TalentClass IT-trainee Rick Kinders - Qquest Vooruitdenker

Rick Kinders

Starten in de Qquest TalentClass, nu full stack developer

Tijdens mijn middelbareschooltijd maakte ik via games en een vriend kennis met programmeren. Hoewel ik programmeren toen al interessant vond, was het op dat moment nog niet iets waar ik mij verder in wilde verdiepen. Ik ben dan ook scheikunde gaan studeren, mijn favoriete vak destijds op school. Tijdens mijn bachelor- en masteropleiding kwam ik erachter dat naast chemie ook IT overal aanwezig is. Van het uitvoeren van complexe berekeningen tot het modelleren van gassen en vloeistoffen. IT bleef continu terugkomen. Buiten mijn studie om bleef ik ook met IT in aanraking komen dankzij mijn game hobby. Ook heb ik mijn eigen computer in elkaar gezet. Na het afronden van mijn opleiding scheikunde, kon ik niet het werk vinden dat ik zocht. Ik ben mijn blik gaan verbreden en de IT kwam op mijn pad.

Van scheikundige naar TalentClass IT-trainee

Tijdens mijn zoektocht naar een baan in de IT werd ik benaderd door Qquest. Bij het traineeship dat zij aanboden was een IT-vooropleiding geen vereiste. Dit was eigenlijk precies waar ik op dat moment naar op zoek was. Het sollicitatieproces verliep snel en soepel. In een dag kreeg ik een kijkje in de keuken, sprak verschillende Qquesters en maakte een analytische test. Ik had een complete Qquest ervaring en liep ik weg met een contract onder mijn arm.

Met een groep van in totaal tien TalentClass trainees zijn wij vol goede moed aan de twee maanden training begonnen. De eerste maand bestonden de dagen vooral uit trainingen over verschillende onderwerpen binnen de IT. Allemaal gegeven door medewerkers van Qquest. Van het beheer en testen van software, het programmeren in Java, het werken met databases, tot aan soft skills zoals jezelf presenteren. De eerste maand was intensief en vol nieuwe kennis voor mij.

Rick_Kinders_TalentClass-trainee

Als team werken aan een Java-applicatie

In de tweede maand werd de opgedane kennis getoetst aan de hand van een project. Wij moesten als team aan een Java-applicatie gaan werken. Er moesten functionaliteiten worden toegevoegd en getest. We waren zelfverantwoordelijk voor het ophalen van de requirements en verwachtingen voor die functionaliteiten. Iedere week gaven we als team een demo waarin we onze voortgang presenteerden. Het project diende vooral om duidelijk te krijgen waar je interesses binnen de IT lagen. In mijn geval kwam mijn focus en interesse te liggen bij het programmeren. Tijdens het project heb ik daar dan ook mijn grootste bijdrage aan kunnen leveren.

Extra verdiepingsmaand development, 3e maand

Aan het einde van de twee maanden was dus voor mij duidelijk in welk gebied ik graag aan de slag zou willen gaan: Development, het ontwikkelen van software. Om meer ervaring en kennis op te kunnen doen met programmeren werd mij een derde trainingsmaand aangeboden binnen het development gilde. Tijdens die maand kon ik kennis op gaan doen met Javascript en een selectie aan frameworks en tools die binnen Qquest gebruikt werden voor web-development. Na afloop van de derde maand sloot ik mij aan bij het Qquest intranetproject.

Binnen Qquest hebben wij van de grond af aan ons eigen intranet gebouwd. Deels om een plek te hebben waar nieuws en kennis gedeeld kan worden en deels om een omgeving te hebben waar mensen met een passie voor programmeren kennis en ervaring op konden doen. Zo hebben we een win-win situatie gecreëerd.

Ervaring opdoen binnen het Qquest intranetproject

Aan het begin bestonden mijn bijdragen aan het intranet vooral uit het oplossen van kleine bugs en het leren van de structuur van de applicatie. Dat groeide langzaam uit tot het onder begeleiding toevoegen van grotere stukken functionaliteit, zoals de mogelijkheid om op het intranet evenementen te organiseren. Dit bestond onder andere uit het bedenken van een datamodel voor de relevante gegevens, het ontwerpen van een nieuwe pagina en het bedenken en uitwerken van de functionaliteiten. Een van die functionaliteiten was het mogelijk maken voor medewerkers om zich aan te kunnen melden voor een evenement. Na uitgezocht te hebben wat er allemaal voor nodig was en veel zoekopdrachten in Google verder. Stond er na een aantal dagen een pagina live waar mensen een evenement aan konden maken en waar gebruikers de informatie konden vinden. Verder was er een kleine weergave voor onze homepage gemaakt. Hierin worden de aankomende evenementen getoond.

Qquest-intranet-evenementen

De technische leiding binnen het intranetteam

Hoe langer ik aan de slag was binnen het intranetproject, hoe meer verantwoordelijkheid en vrijheid ik kreeg om bijdragen te leveren. Het vertrouwen in mij was zo groot geworden dat ik in het begin van april de technische leiding van het intranet over kon nemen. Iets waar ik ontzettend trots op ben! Nu ben ik naast programmeren ook bezig met het begeleiden van andere developers, het controleren van de uitgevoerde werkzaamheden en het meebeslissen over de toekomstige richting van het intranet. Verder help ik ook met het vinden van manieren waardoor de andere gildes binnen Qquest zich aan kunnen sluiten bij het intranetproject. Zo zijn we sinds kort nauw gaan samenwerken met de testers, wordt er waar nodig een business analist bij gehaald en zijn we bezig om beheerders aan te laten sluiten om aan de hand van een lopend project ervaring op te kunnen doen. Zo krijgt het project dus een steeds prominentere rol binnen Qquest.

Mijzelf continu blijven ontwikkelen en hierdoor groeien

Nu ik een leidinggevende rol heb binnen het project blijf ik mij nog continu ontwikkelen. Nog steeds bestaat een groot deel van mijn tijd uit het spitten door de documentatie van Javascript en de grote hoeveelheid extra’s die we voor het project erbij gehaald hebben. Hierdoor leer ik weer nieuwe technieken of handigheidjes, die weer in het project toegepast kunnen worden. Daarnaast is het werk veel zoeken naar: waarom wat je net gemaakt hebt niet werkt en vervolgens op sites als Stack Overflow kijken of andere mensen hetzelfde probleem hadden. Met een beetje geluk staat er dan ook een oplossing bij die weer aangepast kan worden om intranet te verbeteren. Verder ben ik ook bezig om meer kennis op te doen van andere programmeertalen en hun populaire frameworks, zoals Java en Spring.

Rick_kinders-Qquest-intranet

Wat gaat mijn volgende stap worden?

Ten slotte kijk ik er erg naar uit om bij een opdrachtgever aan de slag te gaan als ontwikkelaar. Het lijkt mij een geweldige uitdaging om mij in een nieuw project te verdiepen en meer ervaring en kennis op te kunnen doen. Daarnaast hoop ik wel dat ik tijd blijf houden voor de begeleiding van het intranetproject, aangezien ik daar op het moment van schrijven al acht maanden met veel plezier aan heb gewerkt.

Heb je interesse?
Volg onze talentclass!

Wat kan ik verwachtenInschrijven selectiedag

Heb je interesse?
Volg onze talentclass!

Wat kan ik verwachtenInschrijven selectiedag

× WhatsApp!