7 redenen om Excel niet meer te gebruiken - Qquest

Actualiteit

7 redenen om Excel niet meer te gebruiken

Ik geef het meteen toe: vroeger was ik een enorme fan van Excel. Met formules en macro’s kon ik complexe data genereren en aanpassen zonder dat ik de IT-afdeling nodig had. In de afgelopen jaren heb ik echter steeds vaker ervaren waarom vertrouwen in Excel op de lange termijn helemaal niet handig is. Mijn naam is Richard Scholtes, Gilde meester van het MENDIX gilde en dit zijn mijn 7 redenen:

Excel

De 7 redenen

 • Lokale opslag van bestanden door collega’s voorkomt dat andere mee kunnen werken.

 • Een Excel bestand dat op een open netwerklocatie staat, is door iedereen in te zien en aan te passen die er toegang tot heeft.

 • Alleen de collega die de formules en macro’s heeft gemaakt weet hoe het werkt.

 • Via Excel wordt de data niet gecontroleerd , het is dus mogelijk dat er verkeerde data in het Excel bestand staat.

 • Een Excel bestand kan op een USB-stick worden opgeslagen. Hierdoor kunnen er datalekken ontstaan.

 • Om back ups te krijgen in Excel zijn extra handmatige handelingen vereist.

 • Er is geen zekerheid dat het bestand blijft werken als er een nieuwe versie van Excel moet worden gebruikt.

Natuurlijk zijn oplossingen te verzinnen voor een aantal van deze problemen. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat er vaak niet eens over na wordt gedacht bij het bouwen van een complex Excel bestand. Het ontstaat misschien omdat de IT-afdeling geen tijd heeft. Maar misschien moeten we er dan maar tijd voor gaan maken?

Excel

We hebben een missie:
“Het vervangen van alle Excel documenten binnen ons bedrijf.”

Bij het Mendix Gilde van Qquest hebben we een missie: “Het vervangen van alle Excel documenten binnen ons bedrijf.” We gebruiken het Mendix platform om in een dag een prototype te bouwen waarmee we samen met onze collega’s kunnen bespreken hoe een app het werk kan ondersteunen. In ons IT-traineeship kunnen trainees en trainers na elke training feedback geven aan elkaar. Vroeger ging dat via een complex Excel document voor elke trainee dat met een wachtwoord beveiligd was. In december hebben we het feedbackproces vervangen met onze eigen app. Collega’s kunnen eenvoudig inloggen met SSO en zien alleen de feedback die voor hen bedoeld is. Door de gebruiksvriendelijkheid van de app is het aantal feedback dat is gegeven meer dan verdubbeld! Ook het rooster, dat vroeger in een ander Excel document werd gemaakt en verspreid, werd binnen 2 weken geïntegreerd in deze app.

Ons Mendix Gilde laat graag de rest van onze collega’s versteld staan met:

 • Fijne software om mee te werken

 • De enorme snelheid waarmee nieuwe wensen worden toegevoegd.

   

Eigenlijk is het stom dat de snelheid en kwaliteit zo opvalt. Want geef toe, als we trots zijn op onze professionals, die complex en belangrijk werk doen, dan is het toch vanzelfsprekend om dat op een serieuze manier te ondersteunen met IT?

Wil je ook starten met stoppen met Excel? Neem contact op met ons via het contactformulier, of bel ons op 085 40 11 700.

Meer weten over Mendix?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Mendix.

Lees meer

Meer weten over Mendix?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Mendix.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!