De weg naar een datagedreven beheerfunctie met Splunk - Qquest

Actualiteit

De weg naar een datagedreven beheerfunctie met Splunk

Twee jaar geleden is Iris gestart bij Qquest als IT-Trainee. Zonder IT-achtergrond is zij het avontuur gestart. In een korte periode heeft zij onwijs veel geleerd en zichzelf ontwikkelt tot Splunk specialist binnen PostNL. Een veelzijdige beheerfunctie die haar op het lijf geschreven staat en waar ze nu dagelijks energie van krijgt. In dit interview nemen we je mee in haar ontwikkelingen.

Waar is voor jou het avontuur gestart na de TalentClass training?

“Na twee maanden TalentClass training ben ik gestart bij PostNL op de Bedrijf Proces Coördinatie (BPC) afdeling voor incident management. Verschillende ketens worden gemonitord en aan de hand van dashboards kunnen we de processen in de gaten houden. Wanneer er een afwijking in het patroon optrad, gingen bij mij alle alarmbellen rinkelen. Direct schakelen met leveranciers om zo snel mogelijk het probleem te kunnen tackelen. Zeker rondom Sinterklaas, kerst en Oud & Nieuw was het altijd hectisch. Dat gaf mij juist de kick om te zorgen dat alles goed blijft draaien en lopen.”

Iris_Nuij_PostNL

Je bent nu Splunk specialist, maar wat is Splunk nu eigenlijk?

“Splunk is een relatief nieuwe monitoring applicatie binnen PostNL en wordt gerund vanuit BPC, waar ik destijds gestart ben. Binnen BPC zijn er beheer-teams voor allerlei afdelingen zoals, commercie, pakketten, productie etc. Leuk feitje; bijna overal zit wel een of meerdere Qquesters. Vanuit BPC is Splunk opgezet om het beheer makkelijker te maken en sneller inzichten te hebben in de ontwikkelingen van de applicaties. Wanneer er iets fout loopt kunnen we nu ook beter pinpointen waar het mis gaat. We zien in het dashboard direct waar het probleem vandaan komt. Voorheen moesten we dit door de hele keten uitzoeken, wat heel veel tijd kostte.

“De combinatie van het sociale aspect + het technische stukje IT
heeft mij uiteindelijk bij beheer gebracht”

Splunk is geen bedrijf kritische applicatie, maar als het omvalt is er wel een probleem omdat het inzicht weg valt. Zo zijn we met de Splunk applicatie in korte tijd toch relevanter geworden binnen de hele organisatie dan gedacht. Om je een idee te geven; op ieder depot staan nu schermen waarop je van minuut tot minuut de pakketten kunt traceren of de barcodes te lezen zijn en het proces wordt continu gemonitord. Van onze Developers tot aan de Testers maken nu gebruik van Splunk. Leveranciers leveren data aan om dashboards en inzichten te verkrijgen. Kortom: Splunk is dus een monitoring applicatie waarbij het beheer essentieel is om het draaiend te houden voor alle partijen.”

Wat heb je gedaan om jezelf te ontwikkelen tot Splunk specialist?

“In mijn rol binnen het BPC was ik bezig met het bouwen van dashboards. Om meer kennis op te doen over Splunk ben ik begonnen met Splunk fundamentals 1. Dit is een gratis training om de basis te leren. Nadat ik de test behaald had ben ik verder gegaan met de betaalde examens voor Splunk fundamentals 2 en 3. Intern kwam mijn huidige functie vrij En zo ben ik van mijn rol binnen BPC doorgestroomd naar het Splunk team.

Ondertussen had ik veel kennis opgedaan en heb ik bij Qquest een Splunk training gegeven. Hier sloten ook collega’s van PostNL bij aan. Supertof om zo mijn kennis te delen met collega’s van Qquest en PostNL. Binnen PostNL zijn we nu ook aan het kijken hoe we een gedegen Splunk training intern aan kunnen bieden.”

Iris_Nuij_IT-Traineeship

Wat maakt dat deze beheerrol bij jou past?

“Ik denk de combinatie van eigen projecten hebben binnen Splunk en zelf dashboards bouwen & optimaliseren. Ik werk in een grote speeltuin met daarin mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik ben nu minder afhankelijk en kan grotendeels zelf bepalen waar ik mij mee bezig houd. Daarnaast ben ik continu in gesprek met gebruikers om te achterhalen hoe we hen kunnen helpen, wat we nog meer kunnen monitoren en hoe dashboards geoptimaliseerd kunnen worden.”

Waar ben je het meest trots op?

“Onlangs hebben we een dashboard flink geoptimaliseerd. Het duurde minstens 10 minuten voordat het dashboard geladen was. Door het slimmer en efficiënter in te richten hebben we dit weten te reduceren naar 20 seconden. Dat is natuurlijk mooi om te realiseren en te zien dat de gebruikers hierbij geholpen zijn.”

Welke tips of adviezen zou je aan toekomstige beheerders mee willen geven?

“Vraag jezelf goed af waar je interesses liggen, wat vind je nu écht leuk om te doen. Probeer zoveel mogelijk mee te doen in de eerste maanden en kijk wat jou het beste past. Stel ook vragen aan mensen die al langer in opdracht zitten. Door vragen te stellen kom je erachter wat een functie nu precies inhoud. Doe ook onderzoek naar de opdrachtgevers van Qquest. Check voor een intake of je gemeenschappelijke connecties hebt met wie je het gesprek hebt. Je kunt dan alvast wat informatie inwinnen. Laat je bovenal niet ‘bang’ maken. Er komt veel op je af, maar als je ervoor gaat is alles mogelijk.”

Iris_Nuij_Qquest

Wist je voordat je bij Qquest startte welke rol je wilde gaan vervullen?

“Ik hielp in mijn vorige baan vaak collega’s met kleine computer probleempjes. Was iemand iets kwijt in zijn Google Drive, dan hielp ik daarmee. Ook heb ik destijds wat zitten programmeren in Visual basic. Het was de combinatie van het sociale aspect + het stukje IT wat mij uiteindelijk bij beheer heeft gebracht. Ik wilde niet alleen praten en vragen stellen, dat is meer de Business Analyse hoek. Wel wilde ik contact met gebruikers gecombineerd met een technische inslag. Het programmeren was voor mij op dat moment net iets te ver, maar de mogelijkheid tot iets technischer vind ik wel leuk.”

Hoe zou je een beheerrol voor een buitenstaander uitleggen?

“Dat is eigenlijk niet te doen er zijn zoveel verschillende rollen. Je hebt technisch beheer of functioneel beheer en daar zit alweer zoveel verschil tussen.
In mijn functioneel beheerrol is het een combinatie van technisch kijken hoe zaken mogelijk zijn en met gebruikers meedenken hoe het anders/beter kan. Laat je niet afschrikken door een mogelijk technisch gedeelte. In deze specifieke rol komt er ook veel data bij kijken en is affiniteit met queries schrijven wel belangrijk.”

Voor wie zou deze beheerrol geschikt zijn?

“In principe iedereen, maar je moet voor deze specifieke rol wel geïnteresseerd zijn in data en een beetje aanleg hebben voor een query language. Als je interesse hiernaar is, dan moet iedereen dit kunnen.”

Iris Nuij
Splunk admin bij PostNL
Voormalig Qquest IT-Trainee

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

Meer weten over de Talentclass?

Bekijk hier of ons IT-Traineeship iets voor jou is. 

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!