5 tips van Sam over het starten bij je eerste opdrachtgever - Qquest

Actualiteit

5 tips van Sam over het starten bij je eerste opdrachtgever

In deze rubriek interviewen we Sam Kruitz over zijn eerste maanden bij ING. Na zijn studie Kust- en Zeemanagement maakte hij de overstap naar de IT door te solliciteren bij Qquest als TalentClass trainee. De twee maanden in de TalentClass vlogen voorbij; hij begon al snel daarna als Dev-Engineer bij ING. Zijn eerste opdrachtgever via Qquest! Hij werkt sinds januari op de afdeling Collections. Deze afdeling is verantwoordelijk voor achterstallige betalingen. Ben je benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan snel verder voor zijn bruikbare tips!

Sam_Kruitz_Qquest

1. Oriënteer je goed als je er ‘nog niets van snapt’

Stap_1-Orientatiet-Qquest-traineeship

“De TalentClass duurt twee maanden, waarin ik met mijn mede-trainees de basisbeginselen van de verschillende vakgebieden binnen de IT leer kennen. Kort daarna startte ik al bij de ING. Dit vond ik tof, maar ook heel spannend om te doen. Ik had wel een idee wat de rol als tester inhield, maar hoe dit er precies aan toe gaat in de praktijk was nog heel nieuw voor me. Toen ik begon was het, net zoals elke nieuwe baan of functie, lastig om al echt iets te kunnen doen. Ik snapte er, eerlijk gezegd, nog niet veel van. Mijn eerste week bestond daarom voornamelijk uit oriëntatie; meeluisteren en meekijken. Zo creëerde ik een goed beeld van de werkzaamheden van mij en mijn team. Een goede eerste stap als nieuwkomer!”

2. Zorg voor een (leeg) notitieblok

Stap_2-Notitietblok

“Ik bracht de eerste dagen dus vooral oriënterend door. Met een leeg notitieblok kwam ik zo een heel eind! Mijn tip is eigenlijk simpel: zorg dat je alles opschrijft. Ik stelde enorm veel vragen en wilde die vragen niet herhaaldelijk blijven stellen. Door zoveel mogelijk mee te schrijven, kon ik de antwoorden snel weer terugvinden wanneer ik deze nodig had. Zo maakte ik het mijzelf een stukje makkelijker. Tevens is het mooie manier om te laten zien dat je de nieuwe informatie tot je neemt.”

3. Wees alert op verbanden en vergelijkingen met de TalentClass

Stap_3-Vergelijking

“Hoewel theorie en praktijk soms ver uit elkaar lijkt te staan, lukte het mij ook om gelijkenissen te zien toen ik bij de ING startte. Mijn eerste dag was een ‘Scrum’-dag. Ik startte met mijn team aan een nieuwe Sprint. Dit was een mooi moment om mijn team te leren kennen en een beeld te krijgen van de werkzaamheden. Tijdens de TalentClass wordt er ook veel aandacht besteed aan agile werken. In de eerste maand van het traineeship staat het vergaren van kennis centraal en die brengen we in de tweede maand in praktijk met een project. Tijdens dat project volgen we ook de richtlijnen van Scrum en werkten we bijvoorbeeld ook in Sprints. Hier zag ik dus direct overeenkomsten en dat geeft een prettig gevoel. Let niet alleen op wat je niet weet, maar geef ook aandacht aan de kennis en ervaring die je wel al hebt!”

4. Durf te vragen

Stap_4-vragen

“Het stellen van vragen is geen vaardigheid op zich, maar het is een prominent onderdeel van mijn inwerktraject. Alles is nieuw in het begin, dus ik moest veel nieuwe informatie vergaren. Het is enorm fijn dat mijn team zo behulpzaam is en mij van antwoorden voorziet. Ze zijn enorm vriendelijk en springen direct bij wanneer ik een vraag heb. Toch ervaar ik het af en toe vervelend om continu te vragen hoe alles zit. Ik heb mijzelf moeten aanleren om over die drempel te stappen en het toch te blijven doen. Dat loont! Ik merk dat het iedere week beter gaat. In het begin stelde ik, bij wijze van spreken, iedere minuut een vraag. Nu horen ze mij elk uur. Mijn tip is dus: schroom niet om vragen te stellen. De tijd die je collega’s en jij daarin investeren verdient zich uiteindelijk dubbel terug.

5. Focus op je vooruitgang

Stap_5-vooruitgang

“Het leukste en het mooiste is de progressie die je zelf maakt. Ik merk aan mijzelf dat ik continu aan het verbeteren ben. Elke week gaat het beter en beter. Het geeft een goed gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt: de keuze om de IT te gaan!”

Ga naar het Qquest IT-traineeship

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!