correcte wijze gaat en of de geplaatste orders ook bij het magazijn aankomen. Kortom, allemaal essentiële onderdelen die je draaiend wilt hebben op een website om de flow voor de bezoekers optimaal te houden.
Perfecte rol voor een junior tester
Nadat Johan deze zogenoemde regressietesten heeft opgezet, onderhoudt Joost deze testen nu. Een perfecte taak voor een junior tester, hierdoor leert hij veel van de opzet en de achtergrond van de testen. Bevindingen die uit de testen naar voren komen worden gerapporteerd en op de backlog gezet. Mede door het werken in een Agile omgeving kunnen bevindingen relatief snel opgelost worden. Door het bepalen van de prioriteit van een bevinding is hier veel speling in mogelijk.
Johan & Joost zijn beide gestart via de Qquest TalentClass. Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jou? Check dan ons Traineeship of neem contact met ons op.