ISTQB CTFL 4.0 certificaat: zes tips om te slagen!

Actualiteit

ISTQB CTFL 4.0 certificaat: zes tips om te slagen!

ISTQB, de International Software Testing Qualifications Board, biedt wereldwijd trainingen, examens en certificaten aan voor softwaretesters. De terminologie die ISTQB hanteert, wordt vaak gezien als de standaard en de certificaten worden internationaal erkend en beschouwd als een “richtlijn” voor een goede softwaretester. Het Foundation Level-certificaat vormt de basis van een goede softwaretester en is het startpunt binnen de ISTQB-certificeringen. Onlangs is ISTQB CTFL 4.0 gelanceerd, met een compactere syllabus en aandacht voor nieuwe methodologieën, zoals de “Shift-Left” aanpak. Het behalen van het ISTQB CTFL-certificaat toont aan dat je de basisprincipes van softwaretesten beheerst en klaar bent om je vaardigheden toe te passen in de praktijk.

In dit artikel nemen we je mee in wat ISTQB inhoudt en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op het ISTQB Foundation Level-examen.

De waarde van het ISTQB CTFL certificaat 

CTFL staat voor Certified Tester Foundation Level. Bij ISTQB CTFL leer je over wat softwaretesten precies inhoudt en leer je waarom softwaretesten belangrijk is en wat daarbij komt kijken. In de syllabus worden termen, methodieken en technieken uitgelegd die softwaretesters goed kunnen gebruiken in de praktijk. De kennis die je op dit niveau leert, vormt de basis van een goede softwaretester.

Wat is er nieuw in ISTQB CFTL 4.0?

In 2023 is er een nieuwe versie van de syllabus van het Foundation Level uitgekomen. Hierbij zijn delen van de syllabus beknopter beschreven en worden methodieken behandeld die vaak worden toegepast in het vakgebied, zoals de rol van een tester en het testproces in een DevOps-omgeving. In de syllabus worden methodieken zoals de testpiramide en Agile testkwadranten gebruikt. Daarnaast komt de term “Shift-Left” aan bod in de nieuwe versie, maar wat houdt dat precies in?

Shift-Left

Shift-left is een werkwijze waarbij testen eerder in het ontwikkelingsproces wordt toegepast. Het idee is dat door testers en het testproces eerder te betrekken, je mogelijk defecten eerder kunt detecteren en daardoor de kosten van de defecten kunt verminderen door ze eerder te kunnen verhelpen. Met de Shift-left methode kan je team ervoor zorgen dat alle vereisten worden geïmplementeerd, zodat de software naadloos aansluit op deze vereisten.

Hoe bereid ik me voor het ISTQB CTFL examen?

Ter voorbereiding op het ISTQB CTFL-examen hebben we hieronder een aantal tips die je mogelijk verder op weg helpen om het certificaat binnen één maand te halen.

Tip 1: Lees de syllabus goed en grondig door
De syllabus staat online op de website van ISTQB en kun je gratis downloaden. In de syllabus staat in principe alle theorie die je nodig hebt om het examen te halen, maar de theorie kan soms lastig te begrijpen zijn. In de syllabus staat per hoofdstuk duidelijk aangegeven welke onderdelen je moet onthouden, welke je moet begrijpen en welke je moet kunnen toepassen.

Tip 2: Maak een samenvatting of zoek online naar voorbeelden
Nadat je de syllabus hebt gelezen, is de volgende stap om voor jezelf een samenvatting te maken van de theorie. Op die manier kun je de theorie beter begrijpen en toepassen. De syllabus bevat vrijwel geen voorbeelden, waardoor het moeilijker kan zijn om de concepten te begrijpen. Het opzoeken van termen online en het zoeken naar afbeeldingen die de termen of methodieken visualiseren, kan helpen. Op de website van ISTQB is ook een officiële woordenlijst (glossary) beschikbaar waarin je de termen kunt opzoeken.

Tip 3: Maak oefenexamens of volg cursussen
Als je de theorie eenmaal goed begrijpt, kun je je kennis testen met behulp van oefenexamens. Er is momenteel een officieel oefenexamen beschikbaar van de huidige versie, met 40 vragen en 26 extra optionele vragen waarmee je je kennis kunt oefenen. Je kunt ook gebruikmaken van oefenexamens van eerdere versies. Daarnaast zijn er online cursussen beschikbaar over het ISTQB Foundation Level. De vragen in het examen kunnen lastig zijn en als ’tricky’ worden ervaren. Onze tip is om zoveel mogelijk te oefenen met de oefenexamens, zodat je bekend raakt met de vraagstelling tegen de tijd dat je het echte examen gaat afleggen. Het doel is om minimaal 26 vragen (65%) van de 40 goed te beantwoorden. Als je boven dit aantal scoort, is het tijd om het examen in te plannen!

Tip 4: Bereid je examenplek voor (als je het examen thuis doet)
Je kunt het ISTQB CTFL-examen op locatie maken of vanuit huis. Onze tip is om het examen vanuit huis te maken omdat er slechts om de twee maanden een mogelijkheid is om het fysiek in Amsterdam af te leggen. Het is belangrijk om je examenplek thuis (of op kantoor) goed voor te bereiden, omdat er verplicht een online examinator komt voor het examineren. Dit wordt mede gedaan door Proctorexams, waarvoor je een stappenplan moet volgen om het examen te kunnen starten. Creëer voor jezelf een werkplek zonder afleidingen en zorg ervoor dat er geen andere apparaten zichtbaar zijn voor de camera. Als dat niet mogelijk is, kun je altijd een handdoek over beeldschermen leggen of open kasten bedekken.

Tip 5: Houd je hoofd koel tijdens het examen
Nadat je de stappen van Proctorexam hebt doorlopen, kun je beginnen met het maken van het examen. Onze tip is om eerst de vraag zelf te lezen, zodat je gerichter de probleemstelling kunt doorgronden. Op deze manier kun je vaak al twee antwoorden uitsluiten en je mentale inspanning richten op het bepalen welk van de overige twee antwoorden juist is. Daarnaast kun je sommige vragen overslaan waarbij je veel moet lezen; begin eerst met de vragen die je gemakkelijker kunt beantwoorden. Elke vraag is 1 punt waard en er zijn een paar vragen waarbij je meer moet lezen om de context erachter te begrijpen.

Tip 6: Vier dat je je certificaat hebt behaald!
Zodra je het examen succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat online en kun je vieren dat je het certificaat hebt behaald. Het bezitten van dit certificaat laat zien dat je de basisprincipes van softwaretesten onder de knie hebt en dat je klaar bent om aan de slag te gaan bij bedrijven om hun software zo goed mogelijk te testen!

Heb je hulp nodig? Vraag het aan onze collega’s

Ben je geïnteresseerd in het behalen van het ISTQB CTFL 4.0 certificaat, maar heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij ons vind je gecertificeerde testers die je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen ondersteunen indien nodig. Je kunt contact met ons opnemen door het onderstaande formulier in te vullen.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!