In 2019 is Tom gestart bij Qquest als TalentClass IT-trainee. Momenteel zit hij in opdracht bij KPN als Full Stack Developer en heeft hij onlangs zijn eigen app Elpee gelanceerd. We nemen je mee in de transitie die Tom heeft gemaakt naar de IT. Van zijn passie voor muziek naar zijn passie voor IT, naar een combinatie van de twee.
“Mijn studieachtergrond is misschien niet zo mainstream. Ik heb op de Rockacademie gezeten op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Nu moet je niet verwachten dat iedereen daar opgeleid wordt tot rockartiest, alhoewel ik bij Duncan Lawrence in de klas zat, die het aardig ver heeft weten te schoppen. Ik heb tijdens mijn studie de focus gelegd op basgitaar en audio engineering. Ik vond het een fantastische tijd en de Rockacademie voelde een beetje aan als Zweinstein. Er hing een andere magische creatieve sfeer, wat ik super vet vond.”
Mijn eerste stapjes met programmeren
“Afstuderen was bij mij niet een scriptie schrijven en deze verdedigen, maar ik moest een afstudeerconcert geven. Met de band die we samen vormden hebben we na het afstuderen ook nog een theatertour gedaan. De muziekwereld is een harde wereld en een onzeker bestaan. Ik zocht meer zekerheid en stabiliteit en wist dat mijn neef een Java-traineeship had gevolgd. Samen met mijn neef ben ik mijzelf ook in programmeren gaan verdiepen en al snel bleek ik het aardig te kunnen en er plezier in te hebben. Nu wist ik het zeker, ik wil ook iets met IT gaan doen, maar hoe?!”
De TalentClass bracht mijn IT-carrière in een stroomversnelling
“Ik wist nu definitief dat ik in de IT wilde werken. De volgende stap voor mij was het zoeken naar een bedrijf dat studenten zonder IT-ervaring aanneemt en opleidt. Zo kwam ik al snel bij Qquest terecht. Het sollicitatieproces ging erg vlot. Na één telefoongesprek kon ik snel langskomen bij een van de selectieochtenden. Tijdens deze ochtend maakte ik kennis met Qquest, maakte ik een analytische test, kon ik vervolgens mee lunchen en liep ik een paar uur later met een contract onder mijn arm de deur uit. Het kleinschalige gevoel en de persoonlijke aandacht die bij Qquest centraal staat, sprak mij enorm aan.”
Leren programmeren door het Intranetproject
“In de eerste twee maanden heb ik de Talentclass-training afgerond. Vervolgens ben ik gestart met het Intranet development specialisatieprogramma. In dit programma bestond de eerste maand uit het leren en het eigen maken van de gebruikte technieken zoals: JavaScript, HTML, CSS en de frameworks React/Redux. De tweede maand van de training gingen we op een Agile/Scrum-werkwijze aan de slag om het Qquest Intranet iedere dag te verbeteren. We hielden daily stand-ups met alle ontwikkelaars. Echt code kloppen en samenwerken in een team, wat we hier leerde, was een goede vervolgstap na de TalentClass trainingen.”
KPN: mijn eerste opdrachtgever via Qquest
“Ik ben een half jaar geleden gestart bij KPN. Daar ben ik ingezet om te helpen bij de uitrol van het glasvezelnetwerk van KPN. Ik ga niet elke dag op pad om de kabel fysiek onder de grond te stoppen, maar ik zorg ervoor dat de applicaties die gebruikt worden voor de uitrol van het glasvezelnetwerk live blijven. Het is een ingewikkeld landschap met veel verschillende applicaties, waarvan er ook nog vele op een taal draaien die niet heel toegankelijk meer zijn.
In mijn vrije tijd was ik bezig om mij te verdiepen in Flutter. Flutter is een nieuw framework om apps te maken, die vanuit één codebase zowel op Android als iOS apparaten werken. Dit was ook bij KPN opgevallen en daarom wilden ze mij graag op een andere afdeling hebben om als Front-end Developer aan de slag te gaan. Het is heel vet om te zien dat zo’n groot bedrijf als KPN op Flutter inzet. Flutter is een relatief jong framework wat nog niet grootschalig wordt gedragen door bedrijven. Het voordeel van Flutter is dat je in één omgeving één app kunt ontwikkelen die op verschillende apparaten kan draaien. Hierdoor kunnen de kosten omlaag, omdat je minder onderhoud hebt aan verschillende applicaties.
Als Front-end Developer ben ik samen met mijn team verantwoordelijk voor de voorkant van de apps. Service-monteurs gebruiken onze app. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat de hele interface die zij gebruiken goed werkt en er goed uit ziet. Momenteel werken we nu nog met een aantal applicaties naast elkaar. Het uiteindelijke doel is om de bestaande apps in één nieuwe Flutter app samen te voegen.
Elpee, mijn eigen muziek-deel-app
Het idee om een eigen app te ontwikkelen, kwam doordat ik eigenlijk een ‘hekel’ heb aan playlists. Iedereen luistert tegenwoordig naar playlists en kennen hierdoor alleen de ‘bekende’ nummers van artiesten. Terwijl een hitnummer uit zijn context wordt getrokken als je niet het hele album hebt gehoord. Mede daarom heb ik Elpee gemaakt. In Elpee ligt de nadruk op het delen van albums. Ik ben begonnen met het volgen van een Udemy-cursus en na 30 uur had ik het idee dat ik wel wegwijs kon worden met Flutter. De taal lijkt namelijk erg op JavaScript, waar ik al ervaring in had opgedaan bij Qquest. Ik ben vervolgens gaan kijken hoe de Spotify API werkt en hoe ik hier gegevens uit kon halen voor in mijn Elpee app. Dit ging vrij gemakkelijk, waardoor ik ook Wikipedia heb gekoppeld om artiest informatie te linken. Ben je nu benieuwd hoe mijn app eruitziet en hoe hij werkt? Je kunt hem downloaden voor Android of iOS. Elpee is open-source. Je kunt via GIThub de source code bekijken.
De vervolgstappen voor mijn eigen project
In de tussentijd heb ik via Reddit al veel feedback ontvangen van gebruikers omtrent mijn app. De grootste aanpassingen voor de komende periode zijn dat gebruikers hun eigen account kunnen aanmaken. Zo kunnen zij hun persoonlijke ‘music-wall’ creëren en delen. Om dit mogelijk te maken, ben ik me aan het verdiepen in Google Firebase, een onbekend terrein voor mij, maar het geeft een kick als het lukt om dit op te zetten. Het vette aan de stap naar de IT die ik heb gemaakt, is dat ik mijn twee passies kan combineren en iedere dag iets nieuws leer.