Hate it? Automate it! Werken met Robotics Process Automation RPA

Actualiteit

Hate it? Automate it! – Werken met RPA

Je kent het wel. Dagelijks ben je bezig met het bijwerken van dashboards, rapportages, Excel-bestanden, urenbonnen etc. Taken die noodzakelijk zijn, maar die je niet graag doet. Robotics Process Automation, ook wel RPA genoemd, is de oplossing! Bedrijven die niet schromen voor innovatie plukken nu al hun vruchten van RPA.

Wat is RPA?

Robotic Process Automation is eigenlijk niets anders dan het robotiseren van repetitieve (terugkomende) administratieve taken door middel van software robots. Deze robots kun je door middel van verschillende softwarepakketten op een computer laten draaien en zo programmeren dat ze terugkerende taken automatisch uit kunnen voeren.

Wat is het doel van RPA?

Het doel van RPA is om tijdwinst te behalen, kosten te besparen, nauwkeuriger te werken en saai terugkomend werk te automatiseren. De robot is prima in staat om dit soort werk op continue basis gestructureerd uit te blijven voeren. Hierdoor wordt tijd en ruimte gecreëerd voor de medewerkers om zich te focussen op hun belangrijkste werkzaamheden. Het werk waarbij de creatieve en probleemoplossende capaciteiten van de mens nodig zijn. Zoals bijzonderheden of probleemgevallen oplossen voor klanten waardoor de toegevoegde waarde omhoog gaat.

De virtuele medewerker is hier

RPA-tools zijn volop beschikbaar op de markt. Met behulp van deze tools is het bouwen van jouw proces workflow zo gedaan. De tool neemt alle menselijke handelingen over, waar geen beslissingen over gemaakt hoeven te worden. Dit wordt een virtuele medewerker genoemd.

Virtuele medewerkers kunnen zo geprogrammeerd worden dat deze parellel aan een menselijke medewerker werkt, of zelfs non-stop; dat ze getriggerd worden door events of door tijdtriggers werk uitvoeren. Events worden geactiveerd wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt waardoor de robot tot actie over gaat. Tijdgebonden start de robot op vaste tijden om acties uit te voeren.

How_UiPath_works

Beginnen met UiPath

UiPath is één van de toonaangevende RPA softwareplatformen. Ten opzichte van andere RPA-tools biedt UiPath vele voordelen. De meeste grote tools zijn script-based. Simpelweg betekent dit dat er basis programmeerkennis nodig is om met de tool aan de slag te kunnen gaan. UiPath is gebaseerd op Visual Basic .NET. Dit betekent dat een workflow makkelijk met een drag & drop interface gebouwd kan worden, zonder dat de gebruiker code hoeft te schrijven.

De tool biedt ruime keuze in voorgedefinieerde templates, maar ook de mogelijkheid om deze zelf te bouwen. Het stukje workflow voor inloggen en een systeem afsluiten kan heel eenvoudig hergebruikt worden in meerdere processen.

Om te bouwen in UiPath Studio is er geen betaalde licentie nodig. Met behulp van een gratis account kun je meteen beginnen met bouwen in Studio. Ook zijn alle uitgebreide functionaliteiten direct beschikbaar.

UiPath Academy

Een ander voordeel van UiPath is, dat deze zijn eigen trainingsplatform heeft opgesteld, genaamd UiPath Academy. Op dit platform kunnen allerlei cursussen en trainingen gevolgd worden om behendig te worden met de tool. Ook kun je makkelijk je voortgang bewaken of oefeningen herhalen. De meest gevolgde trainingen zijn Foundation Training en Orchestrator voor beginners. Als jouw interesse is gewekt, kan je de Advanced Training volgen. Uiteindelijk kun je via de Academy ook een RPA Developer Advanced certificaat behalen. Met behulp van de forum in UiPath Community kunnen al deze cursussen afgerond worden. De Foundation Training zal ongeveer 40 uur in beslag nemen. Orchestrator Training 8 uur en de Advanced Training ongeveer 60 uur.

Meer weten?

Wil je nog meer weten over UiPath? Check dan deze pagina. Ben je juist nieuwsgierig geworden wat Qquest voor jou kan betekenen omtrent RPA? Neem dan contact met ons op. We kijken graag naar de mogelijkheden waar we elkaar kunnen helpen. 

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!