De Qquest scrumpoker app - Qquest

Actualiteit

De Qquest scrumpoker app

De vooruitdenkers van Qquest presenteren graag onze eigen gebouwde scrumpoker app. Deze app is ontwikkeld door onze trainees die in de tweede maand van het IT-traineeship zelf een app ontwikkelen.

Deze app is het resultaat van 1 week werken. Tijdens deze week zijn de stakeholders en Product Owner uitgevraagd om zo alle processen en requirements vast te leggen. Daarna hebben de trainees de app ontwikkeld en getest. Tenslotte was er op vrijdag een coole demo waarin de scrumpoker app werd gepresenteerd aan de collega’s, die uiteraard zeer enthousiast waren. Omdat het eindresultaat zo cool is hebben de collega’s van het low-code gilde deze app beschikbaar gemaakt voor iedereen.

Start de scrumpoker app
De Qquest scrumpoker app

Waarom een scrumpoker app bouwen?

De vraag voor een scrumpoker app kwam vanuit onze collega’s zelf. De meeste collega’s werken in een scrumteam waarbij de userstories gepokerd worden voor elke sprint. Op kantoor kan dat met onze scrumpokerkaarten, maar als het team (gedeeltelijk) thuis werkt wordt dat al iets lastiger. Uiteraard kan je wel een getal in de chat typen of je vingers voor de webcam houden, maar dat is toch een beetje behelpen. Er zijn wel een aantal digitale alternatieven geprobeerd, maar daar was altijd wel iets op aan te merken: Het was saai, er wordt verwacht dat iedereen achter een computer zit, iedereen moet een account aanmaken, de app zit vol met tracking of gebruikers lopen tegen bugs aan.

Daarom presenteren wij de app:
• Start een sessie met 1 klik zonder account, je kan direct beginnen
• Deel de sessie met je team met een link of QR-code
• Gebruik de app met je laptop of mobiel
• Ideaal voor teams thuis, op kantoor of een mix van beide

Voor wie is de scrumpoker app?

De vraag naar een scrumpoker app kwam van onze collega’s. Bij Qquest houden we ervan om onze kennis te delen en helpen we anderen graag met het verbeteren van processen. Daarom hebben we besloten om onze app gratis aan te bieden.

Hoe gebruik je de scrumpoker app?

Het is bij de scrumpoker app vereist dat er een scherm is dat met het hele team gedeeld wordt. Dat kan een groot scherm of projector zijn in de ruimte op kantoor. Maar dat kan ook een scherm zijn dat een collega deelt via Teams of Zoom. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk zodat de collega’s thuis mee kunnen doen met de collega’s die op kantoor naar een scherm kijken. Elk teamlid dat zijn punten wil geven in het proces heeft een laptop, tablet of mobiele telefoon nodig om mee te doen.

Is iedereen er klaar voor? Volg dan de volgende stappen:

Starten (1 minuut):

De scrummaster deelt zijn scherm via Teams, Zoom of een ander platform.

 1. De scrummaster gaat naar de scrumpoker app en klikt op de knop “Een kamer maken”.
 2. De scrummaster klikt op ‘kopieer link’ en plakt de link in de chat voor de andere teamleden.
 3. De teamleden klikken op de link in de chat of scannen de QR-code dat in het scherm getoond wordt.
 4. Elk teamlid vult zijn naam in en klikt daarna op “Deelnemen”
 5. Als de naam van elk teamlid getoond wordt op het scherm kan het pokeren beginnen.
Scrumpoker

2. Pokeren:

De product owner legt uit wat de userstory inhoudt en het team heeft ruimte om vragen te stellen. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van de timerfunctie om hierbij de tijd in de gaten te houden.

 1. Als het team vindt dat ze de pokerpunten in kan schatten, kan elk teamlid zijn of haar keuze aanklikken in de app. Op het scherm wordt bij elke naam een dichte kaart getoond. Hiermee kan iedereen zien wie zijn punten ingediend heeft maar is nog niet zichtbaar wat de punten zijn.
 2. Als elk teamlid de punten heeft ingediend kan de scrummaster “Kaarten tonen” aanzetten. Nu wordt bij elk teamlid het aantal punten getoond.
 3. Het team kan nu bespreken waarom er verschil in het aantal punten zit. Indien er daarna unaniem besloten kan worden over het aantal punten, dan kan de scrummaster dit noteren bij de userstory. Vervolgens kan hij verder gaan naar de volgende userstory door op “Pokersessie resetten” te klikken (gaan naar 2.1).
 4. Als er geen besluit is kan de scrummaster een in nieuwe pokerronde starten door op “Pokersessie resetten” te klikken. Het team kan Direct weer nieuwe punten indienen (ga naar 2.2).

3. Afsluiten:

 1. Wanneer de pokersessie voorbij is kan de scrummaster de sessie beëindigen door te klikken op “Pokersessie sluiten’.
 2. Deelnemers kunnen klikken op “Verlaat Pokersessie”.

We hopen dat je het gebruik van de scrumpoker app gemakkelijk, plezierig en leuk vindt. Want werk mag toch ook zeker leuk zijn!
Heb je nog tips, opmerkingen of extra wensen voor de app? Laat het ons weten, onze collega’s zijn altijd op zoek naar verbetering.

 

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!