Tijdens zijn studie communicatie werkte Tim met verschillende softwaresystemen en haalde hij plezier uit het aanleren van nieuwe technische vaardigheden. Zo ontdekte hij zijn interesse in IT. Na zijn studie startte hij zijn carrière bij de bibliotheek, maar ontdekte al snel dat deze baan niet bij hem paste. Dus waagde hij de overstap naar IT door middel van het IT-traineeship bij Qquest. Nu werkt hij als Business Process Coördinator bij PostNL en richt hij zich voornamelijk op incidentenbeheer. Daarnaast houdt hij zich bezig met het analyseren van data en IT-testen, wat voor hem een leuke afwisseling geeft. Benieuwd naar zijn volledige verhaal? Lees het interview en laat je inspireren.
Wanneer en waar is jouw interesse voor IT ontstaan?
Mijn interesse in IT ontstond tijdens mijn HBO-studie Communicatie, waar ik veel werkte met verschillende softwaresystemen, waaronder SPSS en Adobe. Denk daarbij aan vaardigheden zoals het gebruikmaken van Photoshop. Na mijn studie werkte ik negen maanden bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem, waar ik onder andere de mailbox beheerde en bijdroeg aan de optimalisatie van het interne communicatieplatform. Na verloop van tijd merkte ik dat deze baan niet helemaal bij mij paste. Vanwege mijn interesse in IT begon ik online te zoeken naar IT-traineeships, en zo kwam ik bij Qquest terecht.
Waarom koos je voor een switch naar IT?
Ik dacht dat het interessant zou zijn vanwege mijn probleemoplossend denken, mijn liefde voor puzzelen en mijn vaardigheid in het aanleren van computersystemen. Ik twijfelde wel even omdat ik geen IT-achtergrond had en bijvoorbeeld nog niet kon coderen. Maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet, het bevalt me heel goed.
‘’IT leek me interessant vanwege mijn probleemoplossend denken, liefde voor puzzelen en vaardigheid in het aanleren van computersystemen.’’
Hoe bevalt het IT-traineeship tot nu toe?
Ik ervaar het IT-traineeship als zeer positief, vooral tijdens de eerste twee maanden vanwege de persoonlijke aandacht en de goede begeleiding. Je krijgt training van zowel medior als senior IT-specialisten, maar ook van mensen die zelf het traineeship hebben doorlopen, wat ik een leuk aspect vind. In de eerste maand leer je veel nieuwe vaardigheden. Na die tijd merk je een grote verandering in jezelf vanwege de opgedane kennis. Het is de meest intensieve, maar ook de leukste periode omdat je kennismaakt met verschillende facetten binnen de IT.
Wat houdt jouw functie precies in?
PostNL staat bekend om het bezorgen van pakketten en brieven door het hele land. Achter deze operatie schuilt een grootschalig systeem om alles te coördineren. De afhankelijkheid van IT binnen PostNL is de afgelopen 15 jaar aanzienlijk toegenomen, wat gepaard gaat met risico’s van systeemstoringen. Als Business Process Coördinator speel ik een centrale rol in het beheer en de coördinatie van incidenten. Mijn taak omvat het signaleren van problemen, het inschakelen van ontwikkelaars en het communiceren met alle betrokken partijen om problemen snel en efficiënt op te lossen en belanghebbenden op de hoogte te houden.
Daarnaast anticiperen we in mijn team op mogelijke problemen door middel van monitoring. We houden voortdurend de systemen in de gaten met testscripts om te controleren of alles naar behoren werkt. Als er iets misgaat, ontvangen we een melding. Deze meldingen worden handmatig ingesteld met testscripts, waardoor het ook technische kennis vereist. Momenteel leer ik bijvoorbeeld te werken met Splunk, een programma waarmee ik data analyses kan uitvoeren.
‘’Ik vind het persoonlijk erg leuk dat ik naast beheer ook de technische aspecten kan leren.’’
Waarom is deze rol geschikt voor jou?
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik werk hybride, twee dagen op kantoor en drie dagen thuis, een fijne balans. Als beheerder ben je voornamelijk bezig met het oplossen van IT-incidenten. Tijdens vergaderingen met developers en andere betrokkenen bespreek ik incidenten die opgelost moeten worden. We verzamelen informatie en slaan deze op in een beheersysteem genaamd TopDesk, zodat iedereen op de hoogte is van de voortgang. Tijdens de pauze eet ik met collega’s in de kantine en bij lekker weer maken we een wandeling buiten. We werken volgens de agile methode, wat inhoudt dat we in sprints werken en indien mogelijk extra taken oppakken. Deze taken dragen bij aan onze persoonlijke ontwikkeling of andere werkzaamheden binnen het team. Tot slot hebben we een dagafsluiting, waarin we bespreken wat we die dag hebben gedaan en wat er de volgende dag kan worden opgepakt.
Kun je iets noemen waar je trots op bent?
Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt van communicatie naar IT en voelde me trots toen ik de eerste twee maanden van de TalentClass had afgerond. Daarnaast merk ik dat ik steeds zelfstandiger kan werken. Zo kan ik inmiddels incidenten van het begin tot het eind zelfstandig afhandelen.
‘’Ik merk dat ik steeds zelfstandiger kan werken en daar ben ik trots op.’’
Heb je specifieke doelen die je wilt bereiken bij PostNL of in de toekomst?
Ik zou graag willen groeien naar een specialistische rol, bijvoorbeeld op het gebied van monitoring of verantwoordelijk zijn voor een specifieke interne PostNL applicatie. Ik wil meer technische kennis vergaren en ervaring opdoen zodat ik uiteindelijk als expert op de werkvloer gezien kan worden. Maar momenteel zit ik goed op mijn plek, dus ik ben al heel tevreden.
Wat is het onderscheidend vermogen van Qquest?
Wanneer je een opdracht hebt, wordt er moeite gestoken in het behouden van verbinding met het bedrijf Qquest en je persoonlijke groei. Zo wordt er gestimuleerd om jezelf verder te ontwikkelen, wat uiteindelijk voor iedereen een win-winsituatie oplevert. En dat is mogelijk omdat er binnen Qquest korte lijnen zijn, wat een positief aspect is.
Heb je tips of adviezen voor toekomstige IT-trainees?
Is jouw interesse in de IT gewekt?
Heeft het verhaal van Tim jouw nieuwsgierig gemaakt naar de IT? Bij Qquest zijn wij continu op zoek naar gemotiveerde collega’s die al ervaring hebben in de IT of juist de switch naar de IT willen maken. Je kunt hieronder ons IT-Traineeship informatiepakket aanvragen of neem contact op met een van onze recruiters. Zij kunnen jou alles vertellen over de mogelijkheden.