Technisch beheer - bijna onzichtbaar, maar essentieel - Qquest

Actualiteit

Technisch beheer – bijna onzichtbaar, maar essentieel

Benjamin is zo’n twee jaar via Qquest gedetacheerd als ‘System engineer’ bij een consumenten kredietverstrekker. Direct uit de schoolbanken is hij gestart als IT-Trainee en heeft zich via het traineeship verder ontwikkeld in de IT. In dit interview vertellen we waar hij als technisch beheerder voor verantwoordelijk is en met wat voor vraagstukken hij te maken krijgt.

Kun je kort uitleggen waar je verantwoordelijk voor bent als technisch beheerder?

“Ik werk in een klein team wat verantwoordelijk is voor het onderhouden en verbeteren van de IT-infrastructuur in de organisatie. Daarbij spelen wij in op nieuwe ontwikkelingen en veranderende wensen en eisen vanuit de organisatie. Ons team heeft een breed pakket aan werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van servers en netwerk, het faciliteren van de digitale werkplek en het beheren van diverse IT-systemen zoals e-mail, monitoring en Citrix. Als technisch beheerder ben je onder andere bezig met het up-to-date houden en aanpassen van systemen, beveiliging van gegevens & netwerk en het oplossen van storingen & problemen.”

Benjamin-Burggraaf-systeembeheerder

Waar ligt jouw specialisme?

“In de afgelopen twee jaar heb ik mij vooral gericht op het beheersen van een brede basis. Omdat ik veel met Windows Server werk ben ik in die richting begonnen met certificeringen. Kennis van mijn studie kan ik toepassen in de praktijk en vanuit de praktijk herken ik dingen in mijn studie. Dat zorgt voor een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk. Ik ben wel veel bezig geweest met de database omgeving en ben in de monitoring gedoken.”

Wat houdt jouw monitoring rol als beheerder in?

“Voor de monitoring heb ik de migratie naar een nieuwe tool afgerond en daarin de monitoring van onze omgeving verder uitgebouwd. Omdat er behoefte bestond aan uitgebredere monitoring was een nieuw pakket aangeschaft, maar deze was nog niet volledig ingericht en het oude systeem bleef ernaast draaien.
Dit heb ik toen verder opgepakt door eerst een analyse te maken van alle tests in het oude systeem en hoe die overgezet konden worden naar de nieuwe monitoring tool. Door het overzetten van alle functionaliteit heb ik de migratie afgerond en kon het oude systeem uitgefaseerd worden.

Vervolgens ben ik gaan kijken hoe we de monitoring zo konden uitbreiden dat deze ook aan de behoefte van de business voldeed. Door het in kaart brengen van systemen en het toevoegen van nieuwe tests en componenten, werd de omgeving beter inzichtelijk via de monitoring. Dit stelt ons in staat om, als er iets mis gaat, sneller de oorzaak vast te stellen en vaak zelfs al proactief te reageren voor er iets mis gaat. Door mijn kennis van het systeem te documenteren en te delen kunnen mijn collega’s beter hun weg vinden in de monitoring. Op dit moment hebben we een stabiele monitoring tool waarin aanpassingen en nieuwe wensen gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd.”

Waar is een technisch beheerder nog meer verantwoordelijk voor?

“Veel van onze taken zitten aan de achterkant van de organisatie. Iets wat men niet ziet, maar wel dagelijks gebruik van maakt. Wij worden vaak pas zichtbaar als iets niet werkt. Achter de schermen gebeurt er echter ook veel om er voor te zorgen dat alle systemen waar je iedere dag mee interacteert beschikbaar blijven en optimaal werken.”

Hoe divers is een beheerrol?

“Doordat we met een relatief klein team zijn en er veel bij ons in beheer is, heb ik met veel verschillende systemen te maken. Dat houdt het werk ook super dynamisch. Ik heb in mijn opdracht te maken met hele diverse werkzaamheden en vraagstukken waarbij je zelf oplossingen moet bedenken en implementeren. Dat zorgt er voor mij voor dat beheer leuk en uitdagend blijft.”

Hoe vaak ben je kabels en harde schijven aan het vervangen?

“We hebben een eigen fysiek datacenter waar natuurlijk af en toe wel eens een kabeltje, een disk of grotere apparatuur vervangen moet worden, maar dat komt echt sporadisch voor. De serveromgeving is ook gevirtualiseerd en veel apparatuur is te benaderen via een interface. De meeste beheerwerkzaamheden zijn gewoon op de pc uit te voeren.”

Waar ben je het meest trots op wat je de afgelopen twee jaar hebt bereikt?

“Als ik puur kijk naar wat ik heb neergezet, dan is dat: de monitoring tool. Maar belangrijker vind ik de groei die ik heb doorgemaakt. Dan kijk ik terug op de afgelopen twee jaar en merk dat ik gewaardeerd word voor wat ik doe in mijn beheerrol, daar ben ik trots op. Collega’s weten mij te vinden voor mijn inzet en wat ik doe. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en ik heb nog genoeg om te leren en naar uit te kijken.”

Wist je voor het traineeship al dat je een beheerrol wilde gaan uitvoeren?

“Nee, ik had juist voor Qquest gekozen omdat in de TalentClass verschillende gebieden binnen de IT aan bod komen. Daardoor kon ik mij oriënteren op wat bij mij zou passen. Beheer trok mij wel steeds meer aan en toen er een technisch beheer positie langs kwam en ik mij wat had ingelezen begon ik pas echt voor het eerst aan technisch beheer te denken. Ik ben achteraf heel blij dat ik die keuze heb gemaakt, want ik zit nu echt op mijn plek. Dit komt denk ik doordat de functie ‘system engineer’ heel divers is. Door deze diversiteit kan ik mijzelf heel breed ontwikkelen, maar er is ook ruimte om mijzelf te gaan specialiseren. Mijn collega’s hebben veel werkervaring, waar ik veel van kan leren. Doordat ik mijzelf ook op theoretisch vlak blijf ontwikkelen kan ik mijzelf op mijn manier onderscheiden. Dit is denk ik ook waar Qquest een belangrijke rol in heeft gespeeld. Door het traineeship heb ik de kans gekregen om de stap te maken naar de IT, mijn plekje te vinden en te groeien in mijn rol.”

Als iemand een IT-traineeship overweegt, welke tips zou je meegeven?

“Geef jezelf de tijd om je opdracht onder de knie te krijgen. De eerste weken waren voor mij gewoon heel veel meekijken en zien hoe dingen lopen. In het begin vond ik het moeilijk dat ik nog weinig kon bijdragen. Je start echter als junior, een positie waarin je ook de tijd en de ruimte krijgt om te leren en te groeien. En als je je opdracht leuk vindt, lukt dat sneller dan je denkt.”

Waarom zou iemand moeten kiezen voor een beheerrol?

“Beheer is een heel breed begrip. Wat ik leuk vind aan mijn technisch beheerrol is dat je direct resultaat hebt van wat je doet. Als technisch beheerder moet je analytisch inzicht hebben en het leuk vinden om probleemoplossend te werk te gaan. Je moet tegen een stootje kunnen en onder druk kunnen presteren. Mocht je tegen een probleem aanlopen en op voorhand niet alle kennis hebben, dan moet je dat gaan zoeken. Zie jij jezelf dat doen? Dan is een beheerrol zeker iets voor jou!”

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!