TalentClass IT-trainee Keeran van Lunteren - Qquest Vooruitdenker

Keeran van Lunteren

Keeran_van_Lunteren_576x384

Keeran van Lunteren TalentClass IT-Trainee

Tijdens mijn opleiding moleculaire biologie merkte ik dat, hoewel ik het onderwerp nog steeds interessant vond en vind, ik niet gemaakt ben voor laboratoriumwerk. In de wetenschapscommunicatie stage die ik daarnaast gedaan heb vond ik wel het sociale aspect dat ik zocht maar ontbrak het aan diepgang. Het resultaat was dat ik voor mijn verdere loopbaan verder ging zoeken, ook buiten mijn opleidingsgebied.

Al snel kwam de IT-sector in beeld, wat op zich niet heel vreemd is. Mijn vader was IT’er van als niet het eerste dan wel het tweede uur en ik ben opgegroeid met computers toen ze nog geen gemeengoed waren. Als 5-jarige had ik mijn eerste computer. Een paar jaar later onderhield ik het systeem zelf en installeerde alles bij een upgrade, wat met regelmaat gebeurde want we kregen toen nog de oude computers van mijn vader zijn werk. Op 11-jarige leeftijd bouwde ik samen met mijn vader mijn eerste computer. Toch was voor mij de IT nooit eerder een optie geweest, misschien wel omdat mijn vader IT’er was.

In de TalentClass ging mijn developer hart sneller kloppen

Toen ik ging zoeken naar een baan waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en diepgang kan vinden kwam ik toch snel bij de IT terecht en uiteindelijk, via een oud-huisgenoot van m’n broer, bij Qquest.

Nadat ik probleemloos door het assessment heen kwam ben ik begonnen aan de Talent Class. Ik had al wat oefenwerk gedaan met JAVA, maar daar waren we voor het eind van de eerste dag programmeren al doorheen. Het was een intensief traject, vooral de eerste maand. Nieuwe kennis, nieuwe mensen en nieuwe omgeving, het kostte veel energie.

Keeran_van_Lunteren_TC-Qquest

De tweede maand was minder intensief maar minstens zo interessant als de eerste. Ik ontpopte me al snel tot de leidende programmeur binnen mijn klas en vertaalde requirements naar ontwerp. Ik heb toen, samen met de JAVA docent, elementen in de userinterface gemaakt die door de klassen na mij zijn hergebruikt.

Na het afronden van de TalentClass was er niet direct een passende opdracht voor een junior programmeur zoals ik. Daarom ben ik mij gaan richten op het opdoen van nieuwe kennis en ben ik vrij snel gaan assisteren bij de Java-lessen en projecten binnen de opvolgende TalentClasses.

In de periode tussen de TalentClass en mijn eerste opdracht heb ik mij ook aangesloten bij het Intranetteam om meer te leren over front-end development en webservices. Hiervoor heb ik JavaScript met REACT geleerd evenals het gebruik van een CI/CD-pipeline en het werken met HTML en CSS.

Qquest jubileumapplicatie bouwen in Flutter

In de periode op kantoor heb ik ook met een klein team gewerkt aan een mobiele applicatie voor het Qquest lustrum. De applicatie is gebouwd in Flutter, een framework uit de stal van Google. De app had als doel om de lustrumcommissie te helpen om collega’s te teasen voor lustrumactiviteiten, aftellen naar die activiteiten en leuke anekdotes over het ontstaan en de ontwikkeling van Qquest.

Binnen dit team werkte ik als PO, hoewel ik op papier developer was. Dit was een leuke en leerzame ervaring en iets wat zeker naar meer smaakte.

Flutter_Keeran_van_Lunteren

Download de app in: Apple App Store of Google Play Store

Mijn eerste opdracht bij CB als OutSystems developer

In november 2019 ben ik in opdracht gegaan bij CB als OutSystems developer. Dit is het meest gebruikte lowcode ontwikkelplatform. Niet direct iets wat perfect aansloot bij mijn ambities, maar het feit dat het een nieuw team was met een nieuwe tool en een nieuwe omgeving sprak me enorm aan. Het leek me dan ook een leuke uitdaging.

Na een week OutSystems bootcamp gingen we aan de slag. Ik kwam er al snel achter dat zowel het team als het project echt compleet nieuw was en ook de infrastructuur waar wij mee moesten werken nog bijna volledig moest worden opgezet. Die infrastructuur was dus mijn eerste zorg. Na enige aandringen van mijn kant zijn wij, ik en de andere twee ontwikkelaars in het team, toen begonnen met het opzetten van automatische tests. Hierbij zijn we begeleid door een tester uit een ander team aangezien mijn team geen tester had.

Ook kwam ik met het idee voor het opzetten van een CI/CD-pipeline, waarbij ik erachter kwam dat dit een idee was wat al een tijdje bij CB rondzweefde maar niet eerder van de grond gekomen was. Mijn team heeft het toen samen met het cloud team van het bedrijf opgepakt en na een paar maanden van het uitproberen van verschillende opties draait de pipeline.

Inspelen op de behoefte van de klant

Het allerleukste vond ik zelf een klein project dat begon in de kerstvakantie. Mijn manager bij CB haalde mij en twee CB-collega’s uit andere teams bij een vergadering met een klant. De klant had een probleem met een administratiesysteem. Dit systeem zou sowieso al door CB overgenomen worden maar dat zou nog minstens 6 maanden duren en zolang kon de klant niet wachten. Zowel de twee collega’s als ikzelf hebben toen geschetst wat onze eigen teams voor de klant zouden kunnen doen. De klant koos vervolgens mijn idee omdat deze het best aansloot bij de behoefte. Ik was hier natuurlijk erg blij mee. Direct ben ik ben hiermee aan de slag gegaan en had, met een beetje hulp van teamgenoten, voor het eind van de kerstvakantie een eerste, simpele versie draaien. In de weken daarna hebben we de applicatie verder uitgewerkt tot een volwaardige applicatie.

Uiteindelijk is mijn opdracht bij CB, evenals mijn hele team, vroegtijdig beëindigt vanwege de pandemie, maar zowel de pipeline als de applicatie voor de klant zijn in gebruik genomen.

Heb je interesse?
Volg onze talentclass!

Wat kan ik verwachtenInschrijven selectiedag

Heb je interesse?
Volg onze talentclass!

Wat kan ik verwachtenInschrijven selectiedag

× WhatsApp!