Wat is Mendix? Leer hoe jij Mendix zelf kan gebruiken ? - Qquest

Actualiteit

Wat is Mendix?

Mendix is een softwareplatform voor het bouwen en verbeteren van applicaties. Dit kunnen zowel webapplicaties als mobiele applicaties zijn. Het grote voordeel is dat Mendix low-code is. Dit betekent dat de gebruiker kan programmeren zonder zelf veel code te hoeven typen.

Het bouwen van een applicatie gaat snel met Mendix. Het programma bevat namelijk veel ingebouwde widgets. Voorbeelden zijn een opslaan-knop, een drop-down menu en een functie om afbeeldingen te uploaden. Met behulp van de sleepfunctie (sleur en pleur) zijn de widgets gemakkelijk in de applicatie te plaatsen. Ook biedt Mendix een aantal modules en templates aan. Hiermee gaat het bouwen van een applicatie nog sneller.

Een ander voordeel van Mendix is dat het erg visueel is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van modellen die aangeven hoe verschillende variabelen in relatie tot elkaar staan. Dit heten domeinmodellen. Daarnaast heb je ook microflows. Deze dragen ook bij aan het visuele voordeel van Mendix. Microflows zijn schema’s die je aanroept wanneer je op een knop drukt. Deze schema’s bestaan uit aan elkaar gekoppelde acties die na elkaar worden uitgevoerd. Verder kun je de pagina’s waaruit je applicatie bestaat ook visueel maken. Hiervoor gebruik je de design modus. Hiermee zien de pagina’s eruit zoals in de echte applicatie, alleen zonder dat deze gevuld zijn met data.

Voorbeeld_Menidx_Microflow

Voorbeeld van een microflow

Wat kun je met Mendix?

Het platform heeft ontelbaar veel toepassingsmogelijkheden. Mendix kan gebruikt worden om web- en mobiele applicaties te bouwen en verbeteren. Dit kan snel en eenvoudig, doordat Mendix een low-code platform is. Een voorbeeld is een applicatie maken om je in te schrijven voor activiteiten. Of een applicatie voor het genereren van documenten. Ook kan je applicaties of functionaliteiten aan elkaar verbinden.

Agile_werken_in_Mendix

Voorbeeld Agile werken – to do – running – done

Naast het bouwen aan de applicatie zelf, kun je ook Agile werken binnen de applicatie. Je kan namelijk sprints, user stories en taken aanmaken. Ook kun je de user stories verplaatsen tussen de statussen to do, running en done. Verder kan je bij het committen van een nieuwe functionaliteit aangeven welke user stories en taken afgerond zijn. Ook is het mogelijk om met meerdere collega’s aan een applicatie te bouwen door teamleden toe te voegen. Zo kan het hele team feedback geven over hun product.

Voor wie is Mendix?

Mendix is laagdrempelig en daarom geschikt voor iedereen die het idee heeft om een applicatie te bouwen. Het helpt als je gemakkelijk verbanden kunt leggen. De structuur is gebaseerd op het aan elkaar verbinden van verschillende onderdelen. Een bijkomend voordeel is dat het je helpt om fouten op te sporen. Bij fouten wordt de locatie van de fout aangegeven met meestal ook een oplossingsrichting. Verder bevat Mendix een assistent die opties geeft bij het bouwen van microflows. Programmeren hoef je niet te kunnen. Vanwege het hoge visuele aspect, kan ook iemand zonder programmeerkennis een applicatie bouwen. Het maakt het wel makkelijker wanneer je uit de voeten kunt met termen die je tegenkomt in de ‘programmeerwereld’. Maar wanneer je hier nog niet mee bekend bent, laat het je niet afschrikken. Je kan dit namelijk prima leren door eerst de korte gratis online Mendix-training te volgen via Mendix Academy. De cursus is ook aan te raden als je al wel wat van programmeren weet. Via dit online trainingsprogramma raak je gemakkelijk bekend.

Starten met Mendix

Om bekend te raken met Mendix en de termen die gebruikt worden, is het goed om te starten met de cursus ‘Mendix Basics’ van de Mendix Academy. De cursus legt termen uit en geeft een inkijkje in hoe de verschillende onderdelen werken. Om het nog makkelijker te maken, kan je de cursus ‘Build an App in Mendix Studio’ doen. Tijdens de cursus kan je meteen meebouwen met de uitleg. Wanneer je de basis onder de knie hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het uitwerken van je eigen idee voor een applicatie. In onze Mendix tutorial ‘Bouw je eigen Mendix applicatie in 8 stappen‘ nemen we je mee om zelf een app te bouwen.

Qquest leidt Mendix developers op

Steeds meer bedrijven omarmen low-code platformen zoals Mendix. Bij Qquest zijn we er om beginners te begeleiden en klaar te maken voor deze ontwikkelingen. Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jou? Neem gerust contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. 

Meer weten over Mendix?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Mendix.

Lees meer

Meer weten over Mendix?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Mendix.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!