Starten met Testautomatisering? Wij helpen jou vooruit - Qquest

Actualiteit

Starten met testautomatisering

Ga je starten met testautomatisering én wil je weten welke stappen je nu kunt gaan zetten? Dan leggen wij jou uit hoe je dit het beste aan kunt pakken. Als het goed is, is de business reeds overtuigd van de nut en de noodzaak om te starten met testautomatisering. Zo niet? Check dan eerst even onze blog over de starten met testautomatisering – de voorbereiding.

Maar waar ga je nu echt beginnen? In welke taal ga je programmeren? En wat zijn de eerste dingen die je op gaat pakken? Na het lezen van deze blog heb jij een actieplan waarmee je aan de slag kunt gaan.

Kies een programmeertaal

De eerste keuze die je zou moeten maken, is de keuze voor een programmeertaal. De meest logische keuze is om te kiezen voor een taal die gelijk is aan die van de applicatie die je gaat testen. Dus heb je te maken met een website die is geschreven in Angular of React, dan zou een javascript gebaseerd framework de beste keuze kunnen zijn.
Zit je veel meer in .net-omgeving? Wellicht is C# dan een betere keuze.

Het grote voordeel voor het kiezen van een taal die gelijk is aan die van de applicatie. Is dat ontwikkelaars je kunnen helpen om de code te optimaliseren. Of in de toekomst wellicht zelf kunnen bijdragen aan de testautomatisering.

Welke functionaliteiten zijn belangrijk?

Vanuit je testrol weet je van de meeste functionaliteiten wel hoe belangrijk ze zijn. Echt met gezond boerenverstand kom je ook een heel eind. Ben je aan het testen voor een webshop? Dan is het logisch dat er niets mis mag gaan met de betaalfunctionaliteit. Ga je een klantportaal testen? Dan zal het inloggen juist weer heel belangrijk zijn. Zo logisch als deze voorbeelden zijn. Zo logisch is het waarschijnlijk ook voor de applicatie waar jij testen voor gaat maken.

Gebruik de regressieset

Door je eigen expertise te gebruiken, weet je al waar de focus moet liggen. In veel gevallen is bij een organisatie ook een regressieset of een regressietest gedefinieerd. Het is aan de testen die we uitvoeren om te kijken of de bestaande functionaliteiten niet ongewenst gewijzigd zijn. Dit kan je natuurlijk ook perfect gebruiken om je testautomatisering mee te voeden. Is deze set er nu niet? Betrek dan de stakeholders bij het bepalen van de functionaliteiten.

Begin en blijf transparant

Voorkom dat je de komende weken alleen maar aan het nadenken bent over hoe je kan starten en waar. Kies in alle gevallen voor een pragmatische aanpak en begin gewoon!
Het is heel belangrijk om transparant te zijn. Wat heb je al gedaan en wat zijn je volgende stappen. Door dit regelmatig te doen en te laten zien wat je allemaal al gedaan hebt aan waar je winsten behaald. Vergroot je binnen je organisatie draagvlak voor testautomatisering. Als je ook de stakeholder laat meekijken, kun je van hen ook nog input krijgen voor wat de volgende stappen zouden moeten zijn.

Je framework is nooit direct future-proof

Het is echt een illusie om te denken dat het testautomatiseringsframework dat je op gaat zetten meteen future-proof is en de komende jaren gebruikt gaat worden. En waarom? Je weet wat nu belangrijk is, waar nu de focus op ligt en wat nu de wensen zijn. Maar er is helemaal niemand die jou de garantie geeft dat dit over twee jaar nog exact hetzelfde is.

Loop je vast? Wij helpen jou vooruit!

Loop je nu nog steeds vast of weet je nog niet echt waar je moet beginnen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag vooruit om de volgende stappen te zetten.

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!