Léon heeft de opleiding Finance accounting en management gedaan. Na zijn studie heeft Léon een andere weg gekozen, namelijk de IT. In dit interview nemen we je mee in de IT-reis van Léon. Momenteel is hij werkzaam als data kwaliteitsanalist bij PostNL.
Wat is een data kwaliteitsanalist?
Een data kwaliteitsanalist is een functie binnen de organisatie die de datakwaliteit meet. Een data kwaliteitsanalist past zelf geen verbeteringen toe aan de data maar geeft wel advies om de data te verbeteren. “Als analist ben ik verantwoordelijk voor het analyseren van de kwaliteit van databronnen (denk hier bijvoorbeeld aan volledigheid en juistheid van NAWT-gegevens). Voordat er gekeken kan worden naar de datakwaliteit moeten er eerst eisen aan worden gesteld. De datamanagers en datastewards stellen in overleg met de Data kwaliteitsanalist de eisen op waaraan de data moet voldoen, dit noem je de business rules. PostNL is een data gedreven bedrijf, het is dus essentieel dat data van hoge kwaliteit is. Tijdens het meten van data komt het ook voor dat er fouten in zitten. Aan mij is het de taak om de eigenaar van deze data op de fout aan te spreken. Ik geef de invalide records door aan de verantwoordelijke en daarbij mijn advies om ervoor te zorgen dat de datakwaliteit verbetert. Na een vooraf vastgestelde periode ga ik de data weer meten om te kijken of de data verbeterd of verslechterd is. Zo heb je dus een PDCA-cyclus met continu verbetering.”
Waar ben je dagelijks mee bezig?
“De data binnen PostNL is onderverdeeld in diverse domeinen. Elk data domein heeft een eigen datamanager en eventueel een data steward. Dit zijn de managers van de data die gebruikt wordt binnen een domein. Zij stellen verschillende eisen waaraan de data moet voldoen. Ik heb eigenlijk elke dag wel een overleg met een van de datamanagers of data stewards om te kijken welke datakwaliteitsproblemen er spelen en hoe we deze kunnen verbeteren. Hierbij kijken we dan niet alleen naar data uit een systeem, maar ook naar data door de gehele keten. Dit is consistency, één van de zes datadimensies waarop datakwaliteit gemeten wordt. De andere vijf datakwaliteitsdimensies zijn: volledigheid, uniciteit, validiteit, nauwkeurigheid en tijdigheid.”
Hoe ben je data kwaliteitsanalist geworden?
“Tijdens mijn studie was ik al bezig met data-analyse. Zo verdiepte ik mijzelf in crowdfundings acties. Hoe zorg je ervoor dat de slagingskans omhoog gaat? Via wat voor kanalen kan dat het best? Het bezig zijn met data vond ik erg leuk, daardoor ben ik opzoek gegaan naar een IT-traineeship waar ik mijzelf verder kon ontwikkelen in data. Zo ben ik bij Qquest terecht gekomen, omdat zij deze kans kunnen aanbieden. Tijdens de IT-traineeship heb je de mogelijkheid om verschillende kanten van de IT te zien. Zo merkte ik dat ik naast data, testen en business analyse ook erg interessant vindt maar mijn voorkeur ging uiteindelijk toch uit naar data.
Wat zijn de eigenschappen van een data kwaliteitsanalist?
Voor data kwaliteitsanalist heb je verschillende eigenschappen nodig. De twee belangrijke eigenschappen zijn: analytisch en kritisch.
Je moet kritisch zijn, omdat alles met elkaar overeen moet komen. De datamanagers en data stewards stellen allemaal andere eisen aan data. Wij moeten ervoor zorgen dat dit goed wordt uitgevoerd. Je kan namelijk niet zomaar regels opstellen waarvan je ongeveer denkt dat het klopt. Je zal dit echt moeten baseren op de gestelde eisen voor deze data. Bij bepaalde data zitten er zoveel eisen aan vast waardoor je dus heel goed moet opletten of je regels ook daadwerkelijk kloppen. Want zelfs de datamanager kan weleens een verkeerde eis stellen waarbij records als onjuist worden gezien die eigenlijk wel juist blijken te zijn. Hierbij is het omgekeerde natuurlijk ook mogelijk. Je zal dus altijd kritisch moeten zijn of de gestelde eisen de juiste zijn.
Je moet analytisch zijn om te zien wat er nu precies misgaat in de data. Iemand kan bijvoorbeeld wel een 100% goede score halen bij de volledigheid van emailadressen maar wat als er maar 50% valide is? Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor dit mis gaat. Zit er bijvoorbeeld een speciaal teken in de data die het systeem niet aankan of zijn er te veel tekens? Ik moet heel goed opletten waar het nu fout gaat want ik draag advies over aan de datamanagers die ermee aan de slag gaan.
Voorbeeld: In het figuur zijn er twee systemen. Bij systeem A hebben zij een maximaal aantal tekens van 80. Daar is het adres dus goed gekeurd. systeem B heeft maar 50 max tekens, waardoor het adres te veel tekens heeft. Hierdoor zal automatisch een incompleet adres in het systeem komen te staan, wat fout is.
Hoe heeft Qquest jou geholpen?
Qquest heeft mij erg geholpen tijdens mijn IT-traineeship. Zij hebben mij de mogelijkheid en ruimte gegeven om te kunnen ontdekken wat ik nu zo leuk vind aan de IT. In de eerste maand bij Qquest kijk je erg naar je persoonlijke ontwikkelingen. Wat gaat er goed? Wat gaat er minder goed? Hoe kan ik dit verbeteren. Qquest stopt veel tijd en moeite in haar medewerkers, wat ik erg waardeer. Na het behalen van het IT-traineeship zit ik nog maandelijks met mijn coach aan tafel om te bespreken hoe het met mij gaat, of ik ergens tegenaan loop, en of Qquest nog ergens bij kan helpen of kan voorzien in extra training? Deze manier van begeleiden is top, want op deze manier kan ik alleen nog maar meer groeien in de rol van data kwaliteitsanalist. Zonder Qquest was de kans erg klein dat ik zo snel gegroeid ben en bij PostNL aan de slag kon gaan.
Hoe ervaarde je de TalentClass?
Een jaar geleden ben ik het IT-traineeship gestart. Dit was erg intensief en ook wel een beetje spannend. Je begint namelijk aan iets nieuws en je komt weer met nieuwe mensen in aanraking met allemaal een andere achtergrond. Het leuke aan de TalentClass is dat je met elkaar een nieuwe uitdaging aangaat en dat het niet uitmaakt dat je nog weinig weet van de IT. Hierdoor krijg je ook een hechte band met je collega’s omdat je hoopt samen succesvol de TalentClass af te ronden. Momenteel heb ik nog steeds contact met mijn TalentClass collega’s. Niet alleen voor de gezellige vrijmibo’s of andere activiteiten, maar ook over werk. Als ik zelf bijvoorbeeld ergens tegenaan loop kan ik altijd iemand uit mijn TalentClass berichten met: hoe doe jij dit? Wat zou je anders doen? Het is erg fijn dat je kan terugvallen op collega’s.
Waarom heb je de stap naar de IT gemaakt?
Ik heb voor de TalentClass Finance accounting en management gestudeerd, en met mijn master in Engeland gezeten. Toen ik daar klaar mee was bleek het toch niet iets voor mij te zijn dus ben ik naar iets anders opzoek gegaan. Terwijl ik aan het nadenken was over wat ik wilde gaan doen ben ik in de tussentijd bij het bedrijf van mijn ouders gaan werken, dit is een aannemersbedrijf. Hier heb ik een allerlei verschillende functies vervuld. Toch wilde ik liever iets voor mijzelf opbouwen en niet in het familiebedrijf blijven werken, dus ben ik gaan brainstormen over wat ik nou zelf echt leuk vind om te doen. Door mijn ervaring met data tijdens mijn studie wist ik dat ik data erg leuk vond waardoor ik naar de mogelijkheden ben gaan kijken richting de IT. Ik heb op de carrièrebeurs een gesprek gehad met iemand van Qquest. Dit was zo’n fijn gesprek waardoor ik dacht laat ik contact opnemen. En zodoende ben ik terecht gekomen bij Qquest in de IT.
Meer weten over Data & Analytics?
Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.
Meer weten over Data & Analytics?
Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.