7 redenen om een traineeship te volgen - Qquest

Actualiteit

7 redenen om een traineeship te volgen

Dat een traineeship goed op je cv staat en populair is onder starters, staat buiten kijf. Steeds meer werkgevers bieden traineeships aan. Ook op vacaturebanken staan traineeships bovenaan. Traineeships zijn hot! Maar waarom eigenlijk? Wat onderscheidt een start als trainee van een start in een ‘gewone’ startersfunctie? Dit artikel licht uit wat de top redenen zijn om te starten als trainee.

7 Redenen om een traineeship te volgen-01

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een startersfunctie waarbij een organisatie ambitieuze starters de mogelijkheid geeft zich snel te ontwikkelen binnen de organisatie. Als trainee voer je verschillende functies en projecten uit. In het programma staat de combinatie van leren en werken centraal. Na het traineeship stroom je door naar de functie die het beste bij je past. Gemiddeld duurt een traineeship twee jaar.

De 7 belangrijkste redenen om te kiezen voor een traineeship

Hieronder sommen we de 7 belangrijkste reden op voor het kiezen van een traineeship. Ben je ook benieuwd naar de mening van andere die een traineeship hebben gevolgd? Elise Bijl verteld over haar ervaring van het volgen van een omscholingstraineeship.

1. Jezelf ontwikkelen

Een traineeship is dé perfecte aansluiting op de arbeidsmarkt na je studie. Je start meestal met meerdere trainees tegelijk bij een organisatie. Tegelijkertijd zijn de schoolbanken nog niet helemaal verleden tijd. Tijdens een traineeship blijf je leren en jezelf ontwikkelen. Je volgt namelijk trainingen en cursussen die precies aansluiten bij jouw nieuwe vakgebied. Je leert vaak niet alleen over de inhoud, maar ook over je eigen kunnen. Soft skills komen vaak net zo uitgebreid aan bod als hard skills. Met een steile leercurve staat zo je persoonlijke ontwikkeling centraal.

2. Veel ervaring opdoen

Als je je studie hebt afgerond, wil je graag in een keer de juiste keuze maken om je carrière een vliegende start te geven. Maar veel functies en manieren van werken zijn compleet nieuw voor je. Een traineeship maakt deze vliegende start mogelijk door binnen jouw vakgebied verschillende projecten en functies aan te bieden. Zo hoef je je niet meteen vast te pinnen op iets waarvan je nog niet weet of het bij je past.

3. Goede begeleiding

Onder toeziend oog van je coach en aanspreekpunt hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel vragen stelt, iets niet weet of als het even niet lekker loopt. Je coach ondersteunt en begeleidt je tijdens het hele traineeship. Je coach is vaak iemand met meerdere jaren ervaring binnen de organisatie, of een oud-trainee die precies weet waar jij mee te maken hebt. Zo blijft het laagdrempelig om op een coach af te stappen en je jezelf het beste kan ontwikkelen.

4. Ideale voorbereiding op een topfunctie

Organisaties zien trainees als talent. Hierdoor maak je als trainee meteen een goede indruk. Je start met een baan met verantwoordelijkheid en groeit hierin gedurende het traineeship. Een ideale voorbereiding op een topfunctie of leidinggevende functie dus.

5. Veel afwisseling

Genieten van veel afwisseling, maar met de houvast van een vaste werkgever? Dat is waar een traineeship om draait. Tijdens een traineeship kom je te werken op verschillende afdelingen, in verschillende functies. Het ene project is het andere niet en je leert zo rap jouw vakgebied in de praktijk kennen. Op een dynamische manier.

6. Je netwerk snel vergroten

Doordat je op verschillende plekken komt te werken, werk je ook in verschillende teams. Zo leer je meerdere keren in het traineeship nieuwe mensen kennen. Naast de kennismaking met leden uit jouw team, leer je natuurlijk ook mensen kennen met wie jouw team samenwerkt. Een win-win situatie voor het uitbreiden van jouw professioneel netwerk dus!

7. Samenwerken met andere trainees

Naast het samenwerken in teams zal je waarschijnlijk gaan starten met meerdere trainees tegelijkertijd. Het ligt voor de hand om samen op te trekken en het traineeship bindt jullie meteen. Je kunt alles met elkaar delen wat met het traineeship te maken heeft. Wie weet hou je er naast een hoop gezelligheid op het werk, borrels en teamuitjes zelfs waardevolle vriendschappen aan over.

Ben jij na het lezen van dit artikel net zo enthousiast over traineeships als wij? Bekijk dan ons unieke omscholingstraineeship. In twee maanden word je bij ons op kantoor intensief getraind. Vervolgens ga je bij een van onze opdrachtgevers aan de slag om meer ervaring op te doen. Het mooie van dit alles is dat er geen IT-vooropleiding vereist is. 

Beau Strootman

TalentClass trainee bij Qquest

Ik heb een master Criminologie afgerond en ben in mijn vrije tijd vaak bezig geweest met websites maken. Vanwege de uitdaging en de vele mogelijkheden in de IT heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en daarom heb ik voor het Qquest traineeship gekozen. Dat ik binnen Qquest alle kanten op kan in de IT vind ik ontzettend gaaf!

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!