Wat is BiSL? - Qquest

Actualiteit

Wat is BiSL?

BiSL staat voor Business Information Service Library, dit is een kader voor het uitvoeren van functioneel beheer en informatiemanagement. Het grote verschil tussen het framework van ITIL en ASL is dat BiSL zich niet richt op ICT-organisaties, de aanbodkant, maar juist op de gebruikersorganisaties, de vraagkant. Het BiSL-framework geeft een beschrijving van de werkzaamheden die een gebruikersorganisatie moet uitvoeren om de informatievoorziening op het juiste niveau te krijgen.

Het BiSL-framework bestaat uit zeven procesclusters met daarin 24 processen, deze zijn verdeeld over drie niveaus. De verschillende onderdelen van het BiSL-framework staan direct of indirect allemaal met elkaar in verband.

BiSL-framework_Qquest

Waarom is het BiSL framework waardevol?

Kennis over BiSL is waardevol omdat er een groeiend belang is voor een goede informatievoorziening. Ten eerste is informatie altijd en overal aanwezig. Het is de basis van een groot deel van ons handelen. De eisen die gesteld worden aan informatie worden steeds hoger, het is namelijk van groot belang om de juiste keuze te maken in het belang van het bedrijfsproces. Ten tweede worden informatieketens steeds belangrijker, er is steeds meer informatie-uitwisseling tussen bedrijven onderling. Om het overzicht te behouden en deze informatie op een nuttige manier te kunnen gebruiken is een goede informatievoorziening nodig. Tot slot zijn de mogelijkheden om data te verzamelen, vast te leggen, te koppelen en te analyseren enorm toegenomen de afgelopen jaren.

Het succes van het BiSL-framework in de praktijk is afhankelijk van de koppelingen tussen de verschillende procesclusters en procesniveaus. Met name de communicatie en de samenwerking tussen de procesclusters zijn in hoge mate bepalend voor de effectiviteit van Business Informatie Management en je informatievoorziening.

Stappenplan voor het behalen van het BiSL-certificaat

Via de 5 onderstaande stappen leggen wij uit hoe jij je BiSL-certificaat kunt halen.

Stap 1: Kies een onlinecursus die bij je past

Online worden een aantal manieren aangeboden om je BiSL-certificaat te kunnen behalen. Deze cursussen zijn vaak op locatie of online en duren enkele dagen. Of het examen hierbij inbegrepen zit hangt af van de aanbieder van de cursus. Je kan ook kiezen om voor zelfstudie te kiezen, hierbij heb je zelf de touwtjes in handen en kan je de studie-uren plannen wanneer het jou uitkomt. Het voordeel van een cursus is dat dat je goed begeleid wordt door trainers en je sneller klaar bent dan tijdens een zelfstudie. Een cursus is daarentegen wel duurder dan de zelfstudie.

Stap 2: Planning maken en BiSL framework leren

Wanneer je besluit om een cursus te doen houdt het stappenplan hier op. Je volgt de cursus en rondt deze af met het examen. Als je voor de zelfstudie kiest moet je de meest recente versie van het BiSL-boek aanschaffen. Daarnaast is het handig om een tijdschema te maken voor je studie-uren, op deze manier kan je het overzicht behouden. Voordat je begint met het doornemen van de literatuur is het belangrijk om het BiSL-framework te begrijpen. Wanneer je weet hoe de verschillende niveaus, procesclusters en processen daarbinnen zich tot elkaar verhouden zal het makkelijker zijn om de literatuur te begrijpen.

Stap 3: Doornemen literatuur en samenvatten

De literatuur doornemen neemt veel tijd in beslag. Door het maken van een samenvatting kan je het overzicht behouden voor jezelf. Er worden veel voorbeelden gegeven in het boek, dit is handig om de stof te kunnen begrijpen, maar het kan ook het onoverzichtelijk maken. Door het maken van een samenvatting leer je literatuur goed, duurt het herhalen van de theorie minder lang en kun je het overzicht behouden doordat je enkel de kern van de literatuur overhoudt.  
Wat ook handig kan zijn is het maken van een begrippenlijst, op deze manier kan je snel de begrippen opzoeken die je niet meer weet.  

Stap 4: Theorie herhalen en oefenexamens maken

Aan de hand van je zelfgemaakte samenvatting en begrippenlijst kun je de literatuur effectief herhalen. Op de website van de BiSL Foundation kan je informatie vinden over de exameneisen en tips, hier staat ook een oefenexamen. Als je het gevoel hebt dat je alle theorie goed beheerst, kun je oefenexamens maken. Op de website van EXIN kun je nog een oefenexamen vinden. Neem na het maken van een oefenexamen de foute antwoorden nogmaals door.

Stap 5: Examen boeken en maken

Het examen kun je boeken via EXIN, de kosten hiervoor zijn €242,- inclusief BTW. Je hebt de keuze tussen het examen thuis maken of online, bij het maken van deze keuze staat vermeld wat er nodig is om het examen thuis te maken. Na het boeken van het examen heb je twintig dagen de tijd om deze te maken. Het examen duurt zestig minuten en bestaat uit veertig vragen, van deze veertig vragen moet je er minimaal 26 goed hebben. Wanneer dit lukt heb je het examen gehaald.

Start in een beheerrol via het IT-traineeship

Wil jij jezelf verder verdiepen in de IT, maar heb je weinig tot geen achtergrond in de IT? Bekijk dan de mogelijkheden voor het Qquest IT-traineeship. In twee maanden tijd scholen onze trainers jou om naar een richting die het beste bij jou past. Vervolgens ga je in opdracht om jouw geleerde kennis toe te passen en verder uit te breiden.

Meer weten over Beheer?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Beheer.

Lees meer

Meer weten over Beheer?

Lees alles over waar wij goed in zijn met Beheer.

Lees meer

De laatste ontwikkelingen

× WhatsApp!