Kennisdeling: Testautomatisering | Qquest B.V. Vooruitdenkers

Actualiteit

Kennisdeling: Testautomatisering

Onze laatste kennisdelingssessie stond in het teken van testautomatisering. Deze avond is georganiseerd door Richard Scholtes. Hieronder lees je zijn verhaal en de ervaring van één van onze TalentClass’ers.

Richard Scholtes

Ik ben deze zomer naar Test Automation Day 2016 in Rotterdam geweest. Daar heb ik veel leuke en interessante presentaties en verhalen gezien en gehoord. Ik heb in mijn opdrachten gezien hoe organisaties op verschillende manieren met test automatisering omgaan en ook bij TAD2016 waren er veel meningen en visies. Toch heb ik geprobeerd om de belangrijkste punten uit de presentaties te halen. Deze heb ik samengevat, zodat ik ze kon delen met mijn collega’s tijdens één van de maandelijkse Qquest kennisdeling avonden.

Zoals altijd was er avondeten geregeld en wat mij opviel, is dat iedereen al enthousiast vertelde over testautomatisering in hun opdrachten. Op twee flipovers liet ik collega’s antwoord geven op de vraag: “Wat is testautomatisering?”, collega’s met veel ervaring schreven op één flipover en collega’s met minder ervaring schreven op de ander. Wat opviel, was dat de ervaren collega’s kritischer waren terwijl de junioren een positiever beeld hadden van testautomatisering.

Tijdens mijn presentatie was ik kritisch over de visie dat testautomatisering een doel is en dat het “moet” om goed te testen (bijvoorbeeld in agile). Ik gebruikte het verhaal van Sally Goble van de Guardian om te laten zien dat je met een andere visie ook heel succesvol kan zijn. Daarna liet ik zien hoe je kan beginnen, waar je op moet letten (vooral de Binary Disease) en hoe ik zelf met zelfgemaakte tooling successen heb geboekt in mijn opdrachten.

Als conclusie gaf ik aan de groep mee dat bij het testen de mensen centraal staan. Juist een tester moet goed naar het testproces blijven kijken en aangeven hoe tools het werk efficiënter kunnen maken. Zodat de tester meer tijd heeft voor het “echte” werk.

Testautomatisering-Rianne-Boortman

Rianne Boortman

De kennisdeling sessie van september stond in het teken van testen. Richard was naar een dag over automatisch testen geweest en wilde ons meenemen in de ontwikkelingen hiervan. Wat is automatisch testen? Wordt automatisch testen veel gebruikt of gaat automatisch testen een stille dood sterven? Allemaal vragen die deze avond de revue passeerden.

Testen is voor mij een relatief nieuw begrip. De eerste keer dat ik van testen hoorde in de ICT context was in de TalentClass (TC). Alle testtheorieën die we leerden mochten we loslaten op Piet’s Pizzapaleis (een fictieve oefencase). Automatisch testen was ook een onderwerp waar we van mochten proeven tijdens de TC. Bij mij werd hier een beeld van black box gecreëerd, want wat test het programma nu precies en hoe doet het programma dat? Wat over blijft, is een vette manier om sneller bepaalde dingen te testen die in essentie helemaal niet leuk zijn om te testen.

Van de avond van de kennisdelingssessie zijn bij mij twee dingen blijven hangen. Als eerste het verhaal van The Guardian. Iedere dag hebben ze voor hun IT producten 400 releases en maar 4 automatische testen. De theorie hierachter is op het moment dat er ergens een fout zit, deze snel gefikst kan worden bij een volgende release. Dit deed mij gelijk aan Wikipedia denken.

Het tweede punt wat bij mij is blijven hangen, is dat je eigenlijk als tester het beste gigantisch lui kan zijn. Hoe luier iemand is, hoe groter de drive om dingen automatisch te testen. Dan moet het automatisch testen natuurlijk wel goed gaan, want stel je voor dat je nogmaals naar je programma moet kijken om een probleem op te lossen! Owja, en automatisch testen hoeft helemaal niet geprogrammeerd te worden in een of ander fancy programma of taal. De VBA tool van Excel geeft al meer dan genoeg mogelijkheden om heel veel dingen automatisch te kunnen testen. Tijd voor een cursusje VBA dus.

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

Meer weten over Testen?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Testen.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!