Wat is een API? | Applicatie Integratie | Qquest

Wat is een API?

De afkorting API staat voor ‘application programming interface’, maar dit zegt niet heel veel over wat een API doet. Wij geven hier de uitleg van een API voor het gebruik binnen Applicatie Integratie.

Een simpele manier om te begrijpen wat een API doet, is door het te vergelijken met een vertaler bij de verenigde naties. Bijna alle landen praten met elkaar tijdens een vergadering en spreken grotendeels in hun eigen taal. Stel je voor dat elke vertegenwoordiger van de verschillende landen alle talen moet leren voordat ze kunnen meedoen aan een overleg. Iedereen is meer tijd kwijt aan talen leren dan waarvoor ze daar zitten en de drempel voor een nieuw land om mee te doen is gigantisch hoog. De oplossing is dan natuurlijk om vertalers neer te zetten die heel specifiek alles kunnen vertalen. Het resultaat is dat alle landen in hun eigen taal kunnen meedoen en voor een nieuw land valt de drempel om mee te doen weg. De kans is zelfs groot dat meerdere landen dezelfde taal spreken en je dus maar een aantal vertalers nodig hebt om meerdere landen te voorzien van deelname.

Wat kun je met API?

Een API doet precies hetzelfde maar dan voor de verschillende systemen binnen en buiten een bedrijf. Elk systeem heeft vaak een eigen standaard manier van communiceren. Een vooraf vastgestelde opmaak van bijvoorbeeld een JSON of XML-bestand, of misschien kan het alleen maar CSV-bestanden inlezen. Een API kan dusdanig ontworpen en gebouwd worden dat het de JSON-bestanden van het eerste systeem kan omvormen of vertalen naar een XML-bestand voor het tweede systeem.

Wildgroei aan applicaties leveren potentiële gevaren

Hoe groter een bedrijf, hoe meer applicaties er gebruikt worden en hoe meer deze applicaties aan elkaar verbonden worden/verweven worden met de processen. Met een paar applicaties is dit nog te overzien, maar bij meerdere applicaties zal je snel tegen problemen aanlopen. Hieronder een aantal potentiële problemen waar je tegenaan kunt lopen wanneer je geen gebruik maakt van een API.

Data omzetten kan leiden tot vertraging

Als verschillende systemen diverse formaten van data gebruiken moet er een specifieke functionaliteit gebouwd worden om die data om te zetten. Wanneer het systeem daar niet voor gemaakt is, kan dit voor traagheid zorgen.

Wijzigingen in applicaties zijn enorm tijdrovend

Voor ieder systeem/applicatie die dezelfde data wil ontvangen van het ‘moedersysteem’, moet een aparte integratie worden gebouwd. Dit is erg tijdrovend. Stel er wijzigt iets aan de structuur van de database, dan moeten alle verbindingen van alle applicaties worden aangepast.

Beveiligingsproblemen

Een directe koppeling kan ook voor beveiligingsproblemen zorgen. Als een applicatie data moet opvragen van het ‘moedersysteem’, kan het zijn dat je externe partijen direct toegang geeft tot de volledige database.

API hergebruiken

Als verschillende applicaties dezelfde data willen opvragen, kun je dezelfde API hergebruiken voor alle systemen. Hierdoor hoef je maar één keer de API te ontwikkelen. Daarnaast zorgt een API ervoor dat alleen de data wordt gedeeld die opgevraagd wordt. Zo bepaal je wie welke data krijgt, en zorg je ervoor dat externe partijen alleen de juiste informatie krijgen.

Zonder integratie

Applicaties beheren in een integratie-platform

Maak je binnen jouw organisatie gebruik van diverse applicaties en API’s? Dan kun je gebruik maken van integratieplatformen zoals Mulsesoft, Gravitee.io, Azure etc. Deze platformen kunnen je makkelijk en snel op weg helpen met een moderne manier van werken door vooropgezette templates.

Met integratie

Ondersteuning bij API-management

Zie jij het aantal API’s binnen jouw organisatie ook groeien en wordt het lastig om deze applicaties te beheren? Vanuit Qquest denken wij graag met jou mee in oplossingen om jouw api-management gestroomlijnd te krijgen. Wil je hier met ons over sparren? Kom gerust een kopje koffie drinken.

× WhatsApp!