fbpx

Requirements/Business analyse

Business requirements vanuit een andere invalshoek

Kwaliteit is dat opleveren wat is afgesproken op een overeengekomen moment. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Veel projecten worstelen met het definiëren van een heldere probleem- en doelstelling, scope en eisen. Hoe bepaal je wat de business behoefte is? Hoe leg je die behoefte zo vast dat die voor business en ICT eensluidend is, zodat in één keer juist geleverd wordt?

Dat is waar de door Qquest ontwikkelde methode Process Driven Requirements Engineering® antwoord op geeft.

Process Driven Requirements Engineering®, kortweg PDRE®, is een praktisch framework dat reeds bij tientallen projecten is toegepast. Bij diverse organisaties en in diverse branches. Het framework bestaat uit bouwstenen die projecten direct handvatten geven om de business behoefte scherp te krijgen.  Welke bouwstenen worden gebruikt, bepaalt elke organisatie zelf. Qquest helpt bij deze keuzes. De ene keer gaat het om richtlijnen om compleetheid van eisen te borgen. De andere keer om werkafspraken tussen business en ICT wie welke rol inneemt bij het bepalen en vastleggen van de eisen.

Kenmerkend voor PDRE® is dat eisen worden bepaald op basis van analyse van bedrijfsprocessen. Projecten zorgen voor veranderingen en innovaties in processen van een organisatie. Als je die processen als kapstok hanteert om de business behoefte aan op te hangen, dan heb je een voor business begrijpelijke manier om haar eisen vast te stellen. Immers, zij werkt elke dag met haar processen.Bedrijfsprocessen zijn ook voor ICT’ers goed te begrijpen. Sterker nog, ICT’ers hebben juist behoefte aan een heldere context van de eisen. Dus wat is het waarom en het doel achter de eisen. De context maakt het voor ICT duidelijker wat ze moet maken en welke oplossing daar het beste bij past.

PDRE® biedt technieken, checklists, sjablonen en training om eisen op een snelle manier te achterhalen en specificeren. Gericht op draagvlak, plezier en resultaat. Een mooi compliment dat de methode heeft gekregen, is dat er door PDRE® bij het acceptatietesten geen vergeten eisen zijn gevonden en dat de verwachtingen van alle stakeholders zijn overtroffen.

Bestel hier het boek over PDRE

“PDRE gaf ons niet alleen de garantie van de juiste requirements, maar heeft ons gehele project enorm versneld.”