Vol verbazing hoor je de verhalen aan van jouw vrienden en familie. Ze gaan allemaal met veel plezier naar hun werk en daarnaast gaan ze ook nog sporten én onderhouden ze vrienden en familie, terwijl jij na een dag werken of studeren helemaal uitgeblust bent en het liefst lekker op de bank chillt met Netflix aan. Misschien moet je dan toch eens bij jezelf te rade gaan of je huidige werk/studie je wel voldoende energie geeft. Wellicht is het tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken.
We zullen gelijk maar open kaart spelen. Iedere baan die je hebt of gaat krijgen omvat leuke en minder leuke taken. Natuurlijk moeten de leuke taken veruit de overhand hebben, want dit geeft jou de energie om iedere dag weer met plezier naar je werk te gaan. Plezier is één van de belangrijkste factoren om het vol te houden om iedere dag naar je werk te gaan.
Krijg ik nog voldoende energie uit mijn werk/studie?
Vraag jezelf eerst eens af of je nog wel voldoende energie uit je huidige werk of studie haalt? Wanneer je deze vraag met ‘nee’ beantwoordt, dan is het zeker het overwegen waard om verder te kijken. Wanneer je fulltime aan het werk bent, maak je al snel 8 á 9 werkuren op een dag. Als je dan met weinig zin naar werk toe gaat of na iedere dag uitgeblust op de bank neerploft, dan zit je nu niet goed. Zijn er ook geen vooruitzichten op verandering/verbetering? Lees dan verder.
Wat vind ik leuk en waar krijg ik energie van?
Het kan goed zijn om op te schrijven wat je leuk vindt om te doen. Vaak kun je het wel benoemen, maar wanneer je de dingen opschrijft maakt het jezelf extra bewust waar je van geniet. Zo kan het zijn dat jij het leuk vindt om veel met mensen bezig te zijn, maar dat dit in jouw huidige baan weinig voorkomt. Noteer vier dingen waar je energie van krijgt.
Waar ben ik goed in?
Wat zijn de eigenschappen die jou uniek maken? Waar blink jij echt in uit? Iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is. Je bent bescheiden als je zegt dat je nergens écht goed in bent. Zo kun je bijvoorbeeld goed zijn in het oplossen van complexe problemen, het koppelen van mensen of zie jij het detail dat er een spatie te veel in een tekst staat. Kortom, er zijn tal van dingen waar je goed in kunt zijn. Schrijf ook vier punten op van dingen waar je goed in bent.
Waar krijg ik jeuk van?
Ja, er zijn ook tal van dingen waar je ‘jeuk’ van krijgt, waar je niet blij van wordt of waar je je enorm aan ergert. Het is goed om te benoemen wat je juist niet leuk vindt, want zoals eerdergenoemd bestaat een baan uit leuke en minder leuke werkzaamheden. Vind je het vreselijk om alleen maar eentonige taken uit te voeren, dat je voor ieder wissewasje akkoord moet vragen bij je leidinggevende of dat je met veel bureaucratie te maken hebt? Dit zijn allemaal voorbeelden waar je je aan kunt ergeren. Irritatie begint klein, maar kan grote gevolgen hebben. Tackle deze problemen tijdig of probeer hier van tevoren rekening mee te houden.
Hoe veelzijdig is een baan in de ICT?
Nu we een puntenlijstje hebben gemaakt van jouw competenties kunnen we kijken naar jouw mogelijkheden. Kijk verder dan alleen het vakgebied waarvoor je gestudeerd hebt. Er liggen nog tal van andere mogelijkheden waar jij je kwaliteiten kan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een baan in de informatietechnologie. Vaak wordt werken in de ICT-sector gezien als saai of stoffig, vandaag de dag is dat echter een verkeerd beeld. Er liggen veel kansen in de ICT voor ervaren ICT’ers, maar zeker ook voor mensen zonder ICT-ervaring. Wanneer je geen vooropleiding hebt lijken de deuren zich echter snel te sluiten.
Bij Qquest bieden wij daarom de mogelijkheid om zonder ICT-vooropleiding toch een carrière in de ICT te starten. Wanneer je 1 tot 3 jaar werkervaring hebt of onlangs een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond kun je deelnemen aan ons ICT-traineeship. Tijdens dit traineeship wordt er gekeken naar waar jij goed in bent en proberen we samen te zoeken naar de beste kansen voor jou. Zo worden tijdens het traineeship softskills lessen gegeven, waarbij je meer over jezelf leert. Daarnaast zijn de hardskill lessen technisch van aard, zodat je bekend wordt met o.a. programmeren, beheren, analyseren en testen.
Tips op een rijtje:
Ben je tot de conclusie gekomen dat een ICT-baan wellicht iets is voor jou? Neem dan eens contact met ons op. Dan kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden voor jou zijn.