Van Hotello naar applicatiebeheerder - Qquest

Actualiteit

Van Hotello naar applicatiebeheerder

Patricia heeft de opleiding hbo International Hotel Management gedaan. Nadat zij ervaring heeft opgedaan in de hospitality-branche kwam zij erachter dat ze veelal de IT-achtige taken oppakten. In dit interview nemen we je mee in de IT-reis van Patricia. Momenteel is zij werkzaam als applicatiebeheerder (HR) bij de BAM.

 

Patricia Bakker

Waarom heb je de overstap naar de IT gemaakt?

“Tijdens mijn hbo-opleiding hotelmanagement kwam ik erachter dat ik misschien meer wilde dan werken in de horeca. Eigenlijk had ik geen idee wat en ben ik eerst gestart op een marketingfunctie binnen een horecaconcern. Hier kwam ik er al snel achter dat ik het technische gedeelte van de website heel tof vond. Zo leerde ik mijzelf de basiskennis, HTML, CSS en ging ik op zoek naar meer technische zaken van de website.
Dit was voor mij de aanzet om de stap te maken naar de IT. Zonder een IT-opleiding is het erg lastig om aan een baan te komen. Hierdoor ben ik opzoek gegaan naar een traineeships en ben ik bij Qquest terechtgekomen.”

Je werkt nu bij de Koninklijke BAM groep, wat doe je daar?

“Dat klopt inderdaad, ik werk nu bij de BAM als applicatiebeheerder. De Koninklijke BAM groep is een Europees bouwconcern, die werkmaatschappijen verenigt in de twee business lines Bouw en vastgoed en Infra, en in de publiekprivate samenwerking.

Als applicatiebeheerder ben ik verantwoordelijk voor de continuïteit en het optimaal functioneren van de informatiesystemen binnen een deel van de organisatie. Ik maak deel uit van Competence Center HR IT-team en wij verzorgen het beheer van BAM People (Successfactors). Dit omvat personeelsadministratie (inclusief time-off), recruitment, onboarding, people development, compensation en benefits voor BAM (Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, België en Duitsland).
Daarnaast beheren we een aantal specifieke Nederlandse HR-systemen, waaronder de payroll (paymaster). In mijn rol ben ik lead voor het stuk Talent Aquistition (Recruitment, Onboarding).

Patricia Bakker

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

“Als applicatiebeheerder heb ik diverse taken. Zo’n 30% tot 40% van mijn tijd ben ik bezig met het analyseren en oplossen van incidenten (tickets). Dit zijn problemen waar de business tegenaan loopt. Als voorbeeld: een recruiter merkt dat sollicitaties via de website niet meer binnenkomen in het SAP Succesfactors systeem. Ik moet dan zorgen dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt.

De overige 60 % van mijn tijd besteed ik aan het oppakken van Change Requests (CR) vanuit de Business. Deze items pakken we op in de sprints. Hierbij werk ik mee aan de configuratie en het doen van systeemtesten van nieuw gerealiseerde oplossingen. Voordat wij een CR oppakken ga ik samen met mijn team de haalbaarheid checken en kijken wat de beste weg is om te bewandelen. Zodra we de oplossing hebben geconfigureerd in het systeem doet ons team een systeem test en vragen we aan de eindgebruiker om de oplossing ook te testen door middel van User Acceptance Testing (UAT). Dit is een belangrijk onderdeel, aangezien je geen fouten wilt hebben bij het live zetten van de vernieuwingen. Zodra de Business akkoord is met de oplossing zorgen wij ervoor dat de configuratie word overgezet van test omgeving naar de productie omgeving.

Hoe ben je SAP consultant geworden?

“Na 2 maanden training van het IT-traineeship had ik nog niet gelijk een opdracht. Op basis van het IT-traineeship ging mijn voorkeur uit naar business analyse of beheer. BAM was een nieuwe opdrachtgever bij Qquest die een vraag uit had staan voor applicatiebeheerder .Ik werd voorgesteld door de accountmanager van Qquest en mocht vrij snel op gesprek komen. Kort daarna ben ik begonnen.
In het begin wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik aan begon en wat ik kon verwachten. Maar door het leuke werk en de collega’s heeft het heel goed uitgepakt voor mij. In het begin ben ik heel erg op sleeptouw genomen door mijn collega, maar al gauw moest ik een sprong in het diepe nemen omdat mijn collega wegging. Hierdoor ben ik versneld ingerold in de rol van applicatiebeheerder.”

Welke eigenschappen moet je bezitten?

“Om een goede applicatiebeheerder te zijn heb je verschillende eigenschappen nodig. Je moet nieuwsgierig zijn en ook echt willen onderzoeken waarom er iets fout gaat, en geduldig zijn als je niet direct de fout begrijpt. Denk hierbij aan het oplossen van de tickets die ik dagelijks krijg. Ergens in het systeem is een fout opgetreden waardoor de gebruiker geen informatie of iets dergelijks krijgt. De taak is aan jou om dit zo snel mogelijk op te lossen, maar soms duurt het even voordat je de fout doorhebt.
Je moet van puzzelen houden. Als er iets misgaat of er ontbreekt iets, dan moet je net zo lang zoeken totdat je het probleem getackeld hebt. Ook is het is belangrijk om de processen snel eigen te maken en te begrijpen, zo kun je sneller zien waar iets fout gaat. Het oplossen van de tickets heeft mij in de eerste maanden van mijn opdracht enorm geholpen. Hierdoor leerde ik snel hoe systeem en processen in elkaar staken. De laatste en misschien meest belangrijke eigenschap die je moet hebben zijn communicatieve vaardigheden. Je bent veel in gesprek met gebruikers, je moet zowel kunnen luisteren als helder uitleg kunnen geven en natuurlijk klantgericht en adviserend advies kunnen geven”.

Patricia Bakker

Hoe kijk je terug op het IT-traineeship?

“Het IT-traineeship bij Qquest heb ik supergoed ervaren. Natuurlijk was het ook pittig, omdat je een hele andere wereld instapt. Het fijne aan dit traineeship was dat je heel hecht wordt met de mede trainees waarmee je start. Iedereen begint namelijk aan een nieuw avontuur met vrijwel geen kennis over de IT.
Na de eerste maand trainingen begon alles redelijk op zijn plek te vallen. In de tweede maand startte we met de groep aan de projectmaand. Hier pas je de theorie toe in de praktijk. Iedereen binnen het team nam heel ‘natuurlijk’ zijn/haar rol in het maken van dit project. Zo houdt de één van coderen en de ander van testen. Het is gewoon heel tof om te zien dat iedereen elkaar zo goed mogelijk wilde helpen. We werkten echt als een team samen en als iemand vastliep dan hielpen we elkaar. Iedereen van mijn lichting is nu in opdracht, maar we hebben nog steeds goed contact met elkaar, wat erg leuk is.”

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!