BiSL® staat voor Business Information Service Library. Dit is een kader voor het uitvoeren van functioneel beheer en informatiemanagement. Het grote verschil tussen het framework van ITIL en ASL is dat BiSL® zich niet richt op ICT-organisaties, de aanbodkant, maar juist op de gebruikersorganisaties, de vraagkant. Het BiSL®-framework beschrijft de werkzaamheden die een gebruikersorganisatie moet uitvoeren om de informatievoorziening op het juiste niveau te krijgen.
Het BiSL®-framework bestaat uit zeven procesclusters met daarin 24 processen, die zijn verdeeld over drie niveaus. De verschillende onderdelen van het BiSL®-framework staan direct of indirect allemaal met elkaar in verband.
Wie beheert BISL®?
De KNVI interessegroep Open Standaarden beheert de verenigingsactiviteiten van BiSL®.
BiSL® is een geregistreerd handelsmerk van de Van Haren Group. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van Van Haren Group.
Waarom is het BiSL® framework waardevol?
Kennis over BiSL® is waardevol omdat er een groeiend belang is voor een goede informatievoorziening. Ten eerste is informatie altijd en overal aanwezig. Het is de basis van een groot deel van ons handelen. De eisen die aan informatie worden gesteld, worden steeds hoger. Het is namelijk van groot belang om de juiste keuzes te maken in het belang van het bedrijfsproces. Ten tweede worden informatieketens steeds belangrijker; er is steeds meer informatie-uitwisseling tussen bedrijven onderling. Om het overzicht te behouden en deze informatie op een nuttige manier te kunnen gebruiken, is een goede informatievoorziening nodig. Tot slot zijn de mogelijkheden om data te verzamelen, vast te leggen, te koppelen en te analyseren enorm toegenomen de afgelopen jaren.
Het succes van het BiSL®-framework in de praktijk is afhankelijk van de koppelingen tussen de verschillende procesclusters en procesniveaus. Met name de communicatie en samenwerking tussen de procesclusters zijn in hoge mate bepalend voor de effectiviteit van Business Informatie Management en je informatievoorziening.
Stappenplan voor het behalen van het BiSL®-certificaat
Via de 5 onderstaande stappen leggen wij uit hoe jij je BiSL®-certificaat kunt halen.
Stap 1: Kies een onlinecursus die bij je past
Online worden verschillende manieren aangeboden om je BiSL®-certificaat te behalen. Deze cursussen zijn vaak op locatie of online en duren enkele dagen. Of het examen hierbij inbegrepen is, hangt af van de aanbieder van de cursus. Je kunt ook voor zelfstudie kiezen; hierbij heb je zelf de touwtjes in handen en kun je de studie-uren plannen wanneer het jou uitkomt. Het voordeel van een cursus is dat je goed begeleid wordt door trainers en sneller klaar bent dan tijdens een zelfstudie. Een cursus is daarentegen wel duurder dan zelfstudie.
Stap 2: Planning maken en het BiSL® framework leren
Wanneer je besluit om een cursus te doen, houdt het stappenplan hier op. Je volgt de cursus en rondt deze af met het examen. Als je voor zelfstudie kiest, moet je de meest recente versie van het BiSL®-boek aanschaffen. Daarnaast is het handig om een tijdschema te maken voor je studie-uren, zodat je het overzicht kunt behouden. Voordat je begint met het doornemen van de literatuur, is het belangrijk om het BiSL®-framework te begrijpen. Wanneer je weet hoe de verschillende niveaus, procesclusters en processen daarbinnen zich tot elkaar verhouden, zal het makkelijker zijn om de literatuur te begrijpen.
Stap 3: Doornemen van de literatuur en samenvatten
Het doornemen van de literatuur neemt veel tijd in beslag. Door het maken van een samenvatting kun je het overzicht voor jezelf behouden. Er worden veel voorbeelden gegeven in het boek; dit is handig om de stof te begrijpen, maar kan ook onoverzichtelijk zijn. Door het maken van een samenvatting leer je de literatuur goed, duurt het herhalen van de theorie minder lang, en kun je het overzicht behouden doordat je enkel de kern van de literatuur overhoudt.
Wat ook handig kan zijn, is het maken van een begrippenlijst, zodat je snel de begrippen kunt opzoeken die je niet meer weet.
Stap 4: Theorie herhalen en oefenexamens maken
Aan de hand van je zelfgemaakte samenvatting en begrippenlijst kun je de literatuur effectief herhalen. Op de website van de Van Haren Group kan je informatie vinden over de exameneisen en tips. Hier staat ook een oefenexamen. Als je het gevoel hebt dat je alle theorie goed beheerst, kun je oefenexamens maken. Neem na het maken van een oefenexamen de foutieve antwoorden nogmaals door.
Stap 5: Examen boeken en maken
Er zijn verschillende aanbieders van het examen, zoals EXIN, APMG en Van Haren Certify. De kosten bedragen ongeveer €300,- inclusief btw. Je kunt kiezen om het examen thuis of online af te leggen. Bij deze keuze staat duidelijk aangegeven wat je nodig hebt om het examen thuis te doen.
Het examen duurt zestig minuten en bestaat uit veertig vragen. Je moet minstens 26 van de 40 vragen goed beantwoorden om te slagen.
Start in een beheerrol via het IT-traineeship
Wil jij jezelf verder verdiepen in de IT, maar heb je weinig tot geen achtergrond in de IT? Bekijk dan de mogelijkheden voor het Qquest IT-traineeship. In twee maanden tijd scholen onze trainers jou om naar een richting die het beste bij jou past. Vervolgens ga je in opdracht om jouw geleerde kennis toe te passen en verder uit te breiden.