Wat is een cloud engineer? - Qquest Vooruitdenkers

Actualiteit

Wat is een cloud engineer?

Ben jij benieuwd waar een Cloud Engineer zijn uren mee vult? Wij gingen op pad om meer te weten te komen over deze functie. David is Cloud Engineer bij Eneco en IT-Trainee bij Qquest. Hij vertelt je waar hij dagelijks mee bezig is en welke eigenschappen belangrijk zijn voor een Cloud Engineer. Spoiler alert! Het is technisch, je hebt veel contact met anderen en het is super divers.

Wat is een Cloud Engineer?

“Een Cloud Engineer is iemand die binnen een bedrijf een cloudomgeving ontwerpt, inricht en onderhoudt. In de cloud kun je werkelijk alles, van het bouwen van applicaties en AI tot aan blockchain. Deze functie is niet op een en dezelfde manier in te vullen en als je het mij vraagt is de functietitel ook echt een ‘buzzword’ net als een DevOps engineer.”

Op welke afdeling binnen Eneco ben jij werkzaam als Cloud Engineer?

“Als Cloud Engineer ben ik werkzaam op de afdeling operations. Onze afdeling is ondersteunend aan de applicatie ontwikkeldienst voor eindklanten. Applicaties die zij bouwen zijn bijvoorbeeld facturatie apps die automatisch facturen stuurt, de Eneco energieverbruik app en de website.
Wij zorgen ervoor dat de infrastructuur werkt en stabiel blijft. Wanneer er iets stuk gaat, dan wordt er bij ons aangeklopt en zorgen wij dat de juiste mensen bij elkaar worden gebracht om het op te lossen. Daarnaast ontwikkelen wij de richtlijnen over de manier waarop we binnen Eneco met Cloud om willen gaan. Wanneer er hulp nodig is om iets te bouwen, dan bieden wij helpende handjes.”

De operations afdeling ingedeeld

“Onze afdeling bestaat uit zo’n 40 man, waarvan ons team 5 man groot is. Ons DevOps team zorgt ervoor dat de richtlijnen en kaders op strategisch niveau ingericht worden. Hierbij hebben we vier focusgebieden:

  • Cloud & Infrastructuur
  • Testautomatisering
  • CI/CD
  • Tooling

Wij bepalen welke tooling, bij voorkeur, door de ontwikkelteams worden gebruikt. Hierdoor kunnen we de kwaliteit waarborgen en een bepaalde standaard opleveren. Doordat iedereen met dezelfde tooling werkt blijft ons werk ook overzichtelijk en behapbaar.”

Hoe zorg je ervoor dat alle teams met dezelfde tooling werken in de cloud?

“Door middel van volwassenheidsscans, bieden wij de ontwikkelteams inzicht of ze hun werk doen volgens de Eneco richtlijnen en hoe volwassen zij zijn binnen de verschillende focusgebieden. Door deze scans checken de teams zelf op welke gebieden zij kunnen verbeteren, en bieden we concrete handvatten om hier mee aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen we de kwaliteit beter waarborgen en zorg dragen dat de gebouwde applicaties toekomstbestendig zijn.”

David-de-Jonge-Eneco

Wat voor impact heeft een cloud engineer op de organisatie?

“Bij Eneco willen we zo snel mogelijk producten van zo’n hoog mogelijke kwaliteit naar de klant brengen. Snel opleveren van nieuwe releases, kwaliteit en kosten efficiëntie staan hierbij centraal. Vanuit deze behoefte en strategie is ons team ontstaan. Wij zorgen dat deze doelen kunnen worden behaald en de ontwikkelteams hierbij worden ondersteund.”

Waar ben jij dagelijks mee bezig?

“Ik begin mijn dag vaak vroeg, zodat ik eerst alle operationele taken kan wegwerken. Soms kan iemand bijvoorbeeld niet inloggen, of een deployment loopt vast en ook dat help ik dan op te lossen. Om 10.00 uur hebben we standaard een daily stand-up. Hier nemen we als team door wat we gaan doen en gedaan hebben. De ochtenden ben ik veelal in overleg, bijvoorbeeld met andere teams over de volwassenheidsscans, of hoe we bij een bepaald team CI/CD kunnen gaan toepassen.

De middagen blok ik meestal om technische vraagstukken uit te werken. Zo kan ik mijn aandacht erbij houden en nieuwe ideeën de vrije loop laten gaan. Zo heb ik onlangs gekeken hoe we onderdelen in Azure Devops, een deels vergelijkbare tool als JIRA, te kunnen automatiseren. Deze tool wordt door heel Eneco gebruikt voor sprint planningen en de gehele ontwikkelstraat. Ik heb een script geschreven om automatisch licenties uit te schakelen voor inactieve gebruikers. Een relatief simpele handeling, wat Eneco op jaarbasis veel geld bespaart.”

Heb je nog meer ‘eigen projecten’ waar je over kunt vertellen?

“Binnen Eneco proberen we kosten te besparen en zo efficiënt mogelijk te werken. De omgevingen van ontwikkelteams stonden dagelijks aan van 7.00 – 19.00 uur. Een groot gedeelte van de tijd werd de omgeving niet gebruikt, maar dit kost toch energie en dus geld. Nu heb ik een tool gebouwd waarmee teams flexibel en handmatig de omgevingen aan en uit kunnen zetten. Deze gaan vanzelf na een vaste tijd ook weer uit. Zo besparen we enerzijds op de kosten, maar bieden we ook meer flexibiliteit om extra werk te doen buiten kantoortijden en in het weekend. We hebben dan ook gelijk veel meer inzicht hoe de omgevingen worden gebruikt en hoe dit efficiënter kan.

Ik krijg veel vrijheid binnen Eneco en initiatief tonen wordt enorm gewaardeerd. Het is dus leuk dat we dit soort projecten op mogen en kunnen zetten. Als ik vragen heb kan ik ook direct aankloppen bij een techlead.”

Hoe ben je cloud engineer geworden?

“Om heel eerlijk te zijn ben ik hier per toeval ingerold. Ik was net klaar met de eerste twee maanden van de TalentClass. Eneco was op zoek naar trainees die leergierig zijn en zich in een technisch vraagstuk kunnen vastbijten. Met dit profiel kwam Rolf, een Qquest accountmanager, bij mij. Ik houd er wel van als iets nog niet afgebakend is. De eerste paar maanden waren flink aanpoten. Ik werd in het diepe gegooid. De helft van alle technische termen begreep ik nog niet en ik had ook niet echt concrete taken. De opdracht was om het zelf te ontdekken en op te zoeken, waardoor ik in de eerste maanden veel in gesprek ben geweest met Agile coaches en Product Owners, om veel te leren over het reilen en zeilen binnen Eneco.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Ik ben altijd op zoek naar werk wat ik leuk vind om te doen. Trots ben ik erop dat ik dit nu gevonden heb in mijn functie. Ik heb het idee dat ik mijzelf in een bepaalde carrière aan het ontwikkelen ben. Mijn ideeën en kennis is in de breedte heel goed onderlegd. Ik ben nu aan het kijken hoe en waar ik mijzelf verder in zou willen specialiseren. De TalentClass heeft mij geholpen om te zien waar mijn interesses en talenten liggen. Het werk wat ik doe, daar moet ik plezier en voldoening uit halen. Ik ben blij dat ik iedere dag gelukkig ben met mijn werk.”

Welke eigenschappen bezit een Cloud Engineer?

“Als Cloud Engineer moet je heel nieuwsgierig en leergierig zijn. De ontwikkelingen in de cloud gaan hard en het is de kunst om bij te blijven. Ik ben van mijzelf heel nieuwsgierig en leergierig en wil alles weten, leren en mijzelf continu ontwikkelen. Daarnaast moet ik in mijn werk ook bijblijven met de nieuwste innovaties en technieken. In mijn vrije tijd ben ik ook veel bezig met nieuwe dingen leren. Dit is soms ook mijn valkuil, maar ik vind het gewoon onwijs gaaf om mijzelf te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen.”

Meer weten over Cloud & CI/CD?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Cloud & CI/CD.

Lees meer

Meer weten over Cloud & CI/CD?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Cloud & CI/CD.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!