Voor collega’s in en buiten de IT is het herkenbaar: het regelmatig uitvoeren van saaie, repetitieve taken. Processen die je het liefs automatiseert. Maar vaak kan dat niet omdat andere partijen daar niet aan meewerken. Of er zijn technische beperkingen, waar geen eenvoudige oplossingen voor zijn.
Gelukkig is de redding nabij: laat een software robot voor je werken! Robotics Process Automation (RPA) kan een zeer waardevolle rol spelen in het uitvoeren van repetitieve, voorspelbare processen. De software robot doet zijn taken precies zoals een mens dat zou doen, dus via de gebruikelijke interfaces zoals het toetsenbord, de muis en het scherm.
Juist het schakelen tussen verschillende systemen en pakketten, wat automatiseren een uitdaging maakt, gaat de robot goed af. Bovendien voert hij zijn taken gemiddeld 6x sneller uit dan een medewerker. Met robotisering valt dus veel te besparen op de doorlooptijd.
Sneller en nauwkeuriger
Een robot maakt minder fouten en houdt tot in detail voor je bij welke stappen er worden uitgevoerd en wanneer. Dergelijke informatie valt in de smaak bij managers en de compliance-afdeling en kan goed worden ingezet voor audit-doeleinden. Bovendien creëert het transparantie over de uitvoering en resultaten van de processen. Mocht algehele robotisering van een proces ongewenst of niet mogelijk zijn, is het inbouwen van een stap waarin een menselijke handeling of beoordeling gevraagd wordt een reële keuze.
Een voor de hand liggende winst is een besparing in FTE; robotisering scheelt tijd, dus kun je collega’s ontslaan. Maar robotisering biedt juist mogelijkheden voor medewerkers om meer aandacht te geven aan uitdagende taken en om klantgerichter te werken. Dit leidt tot hogere tevredenheid bij zowel medewerkers als klanten.
De hedendaagse pakketten waarmee software robots geconfigureerd worden, zijn redelijk eenvoudig eigen te maken. Business processen kunnen zodoende door de business zelf gerobotiseerd worden, tegen relatief lage leerkosten. Het voordeel hiervan is dat de experts in control zijn. Allerlei processen komen in aanmerking: data verzamelen van websites, berekeningen maken o.b.v. cijfers uit verschillende bronnen, formulieren vullen vanuit een Excel-bestand, bestanden verplaatsen, etc. Maar ook regressietests en conversies zijn potentiële kandidaten voor robotisering. In het schema hiernaast staat een beslisboom afgebeeld, waarmee je kunt bepalen of jouw proces geschikt is voor robotisering.
Zijn mensen vervangbaar door robots?
Momenteel bewegen we van RPA richting Cognitive Automation. Door de software bezit de robot simpele competenties om te leren en data te extraheren uit ongestructureerde bronnen zoals bijvoorbeeld een pdf-file of gescand document. Uiteindelijk ontwikkelt software robotisering zich door naar Artificial Intelligence (AI). Het is nog toekomstmuziek, maar de mogelijkheden zijn enorm. De software robot benadert door AI langzaam maar zeker de eigenschappen van een mens.
Qquest ontwikkelt in kennisdeling Robotisering
Qquest is bijzonder geïnteresseerd in Robotics Process Automation. Wij en onze klanten krijgen hier vroeg of laat mee te maken en we zijn daar graag goed op voorbereid. We hebben vertrouwen in de ontwikkelingen en de voordelen. Bovendien hebben we expertise in huis om de implementatie van RPA in goede banen te leiden.
We hebben geleerd van implementatietrajecten, zoals bij De Goudse Verzekeringen, dat procesanalyse vooraf zeer waardevol is. Het uitwerken van potentiële processen leidt op zichzelf al vaak tot verbeteringen, nog vóór de daadwerkelijke robotisering. Wat ook een belangrijk leerpunt is: zien is geloven! Dat is een welgemeend advies voor bedrijven die overwegen een software robot te implementeren: realiseer zo snel mogelijk een proof of concept. Dat opent deuren!
Erwin van Veldhoven
Quality Consultant (Qquest)
Michael Yang
Business Informatie Analist (De Goudse Verzekeringen)
Meer weten over Data & Analytics?
Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.
Meer weten over Data & Analytics?
Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.