Qquest op bezoek bij datacenter Smartdc | Qquest B.V. Vooruitdenkers

Actualiteit

Qquest op bezoek bij Datacenter Smartdc

Kennisdeling staat centraal binnen Qquest, daarom brachten wij afgelopen donderdag een bezoek aan Smartdc in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Hier is, sinds tien jaar, het grootste datacenter van Zuid-Holland gevestigd. Sinds kort is Smartdc overgenomen door Ubisoft, een Franse game uitgever en -ontwikkelaar, ook wel bekend van Assasins Creed, Farcry, Tom Clancy’s en vele andere vooraanstaande games.

SmartDC-bezoek-Qquest

Wat is een datacenter?

Veilige opslag van data is essentieel. Een datacenter biedt hiervoor de oplossing door het aanbieden van rekenkracht en opslagruimte. Datacenters vormen het hart van de digitale infrastructuur en iedereen maakt dagelijks gebruik van deze datacenters. Voorbeelden zijn het ophalen van e-mails, het spelen van online games, browsen op het web, bestanden up- en downloaden uit de cloud etc. Kortom alles wat met het internet verbonden is staat gelinkt aan een datacenter.

Leuk feitje is dat Smartdc dagelijks rond een uur of drie meer gebruikers ontvangt. De scholen zijn dan uit, waarna studenten beginnen met gamen en de servers flink aan het werk moeten tot in de late uurtjes.

SmartDC-datacenter

Beveiliging van een datacenter

Iedere seconde worden grote hoeveelheden data opgeslagen en opgevraagd bij datacenters. Continuïteit voor het beschikbaar stellen van de servers is hiervoor essentieel. Om aan deze vraag te voldoen heeft Smartdc standaardprocedures om te allen tijde hieraan te kunnen voldoen. Zo wordt de temperatuur van de serverruimtes continu 24 graden luchtgekoeld, staan er generatoren 24/7 back-up te draaien om in te springen bij een stroomstoring, een brandbeveiligingsinstallatie die de ruimte zuurstofarm kan maken en vele andere veiligheidsvoorzieningen, als camera’s en vingerafdrukscanners om te monitoren wie er binnen komt.

Het was een interessante middag en tof om te zien hoe een datacenter ervan binnen uit ziet en hoe dit in zijn werk gaat. Ben jij nu nieuwsgierig geworden naar wat wij nog meer qua kennisdeling doen of wil jij ook in de ICT werken? Neem dan contact met ons op of bekijk ons IT-traineeship waarin je in twee maanden omgeschoold wordt.

Meer weten over Data & Analytics?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.

Lees meer

Meer weten over Data & Analytics?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Data & Analytics.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!